www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Broedende zeearenden weer present

18 maart 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

In de vroege morgenuren zingen de merels en zanglijsters alweer uit volle borst. Baltsende futen zeten de kopveren uit en meerkoeten vliegen elkaar regelmatig onder luid gekekker in de haren. Bloeiend klein hoefblad kleurt hier en daar de slootkanten en wegbermen intens geel. Spring is in the air! Ook bij de reusachtige zeearenden is het voorjaar begonnen, alhoewel het dit keer wel anders verloopt.

Kolossale nest

Het wijfje van het Brabantse koppel is donker gekleurd. (foto: Jacques van der Neut)

Het broedpaar op het Eiland van Dordrecht is ook weer van de partij. Er wordt al gebroed. Het was op dat gebied, zelfs het vroegste paartje dit jaar. Bij het koppel aan de Brabantse kant is broeden nog niet aan de orde. De laatste weken heb ik er regelmatig een kijkje genomen. De ene keer was het kolossale nest door beide vogels bezet en de andere keer was er geen vogel te bespeuren. Zelfs de aanblik van zo’n leeg nest is heel indrukwekkend, zeker als de roep van de zeearenden over het water schalt. De rust is overdadig er is nog nauwelijks sprake van recreatievaart. Het geluid van zo’n roepende zeearend gaat dan door merg en been… Het enigszins aarzelende broedgedrag heeft alles te maken met de ‘machtswisseling’ van vorig jaar. Een indringer, in dit geval een groot vrouwtje, verdreef de zeearenden en de toen aanwezige jongen werden daar eveneens het slachtoffer van. Desondanks zien de voortekenen er dit jaar weer gunstig uit. Beide vogels zijn immers al parend gezien op het kolossale nest. Het komt waarschijnlijk wel in orde, het duurt alleen dit keer wat langer. De zeearend broedt sinds 2011 in de Biesbosch. “Het is logisch, dat wij de zeearend in onze collectie wilden hebben” zegt Peter van Beek, directeur van het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam. “Onze collecties zijn gericht op het verleden, het heden en de toekomst van de Biesbosch. Tegen die achtergrond maken de zeearend en niet te vergeten de visarend, daar een aansprekend onderdeel van uit. Beide soorten in papier-maché, was de kortste klap.” Klik hier voor een interview met de papier-maché kunstenaar Menno Visser.

Zeearendennieuws

Inmiddels is er veel meer zeearendennieuws. Op dit moment is er op 9 of 10 locaties in ons land, sprake van zeearenden die broedgedrag vertonen. In onze regio, op het riviereneiland Tiengemeten in het Haringvliet, zijn ook zeearenden gezien die in de weer zijn met het slepen van nestmateriaal. In de pers werd al gerept over ‘nestelende zeearenden’, maar of het daarvan komt is en blijft de vraag. Beide vogels bouwen weliswaar een nest, maar het is de eerste keer en zoiets kan dan wel eens misgaan. Het is en blijft spannend hoe de nestbouw verder verloopt. De collega’s van Natuurmonumenten houden er ongetwijfeld een oogje in het zeil. In het benedenrivierengebied verblijven trouwens regelmatig zeearenden. Soms worden er wel negen of tien verschillende exemplaren gezien! Nestelende zeearenden bouwen gigantische nesten, zeker als er meerdere jaren achtereen op hetzelfde nest wordt gebroed. Voor dergelijke bouwsels ben je echter afhankelijk van behoorlijk ontwikkelde (nest)bomen en die zijn daar helaas mondjesmaat voorhanden.

 

reageren

geef een reactie

 • Debloudts Walter
  18 maart 2017 om 14:12

  Bedankt weer voor de info,begin April wanneer de camping de Knotwilg weer open is kom ik wederom voor een dag of vier naar de Biesbosch voor mijn filmopnames over de Biesbosch,dit voor mijn derde jaar al.hopelijk komt het dit jaar wederom goed met het broedsel.
  groeten Walter

 • Eline
  18 maart 2017 om 13:03

  Is er ergens in Ned. een webcam geplaatst via welke ik in deze periode broedende zeearenden kan volgen? Zag de laatste uit 2014.
  Dank voor uw info.
  Mvg Eline

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog