www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Populieren op de Deeneplaat worden geoogst

25 augustus 2014 Staatsbosbeheer in Biesbosch

deeneplaat1[1]
Het merendeel van de populieren op De Deen is ingerot. (foto: Jacques van der Neut)
Staatsbosbeheer gaat aan de slag met de populieren op de Deeneplaat. De bomen zullen worden geoogst. ‘De bomen vormden meer dan eens onderwerp van gesprek’ zegt Dick Veenhuizen, oud-districtsambtenaar bij Staatsbosbeheer in De Biesbosch.

Houtsnippers
Veenhuizen was van 1966 tot en met 1999 actief bij het waterrijke natuurgebied betrokken. “Toen ik hier begon in 1966, toen stonden die bomen er al. Ze werden in 1943 en 1944 als productiehout geplant in opdracht van P.A. van Noordenne uit Giessendam, destijds de eigenaar van de Deeneplaat. Op 29 juni 1960 kocht Staatsbosbeheer De Deen van Van Noordenne. Bij de verkoop bedong Van Noordenne (griendteler en handelaar in griendhout) dat hij de Deeneplaat wel wilde blijven pachten. Hij was pachter tot ongeveer 1968.” Naarmate de tijd verstreek werden de bomen zwaarder en diverse keren kwam dat aan de orde. Wat moest er met die populieren gebeuren? Snoeien of oogsten? De populieren staan daar in een laan, waarover recreanten kunnen wandelen. “Mede met het oog op uitwaaiende takken en omwaaiende bomen, kwam het veiligheidsaspect steeds nadrukkelijker aan de orde” aldus Veenhuizen. De kogel is nu door de kerk. De bomen worden geoogst. De Beijer Bladel gaat deze klus uitvoeren. In totaal hebben zij er drie weken voor uitgetrokken. Om via de vaste wal naar de Deeneplaat te kunnen rijden, zal er een soort brug worden gemaakt, waarvan de basis uit gezaagde populieren zal bestaan waarop rijplaten worden aangebracht. “Bij het werk zetten we een rupskraan in en twee motorzagers” legt Piet de Beijer uit. “Later komt hier een uitrij combinatie bij. De omgezaagde populieren stapelen we langs het wandelpad. Als we met het werk bezig zijn, zullen bepaalde delen van het wandelpad worden afgezet met lint.” Bij deze klus is ook sprake van ongeveer 2000 kuub houtsnippers, die tijdelijk worden neergelegd op het parkeerterrein langs de Deeneplaatweg. Die hoeveelheid beslaat daar dan een oppervlakte van zo’n 500 vierkante meter. Die snippers zijn bestemd voor de energiecentrale in Purmerend. Tijdens de werkzaamheden dienen gemerkte bomen, die van belang zijn voor bijvoorbeeld vleermuizen, zoveel mogelijk te worden ontzien. Als dit karwei is afgerond zorgt Staatsbosbeheer voor herplant met onder andere zwarte populieren.

deeneplaat2[1]
Het zal nog even duren voordat de lanen op De Deen er weer zo uitzien… (foto: Jacques van der Neut)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog