www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Jonge visarend nu ’takkeling’

5 augustus 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De visarend blijft de aandacht trekken. Gisteren maakte de vogel zijn eerste, grote vliegrondje boven het nest in de Noordwaard. Na de vlucht over de Kleine Noordwaard, landde de vogel weer op het vertrouwde nest. Het moment werd gadegeslagen door fotograaf Hans Gebuis uit Dordrecht.

Mooi moment
“Ik wilde eigenlijk opbreken” zegt Gebuis terwijl hij een bak koffie inschenkt. We staan bij de bekende plek waar zich toch weer zo’n 20 mensen hebben verzameld en hij haalt het moment nog eens terug. “Het begon een beetje te regenen en ik had mijn statief al ingeklapt. Ik wilde er mee stoppen. Door mijn kijker zag ik een van de ouders plotseling van het nest wegscheren. Kort daarop ging de jonge visarend staan en maakte aanstalte te gaan vliegen. De vogel zag ik een paar keer aanzetten, waarbij zijn lijf heen en weer schokte, dan een sprong, de lucht in! Een mooi moment.” Voor Gebuis was er geen tijd meer om zijn camera met telelens op zijn statief te monteren. Hij leunde voor het fotograferen van deze eerste vlucht tegen zijn auto. Gezien de grote afstand tot het nest (meer dan 500 meter) wat voor digitale bestanden zijn daar dan nog van te maken. “De afstand is weliswaar behoorlijk, maar ik houd er toch nog wel bruikbare bestanden van rond de 1 mb aan over. Bij het fotograferen gebruik ik ook een converter van 1.4, dus dat scheelt nog wel iets. Voor het mooie zou het nest wat mij betreft wel iets dichterbij mogen zitten. Maar ja, we moeten het hiermee doen.” We worden omringd door vogelaars. Iedereen kijkt door een telescoop of telelens. Dan komt er een wijfje bruine kiekendief bij het nest. De jonge visarend laat de vleugels half open zakken en de indringer wordt door een van de ouders verjaagd. Een zelfde reactie volgde een paar weken geleden, toen er een ooievaar kwam overzeilen. De jonge visarend verlaat af en toe het nest en blijft er ook soms lang opzitten, waarbij uitgebreid de veren worden gepoetst. Het jong strijkt ook neer in de directe omgeving van het nest staande bomen. Zo’n op punt van uitvliegen staande vogel, maar die toch nog af en toe op het nest terugkeert, wordt ook wel de ’takkeling’ genoemd.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog