www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Jonge, reislustige zeearenden

3 september 2014 Staatsbosbeheer in Biesbosch

eagle_flying[1]
Een aanvliegende, volwassen zeearend. (foto: Jacques van der Neut)
Het is geen nieuws meer dat er zeearenden in de Biesbosch broeden. Door diverse terugmeldingen blijken de jonge zeearenden uit de Biesbosch behoorlijk reislustig.

Kleurring
Afgelopen broedseizoen was het mooi nieuws, die twee paartjes broedende zeearenden in de waterrijke Biesbosch. Beide koppels produceerden in totaal vier jongen. De jongen van het nest in de Brabantse Biesbosch werden afgelopen voorjaar geringd. Om de ene kolossale klauw werd een oranje, metalen kleurring aangebracht en aan de andere een zwarte metalen ring met een witte inscriptie. Aangenomen werd dat de jonge uitgevlogen zeearenden nog enige tijd met de ouders in het natte natuurgebied zouden blijven rondvliegen. Maar dat is blijkbaar niet altijd het geval, want in het natuurontwikkelingsgebied de Kleine Noordwaard zijn nagenoeg geen waarnemingen verzameld van twee volwassen zeearenden met hun twee uitgevlogen jongen. Er scharrelde doorgaans maar een jong rond. Waar was die andere dan gebleven? Het antwoord kwam van Texel, waar Jos van den Berg ‘onze’ jonge zeearend met de inscriptie AV00 op 28 en 29 augustus jongstleden ontdekte in de Muyplas, een duinmeer waar ’s zomers lepelaars broeden. “Ik zag de vogel zitten op een dikke tak in De Muy” aldus Van den Berg. “De jonge zeearend werd verder in de Nederlanden (duingebied aan de westkant van Texel) en op De Volharding (wad tussen Texel en Vlieland) waargenomen. Waar die daarna gebleven is weet ik niet, de vogel werd niet meer gemeld.” Op zijn weblog www.birdingtexel.com beschrijft Van den Berg zijn waarneming.

‘Zundert zeearend’
Er is ook meer nieuws over de (gekwetste) zeearend, die in de buurt van Hank werd aangetroffen. Op 17 oktober 2013 werd dit wijfje in de Noordwaard losgelaten. Voordat deze vogel de vrijheid kreeg, werden haar klauwen ook voorzien van een metalen oranje kleurring en een zwarte met de inscriptie AY48. Toen medewerkers van de vogelopvang in Zundert de mand open klapte koos de herstelde zeearend meteen het luchtruim. Dit wijfje bleek eveneens te beschikken over een behoorlijke dosis reislust. Op 8 januari 2014 werd zij gesignaleerd en gefotografeerd in het Lauwersmeergebied. Op 6 mei 2014 verbleef zij op Texel (polder het Noorden) en van 11 tot en met 20 augustus 2014 dook zij op in de regio Gelderse Poort (Ooijpolder).

eagle_zundert[1]
Onder veel bekijks wordt de opgelapte, jonge zeearend losgelaten. (foto: Jacques van der Neut)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog