www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Kijken naar zee- en visarenden in de Biesbosch

4 juni 2015 Staatsbosbeheer in Biesbosch

In de Biesbosch broeden zeearenden. Dat is geen geheim meer. De reusachtige vogels halen immers regelmatig de pers. Augustus is dè maand om in het waterrijke gebied ook naar visarenden te kijken, daarom organiseert Staatsbosbeheer in deze tijd een vaartocht door de Biesbosch. Boswachters vertellen over de vogels en geven onderweg informatie over het gevoerde beheer.

zeearend
Zeearenden worden vaak getreiterd door andere vogels. (foto: Jacques van der Neut)

Jachtgebied
De Biesbosch is het enige gebied in ons land waar twee paartjes zeearenden broeden. Vanwege de kolossale afmetingen staan deze vogels bij vogelaars ook wel bekend als ‘vliegende deuren’. Zeearenden verblijven het hele jaar in de Biesbosch en visarenden in het voorjaar en het najaar, met een piek in augustus en september. Met de rondvaartboot de Halve Maen varen we eerst een stuk door het Zuidhollandse deel van de Biesbosch, langs de Kort en Lang Ambacht en de Hengstpolder. Bij de Schotbalkensluis keren we om en schutten dan door de Ottersluis naar de Nieuwe Merwede, waarbij we onder meer de Tongplaat passeren, een voormalig landbouwgebied waarin recent een geulenstelsel is gegraven. Dit natte natuurgebied is inmiddels in open verbinding gebracht met het omringende rivierwater en vormt een belangrijk jachtgebied voor het Dordtse paartje zeearenden. De tocht voert verder langs de Anna Jacominaplaat en vervolgens draaien we bakboord de Brabantse Biesbosch in, waar we vanaf de boot een kijkje nemen in de Hoge Hof en de Jantjesplaat. Tijdens de vaartocht hebben we ook zicht op het vernieuwde Biesbosch MuseumEiland in Werkendam. Vervolgens schutten we door de Spieringsluis en de Ottersluis en varen we weer terug naar het Biesboschcentrum in Dordrecht, waar we rond het middaguur afmeren.

Halve Maen
De Halve Maen is in alle opzichten een bijzondere rondvaartboot. Aan boord is er aan alles gedacht. Door een hydraulisch aangedreven oprijplaat en een geïntegreerde lift is dit elektrische rondvaartschip ook makkelijk toegankelijk voor minder validen.Dit schip

Het radioprogramma Middag aan de Maas werd life uitgezonden vanad de Halve Maen. (foto: Rederij De Halve Maen)
De Halve Maen is voorzien van allerlei technische snufjes. (foto: Rederij De Halve Maen)

is uitgerust met 2 telescopische spudpalen zodat het schip makkelijk te verankeren is en op de accu’s kan ongeveer 5 uur achtereen geruisloos worden gevaren. Op het inschuifbare dak ligt ongeveer zestig vierkante meter zonnepanelen die de accu’s helpen op te laden. De Halve Maen beschikt over twee generatorsets. Deze motoren zijn bijvoorbeeld geschikt voor biodiesel en maken het mogelijk de Halve Maen ook op lange tochten in te zetten. Op langere trajecten zorgen deze generatoren, indien gewenst, voor stroom. Het schip beschikt dus over accu’s, zonnepanelen en biodieselgeneratoren. Klik voor meer informatie, vaartijden en boeken van deze vaartocht op:

Reservering  

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog