www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Natuurgebieden in Noord-Brabant is uit!

28 november 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Het eerste exemplaar werd vorige week vrijdag in het Natuurmuseum in Tilburg door Jan van der Straaten overhandigd aan Prof. Dr. W.B.H.J. van de Donk, de Commissaris van de Koning. Gebieden zoals de Naad van Brabant, de Dintelse Gorzen, De Peel, het Pompveld en de Kornsche Boezem (bij Dussen) komen in deze nieuwe stoeptegel, zoals het zojuist verschenen boek vanwege het gewicht ook wel wordt genoemd, aan de orde. De Biesbosch wordt uiteraard niet vergeten, want het bekende zoetwatergetijdengebied onderging de laatste 20 jaar een drastische metamorfose. Suikerbieten en graan maakten er plaats voor roerdomp, bever en grote zilverreiger. Op de bijeenkomst in het Natuurmuseum Tilburg ook ruim aandacht voor het Brabants Landschap, dat haar 85 jarige bestaan vierde.

Standaardwerk
De uitreiking van het eerste exemplaar van dit standaardwerk over de natuurgebieden in Noord-Brabant, stond al een tijdje in mijn agenda. Aangezien er afgelopen week de achtste bever op de Bandijk, in de Noordwaard bij Werkendam werd doodgereden, gelijk het kadaver maar meegenomen. Het Natuurmusuem in Tilburg verzocht immers een paar maanden geleden al om een dode bever, als dat zo uitkwam. De dode bever had een paar dagen in de vriezer gelegen en voordat ik ging rijden wikkelde ik het loodzware geheel nog maar eens in een paar plastic zakken. Het eerste deel van deze boekpresentatie in het Natuurmuseum Tilburg ging natuurlijk over het nieuwe boek en het tweede deel van deze bijeenkomst stond in het kader van het 85 jarige jubileum van het Brabants Landschap. Na het welkomstwoord door Jan Baan, directeur van het Brabants Landschap, volgden drie lezingen: Blues in the Marshes, een lezing door Irma Wynhoff, projectleider bij De Vlinderstichting. ‘Blues’ staat hier voor het pimpernelblauwtje, een beschermde vlindersoort, die in Nederland alleen nog voorkomt in het natuurgebied de Moerputten. Met ‘Marshes’ worden de zeldzame blauwgraslanden bedoeld, het leefgebied van deze vlinder. Dankzij financiële steun van het Europese LIFE+ Nature programma en de Provincie Noord-Brabant konden de zeldzame blauwgraslanden bij ‘s-Hertogenbosch worden hersteld en vergroot. Wynhoff vertelde over hoe landbouwgebieden in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch werden omgevormd naar bloemrijke hooilanden. Toen ik haar verhaal hoorde, moest ik gelijk denken aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch; groene planvorming voor het Eiland van Dordrecht. Het omvormen van intensief gebruikt boerenland naar vochtig hooiland of glanshaverhooiland speelt daar immers ook. Alleen zonder aanvullende maatregelen komt zoiets niet van de grond, zoiets ontstaat nu eenmaal niet vanzelf. Voor dergelijke ingrepen is namelijk geen budget uitgetrokken om dat gewenste doeltype in het kader van de Nieuwe Dordtse Biesbosch ook daadwerkelijk te realiseren. Wynhoff repte over het afgraven van de bovenste grondlaag en vervolgens hooi van andere gebieden daarover uit te spreiden. Leuk om op een totaal andere locatie hier iets over te zien en te horen.

Landschappelijke zin
Haar bijdrage werd gevolgd door een verhaal over De Regte Heide, door Willem van Kruijsbergen. De serie voordrachten werd afgesloten door Frank Saris, met een verhaal over de Biesbosch, waar de laatste 25 jaar in landschappelijke zin, enorm veel veranderde. In verband met Ruimte voor de Rivier, veranderde in en rondom het bekende zoetwatergetijdengebied, tenslotte menige landbouwpolder in wetland. Rond 15.00 uur overhandigde Jan van der Straaten het eerste exemplaar aan Wim van de Donk, Commissaris van de Koning. Tijdens de borrel kom je uiteraard bekende gezichten van Staatsbosbeheer tegen, zoals Jac Hendriks, Jap Smits, boswachter van onder andere de Strabrechtsche Heide en Marc de Wit, provinciaal hoofd van Staatsbosbeheer in Noord-Brabant.

Specialisten

‘Natuurgebieden in Noord-Brabant, Ontstaan, Ontginning en Natuurontwikkeling is met maar liefst 496 pagina’s en meer dan 1000 afbeeldingen een kloek boek geworden. Het boek is volledig in kleur, met harde band, linnen rug, genaaid gebonden op een royaal formaat van 240×320 mm. Het standaardwerk is door 30 specialisten geschreven onder redactie van Willem van Kruijsbergen, Ernst-Jan van Haaften, Jac Hendriks en Jan van der Straaten. ISBN 978-94-92576-03-3. Natuurgebieden in Noord-Brabant is een uitgave van Pictures Publishers, Woudrichem en kost 34,95 euro, tot eind december (en daarna 39,95 euro).

reageren

geef een reactie

 • Maarten
  30 november 2017 om 09:44

  Het boek gisteren ontvangen. Prachtig boek met vele mooie foto’s en goede teksten.

 • h machielsen
  29 november 2017 om 21:54
 • Gerard
  28 november 2017 om 11:49

  Mooi zo’n boek. Van de week kreeg ik Brabant Buiten van Brabants landschap. Ook mooi. Zijn dit 2 verschillende versies van hetzelfde onderwerp??

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog