www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Biesbosch Beleving is geopend!

19 juli 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch
_64B8502
Kinderen kunnen er lekker pootje baden. (foto: Jacques van der Neut)

De Biesbosch Beleving bij het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam is gisteren geopend. Voor deze opening waren zo’n 150 mensen uitgenodigd. Na de toespraken van Yves de Boer (burgemeester van Werkendam) en Johan van den Hout, (gedeputeerde Natuur en Milieu voor de provincie Noord-Brabant) was het dan zover. De kinderen mochten het ondiepe water in de Biesbosch Beleving in. Het is een maquette van 30 x 30 meter, waarin de plattegrond van de Biesbosch in reliëf is vorm gegeven, compleet met dijken, polders, kreken en wisselende waterstanden. Met het oog op de komende, zonnige dagen voor kinderen (en volwassenen) een verkoelende uitkomst. Het Biesbosch MuseumEiland is weer een attractie rijker.

Pompen
“Om de getijdenslag na te bootsen pompen we buitenwater rond” zegt Peter van Beek, directeur van het Biesbosch MuseumEiland. “Om de 45 minuten is het hoog water, waarna het weer geleidelijk zakt. De voeding gebeurt op twee manieren: via het dak waarbij die waterstroom de Rijn symboliseert als smeltwaterrivier en de andere toevoer geschiedt via de begane grond en staat symbool voor de Maas als regenrivier. Aan het eind van de maquette komen beide ‘stromen’ samen.”  De wisselende waterstand in de kersverse maquette is een knipoog naar het ‘echte’ bewegende water in de Biesbosch. In de Biesbosch Beleving is tevens een meanderende kreek gegraven, die omringd wordt door een wandelpad. “De oevers zijn ingezaaid met een bloemrijk mengsel, waarbij de zone tussen hoge- en lage waterstanden mag verruigen. Dit deel staat via een duiker in open verbinding met het buitenwater. Mocht de begroeiing achterblijven dan kunnen we altijd nog wilgenstek steken, maar laten we wat dat aangaat eerst maar even afwachten wat de natuur doet. Bij de aankoop van een toegangsbewijs aan het Biesbosch MuseumEiland is het gebruik van de nieuwe attractie inbegrepen” besluit Van Beek.

_64B8506
De Biesbosch Beleving wordt door kinderen in gebruik genomen. (foto: Jacques van der Neut)

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog