www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Parkschap en Staatsbosbeheer blazen bever op voor Koningsdag

27 april 2015 staatsbosbeheer1 in Biesbosch
Staatsbosbeheer stoomt op langs propvolle kades bij het Groothoofd in Dordrecht. (foto: Jacques van der Neut)
De Grand Parade begeeft zich naar het Groothoofd. foto: Jacques van der Neut)

Vandaag is het zover. Het is Koningsdag in Dordrecht en het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch en Staatsbosbeheer varen mee in de Grand Parade. Het koninklijk gezelschap zit op de tribune bij het Groothoofd in Dordrecht en een bonte stoet aan allerlei schepen passeert de revue.

Bever
Gisteren op de briefing bij Rijkswaterstaat was het druk. Zo’n 200 schippers en kapiteins werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Het getij, de windrichting, de koningsgroet, de volgorde van varen kortom alles kwam voorbij. Ieder deelnemend schip diende een blauw vlaggetje te voeren. Wij sleepten een ponton met een knots van een bever. Het knaagdier ontwikkelde zich immers in de afgelopen decennia tot het icoon van de Biesbosch. De eerste dieren kwamen in november 1988 en tot en met 1992 zette Staatsbosbeheer er 42 in het waterrijke natuurgebied uit. De gigantische bever op ons ponton bestaat uit zeildoek en is bekleed met bruin (kunst)bont en kan snel worden opgeblazen. Vroeg in de ochtend vertrekken we van de Sionpolder, de bever ligt dan nog in een vormeloze toestand op het ponton. Met de Ardea, de werkboot van Staatsbosbeheer, slepen we de ponton met de daarop staande bever naar de monding van het Wantij. We passeren twee bruggen en na de laatste krijgt het beest pas zijn vorm, tevens wordt het ponton hier los gekoppeld en achter een sleepboot gemonteerd. Overal varen politieboten. Het ponton waar de koninklijke familie aan wal stapt wordt vooraf door duikers geïnspecteerd. Mannen in glimmende duikerspakken lopen op de wal heen en weer. De vaarweg waar de Grand Parade wordt gehouden is inmiddels voor de overige

De reusachtige bever is gemonteerd op een ponton. (foto: Jacques van der Neut)
De reusachtige bever is gemonteerd op een ponton. (foto: Jacques van der Neut)

scheepvaart gesloten. In de stoet varen knoerten van schepen van IHC en een immens containerschip. Daartussen een groot aantal andere vaartuigen zoals stoomschepen, rondvaartboten en plezierjachten. Vlak voor de Grand Parade begint, vliegen er vier Fokker S-11 toestellen over. De kisten vliegen in formatie over het Groothoofd, waarna de stoet met schepen zich in de richting van het Groothoofd begeeft.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog