www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Staatsbosbeheer vervangt twee bruggen

5 januari 2016 Staatsbosbeheer in Biesbosch
huiswaard1
Afgemeerde ponton met materialen. (foto; Jacques van der Neut)

Na het zagen van een deel van de populieren op de Huiswaard werden er op twee locaties gaten in de kade ‘geprikt’. Over de gegraven openingen werden in 1996 twee bruggen gelegd. Recent hebben medewerkers van Staatsbosbeheer beide bruggen vernieuwd.

Holle buizen
“Dat was hoognodig” zegt Cors Aantjes, medewerker beheer in de Biesbosch. “Met onze maai-apparatuur konden we niet meer over de oude bruggen. Het bovendeel van de brug bestond uit houten planken, die we in de loop van de tijd vervingen door stalen roosters. Het brugdek was smal. Onlangs viel er ook nog een boom pal naast. De bruggen stonden er onderhand bijna twintig jaar, het was hoogtijd dat er iets gebeurde.” De Kooigat ligt afgemeerd in het Katse Gat, met ervoor een platte bak vol materialen en op de kant doet een grommende kraan het nodige graaf- en herstelwerk. Beurtelings zet huiswaard2Aantjes zijn lasmasker op, waarna een vonkenregen in het rond vliegt. “De oude, dragende palen in de monding van de kreek hebben we gehandhaafd, alleen hebben we daar overheen holle buizen geplaatst, hetgeen de stabiliteit van het bouwwerk bevordert en het brugdek hebben we gelijk verbreed. Wij kunnen er nu gemakkelijk met onze (maai)apparatuur over heen rijden. Met de uitvoering van deze klus hebben we wel geluk gehad met het weer. Voor hetzelfde geld regen je hier helemaal aan flarden, bovendien zijn deze locaties uitsluitend over water bereikbaar. Nee, met het weer hebben we ontzettend geboft.” Aangezien de mannen toch op deze locatie waren hebben zij gelijk het opstapje verbeterd bij het drijvende vlot en op verzoek van de kanoërs een kanovoorziening bij De Rol onder handen genomen. De Huiswaard was lange tijd een populierenplantage en bestond met de aangrenzende Oude Kat uit een geheel. Sinds het maken van de twee gaten, zijn beide terreinen van elkaar losgekoppeld en heeft het getij er sinds de jaren ’90 vrij spel.

 

reageren

geef een reactie

 • Maarten Wiersma
  26 maart 2017 om 12:40

  Op diverse bruggen in de Biesbosch staan aan de zijkant schuine holle buizen, met aan het eind een stok er in. Kunt u mij vertellen waarvoor dat is?

  • Boswachter Jacques van der Neut
   29 maart 2017 om 07:47

   Hallo Maarten,

   De kromme, holle buizen naast de bruggen in de Noordwaard zijn bedacht door de ontwerpers. In de holle buizen worden dode boomtakken gestoken, zodat vogels zoals aalscholvers, zwarte kraaien, buizerden, ijvogels, boerenzwaluwen en oeverzwaluwen een zitplek vinden. Op zich een leuk gegeven, dat zo’n megaproject als de Noordwaard (het kostte toch een slordige 350 miljoen euro) ook oog heeft voor kleine zaken. Met vriendelijke groet, Jacques van der Neut

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog