www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Visarendnest trekt veel publiek

29 juni 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Het nest met de visarenden in de Noordwaard staat nog steeds goed in de belangstelling. Menige wandelaar, fietser of automobilist stopt er en vraagt hoe het de visarenden vergaat. Inmiddels bracht ik er menig uurtje met mijn telescoop op statief door. Een vrij eenvoudige, maar doeltreffende manier om in contact met je publiek te komen.

Boomgat
Het nest van het koppel visarenden ligt langs de openbare weg. De afstand van de weg tot het nest is meer dan 500 meter en tot op heden zijn er geen noemenswaardige voorvallen gebeurd die het broedsel in gevaar zouden kunnen brengen. Toen de vogels zich vestigden langs het Boomgat, gonsden er geruchten over beplantingswerkzaamheden in de omgeving van het nest. Dankzij intensief overleg met Rijkswaterstaat zijn die werkzaamheden opgeschort. Vorig jaar bouwden de visarenden op diverse locaties in de Biesbosch al nesten, gezien het late tijdstip was er weliswaar geen sprake van broeden, maar de toon was gezet. Afgelopen voorjaar keken we dan ook reikhalzend uit naar de komst van de visetende roofvogels. Het waarnemen van baltsende vogels was een hoogtepunt. Dergelijke beelden ken ik wel, maar die worden meestal uitgezonden door de BBC tijdens Springwatch of staan op een of ander YouTube kanaal. Nu gebeurde dat waanzinnig spectaculaire gedrag nota bene in je ‘eigen’ Biesbosch en dat is toch even andere koek. Het mooie is natuurlijk dat het aanvankelijk draaide om twee paar! Een ander stel visarenden bouwde namelijk nog een nest op de dwarsvleugel

nestvisarend_FBSBB
Het visarendnest in de hoogspanningsmast werd verlaten. (foto: Jacques van der Neut)

van een hoogspanningsmast, maar werd daarna verlaten. Voor Nederland een unicum, maar dagelijkse kost voor visarenden die broeden in Oost-Duitsland (Müritz). De hoogspanningsmasten daar zijn echter veel lager. In mei 2003 bezocht ik met een aantal collega’s het Müritz Nationalpark. De directeur leidde ons rond en we bekeken er diverse visarendnesten. Het idee om broedende visarenden in de Biesbosch ‘aan te moedigen’ speelde al langer, maar kreeg door ons bezoek aan Seenlandschaft Müritz vastere vormen.

_64B8204
Medewerkers van Essent monteerden in mei 2003 een kunstnest in polder Maltha. (foto: Jacques van der Neut)

Hoogspanningsmasten
Na uitgebreid overleg met Essent (tegenwoordig Tennet) werden er kunstnesten in hoogspannngsmasten geplaatst bij Middelveld, Turfzakken, Maltha en in het spaarbekken De Gijster. De basis van de kunstnesten bestaat uit een aluminium korf die bij binnenvaartschepen wordt gebruikt om kabels en touwen in op te rollen. Vestiging van visarenden in de Biesbosch bleef echter tot afgelopen voorjaar achterwege. De vogels hebben inmiddels op diverse plekken nesten gebouwd en als vogels dat zelf doen, is dat eigenlijk het best denkbare scenario, zoiets als de kers op de taart. Voor zover bekend hebben visarenden nog nooit eerder in ons land gebroed. Er was wel een keer sprake van vogels die een nest bouwden in de Oostvaardersplassen, in de nazomer van 2002. Frank de Roder en Rob Bijlsma schreven er een artikel over in De Takkeling.

reageren

geef een reactie

 • Ruud Kampf
  30 juni 2016 om 17:08

  De Visarenden bouwden zoals verwacht, zoals ze eigenlijk in Duitsland altijd doen, boven op de traverse een nest. Waarom het kunstnest niet ook bovenop geplaatst? Er is daar veel kennis, in 10-tallen jaren verkregen:

  https://www.e-dis.de/cps/rde/xchg/edis/hs.xsl/1841.htm?search=Fischadlerprojekt

  bijvoorbeeld:

  “Heute brütet in etwa die Hälfte des brandenburgischen Fischadlerbestandes auf „stählernen Bäumen“. In Mecklenburg-Vorpommern liegt die Zahl sogar bei ungefähr 80 Prozent. Ein auf einem Stahlgittermast aufgezogener Jungadler wird wahrscheinlich wiederum auf einem Stahlgittermast horsten. Deshalb unterhält der regionale Energiedienstleister im Westen Brandenburgs bereits 91 Nisthilfen. Im gesamten Netzgebiet sind es insgesamt 300 künstlich erschaffene Brutplätze.

  Um den Artenschutz in Brandenburg und Mecklenburg-Vorpommern zu fördern, rüstete der Netzbetreiber über 200 Nisthilfen in den vergangenen fünf Jahren nach. Darüber hinaus brachte die E.ON edis AG u. a. rund 40.000 isolierende Abdeckhauben, um Vögel vor Gefahren des elektrischen Stroms zu schützen, an. Dies geschieht auf Grundlage mehrerer Kooperationen mit den Landesumweltämtern in Brandenburg und Mecklenburg-Vorpommern. In Fürstenberg arbeitet die E.ON edis AG eng mit der Naturschutzstation Woblitz zusammen.”

  Werk aan de winkel …..

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog