www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Herdershond bijt reegeit dood

1 november 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Regelmatig verschijnen er berichten in de pers over loslopende honden die wild doden. Vanmiddag was het weer raak in de Biesbosch. Een loslopende herdershond achtervolgt een reegeit over de Bandijk bij Werkendam, waarbij de vluchtende reegeit het langs de weg staande raster niet in de gaten heeft en er keihard tegenaan klapt. De hond duikt onmiddellijk op de in het gaas verstrikte reegeit en bijt haar diverse malen. Om het gebeten dier te kalmeren, houden een boswachter en een medestander haar vast, maar helaas mag het allemaal niet baten. Er zit niets anders op dan de coördinator valwild te bellen en hij verlost de gewonde reegeit kort daarop uit haar lijden...

De gebeten reegeit ligt langs de Bandijk. (foto; Cors Aantjes)

“Ik was op weg naar huis” zegt Cors Aantjes, boswachter beheer bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch. “Toen ik over de Bandijk naar Werkendam reed zag ik twee mannen in de wegberm zitten die mij naar mij wenkten. Toen ik mijn auto had geparkeerd liep ik naar hen toe en zag dat zij knielden bij een spartelend ree. Zij vertelden mij dat het dier over de Bandijk rende en dat het werd achtervolgd door een jakkerende herdershond.” Tijdens de enorme sprint over de Bandijk heeft het dier echter geen erg in het raster aan de kant van de weg.  “Door de stress rent de reegeit keihard tegen het raster,  waarna de achtervolgende hond onmiddellijk, verschillende malen toehapte. Kort daarop verdween de hond weer uit zicht. De ree spartelde en schopte alle kanten op. Om de reegeit te kalmeren, hielden een toegesnelde voorbijganger en ik haar vast, waarna zij ook rustiger werd. Aan de buitenkant van haar vacht was eigenlijk nauwelijks iets te zien, maar intern hadden de beten blijkbaar toch een hoop schade aangericht. De reegeit probeerde weer uit zichzelf op te staan, maar dat lukte niet. Aangezien de situatie niet veranderde belde ik daarop met de coördinator valwild, die vrij snel daarna ter plaatse was en hij heeft het dier uit haar lijden verlost. Jammer van zo’n prachtige, volwassen reegeit…” besluit Aantjes. Een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (boa) van Staatsbosbeheer was toevallig in de buurt en heeft de aangrenzende beplanting in de Boven-Spieringpolder doorzocht naar de bewuste hond of eigenaren, maar helaas konden die niet worden achterhaald. “Waarschijnlijk is het een hond van een stel wandelaars die door dit gebied liep” aldus de bewuste boa.

reageren

geef een reactie

  • Rijna v Meteren
    2 november 2017 om 13:26

    Zo triest dit…. Mag ik vragen wanneer dit gebeurd is? afgelopen zondag (29/10/2017 liepen wij (met aangelijnde ) hond vlak bij het Biesbosch museum en zagen een zelfde tafereel. Een groep mensen met 4 ! loslopende honden die ook achter een ree aangingen. We stonden er erg ver vandaan, dus hebben we het niet zo goed kunnen zien. Hij is het hoge gras ingegaan we konden het niet meer volgen. Met de telelens van de fotocamera dit wel vastgelegd (hoopte meer op een mooie foto van een dartelende ree ipv een opgejaagd exemplaar) Maar we denken (of eigenlijk hopen) dat hij goed is weggekomen. We waren zo ontzettend boos…. Toen we bij die hondeneigenaren kwamen heb ik ze er op aan gesproken (ze liepen dezelfde route als wij), best lastig als je heeeel boos bent. Maar tot tien tellen en vriendelijk blijven… Ze zouden ze voortaan aan de lijn houden, wisten niet dat het verplicht is om honden aan de lijn te houden in natuurgebieden, we komen niet van hier enz. Een van de dames zei ‘ach die honden kunnen toch geen ree vangen’. Ik heb ze de tip gegeven om eens via google te zoeken naar de resultaten van opgejaagd wild door honden. Mocht dit beschreven geval van afgelopen zondag zijn, dan kan ik jullie eventueel voorzien van foto’s met de ‘daders’ honden én bazen. Het zou jammer zijn als een prachtig natuurgebied als de biesbosch straks niet meer toegankelijk zou kunnen zijn om met je hond te wandelen doordat er mensen zijn die niet snappen dat honden niet los kunnen in een natuurgebied. Misschien is het een idee om (meer) borden neer te zetten met de info dat honden welkom zijn mits ze zijn aangelijnd? (ook al hoort iedere hondenbezitter dit gewoon te weten…)

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog