www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Zeehond op verkenning in de Biesbosch

5 oktober 2015 Staatsbosbeheer in Biesbosch

Afgelopen zondag kreeg boswachter Thomas van der Es een onverwachte e-mail. Bonno Bergman , een watersporter uit Amersfoort, had een gewone zeehond gefotografeerd in het Zuid-Maartensgat in de Dordtse Biesbosch. Een zeldzame verschijning!

Foto Bonno Bergman
Foto Bonno Bergman

Bonno lag met LM27 “de Jonge Deen” afgemeerd in het westelijk deel van het Nationaal park. Zowel op vrijdag 2 oktober als op zaterdag 3 oktober zagen ze de markante ronde en nieuwsgierige kop van een zeehond boven het Biesbosch-water uitkomen. Het lukte Bonno om een foto te maken met de kenmerkende Moerdijkbruggen op de achtergrond.

Zeldzame verschijning

De afgelopen 20 jaar zijn er slechts drie gewone zeehonden waargenomen in het zoetwatergetijdengebied. De laatste waarneming dateert van 9 december 2012. Een exemplaar liet zich toen kortstondig zien in het Gat van de Noorderklip in de Brabantse Biesbosch. Een zeehond die in maart 2002 opdook verbleef zelfs 6 weken en is toen door vele watersporters waargenomen op de strandjes langs het Noordergat van de Plomp. Zeehonden kunnen het prima uithouden in een zoetwatergetijdengebied en doen zich tegoed aan de vele vissen die er rondzwemmen. In een gebied met een jaarrond openstelling en veel recreatieve vaarders blijven waarnemingen beperkt en lijkt de zeehond een echte zeldzaamheid. Voor 1970 zwommen er regelmatig zeehonden ‘naar binnen’. Toen waren er nog open zeegaten en was het voor vele trekvissen, maar ook voor zeehonden veel gemakkelijker om het Beneden-Rivierengebied te bereiken. In 2018 staat het Kierbesluit gepland en  duiken er misschien meer exemplaren op in de Biesbosch.

Foto Thomas van der Es
Zeehond, Brabantse Biesbosch 2012. Foto Thomas van der Es

Een flinke plons

Vanmiddag brachten boswachters Thomas van der Es en Jacques van der Neut een kort bezoek aan de Dordtse Biesbosch. Door het lage water lagen er diverse zandplaatjes droog. De platen waren afgeladen met aalscholvers, knobbelzwanen en grote zilverreigers. Een koppel zeearenden maakte zich druk om een ‘bezoekende’ arend en jagen de vogel snel het territorium uit. Nabij het Gat van Kielen horen we opeens een plons. Een zoogdier springt in het water. Het is echter niet de zeehond ,maar een ree die met speels gemak de kreek overzwemt. Een fantastisch gezicht, maar lang niet zo bijzonder als de waarneming van een zeehond. We zoeken nog even bij de Moerdijkbruggen en nabij het Lepelaarsgat , maar van de verdwaalde zeehond ontbreekt ieder spoor.

Ree, 5 oktober Dordtse Biesbosch / Foto Thomas van der Es
Ree, 5 oktober Dordtse Biesbosch / Foto Thomas van der Es

EDIT dinsdag 6 oktober

Op 6 oktober ontvingen we via onze Staatsbosbeheer Biesbosch Facebook pagina deze foto van Lesley Bezemer. De foto zou zijn gemaakt op 4 oktober nabij het Zuid-Maartensgat in de Dordtse Biesbosch.

Foto Lesley Bezemer, 4 oktober Biesbosch
Foto Lesley Bezemer, 4 oktober Biesbosch

 

reageren

geef een reactie

 • Martijn Verweijen
  13 oktober 2015 om 11:37

  Het dier op de foto vanLesley Bezemer lijkt mij een nog niet volwassen exemplaar gezien de kleur. Laatst zag ik ook zo’ n “blauwrug” bij Dreischor in de Grevelingen. Daar kun je rekenen op een populatie van rond de 50 dieren. Sommigen daarvan zijn al helemaal gewend aan bootjes, surfers en zwemmers.
  Gaat de Kier open, dan zul je vrij snel een populatie in het Haringvliet krijgen ( rond de Slijkplaat bijv.). We wachten nog even af, doen we al sinds 2003……..

 • Hans
  10 oktober 2015 om 22:49

  hoi Jacques,
  vorig jaar oktober heb ik voor Werkendam in de Nieuwe Merwede ook een gewone zeehond gezien, stroomafwaarts zwemmend. gemeld op waarneming.nl, maar daar blijkbaar onopgemerkt…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog