www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Lopen naar de klimaattop

3 november 2015 Staatsbosbeheer in Biesbosch
_64B2123
De Climate Walk door De Noordwaard. (foto; Jacques van der Neut)

Eind deze maand wordt in Parijs de klimaattop gehouden. Om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde lopen bekende Nederlanders, ondernemers, politici en gewone burgers naar de Franse hoofdstad. Een wandeling van maar liefst 580 kilometer. De derde etappe ging vanmiddag door De Noordwaard bij Werkendam.

Climate Miles
De voettocht Climate Miles is een initiatief van Urgenda, de organisatie die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Volgens directeur Marjan Minnesma van Urgenda gebeurt er nog steeds te weinig om de opwarming van de aarde te beperken. Met zo’n actie als Climate Miles willen zij duidelijk maken dat de oplossingen er al zijn, terwijl veel mensen dat niet weten. Onder een stralende zon loopt een lange stoet mensen over de nieuwe bruggen in de Bandijk bij Werkendam. Zij wandelen naar het Biesbosch MuseumEiland. Voordat de wandelaars arriveren, rijd ik met een filmploeg naar de omgeving van de Braspenning, waar ik word geïnterviewd door Patrick Lodiers. Na het filmen is het de bedoeling dat ik een mijlpaal de grond in ram. Aan die mijlpaal is een kaartje bevestigd waarop ik iets kan schrijven. Om de megaklus in De Noordwaard kort samen te vatten, kom ik op ‘Van boerenland naar waterland’ en volgens mij dekt dat behoorlijk de lading. De laatste vijf jaar is er behoorlijk gewerkt in dit uitgestrekte, agrarische gebied. Om hoge rivierafvoeren in de toekomst beter te kunnen verwerken, is er een breed doorstroomgebied gecreeërd. De dijk langs de Nieuwe Merwede is verlaagd tot twee meter + N.A.P. Indien de waterstanden hoger zijn, dan zal het rivierwater over de drempels gaan stromen. Aan de zuidkant van het voormalige landbouwgebied zijn bovendien de afgedamde kreken weer in open verbinding gebracht met het buitenwater. Het water komt zodoende dus van twee kanten. Na het slaan van de mijlpaal lopen we verder en iedereen is diep onder de indruk van de schaal van het aangelegde doorstromingsgebied. Uiteindelijk komen we aan bij het Biesbosch MuseumEiland en volgt er nog een filmsessie onder regie van Urgenda.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog