www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Rivieroevers schoongemaakt

16 maart 2018 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Op de oevers van onze grote rivieren ligt veel zwerfvuil. Al die aangespoelde troep wordt regelmatig door talloze vrijwilligers verzameld. Zo werden onlangs de oevers van de Nieuwe Merwede en de Bergsche Maas flink onder handen genomen. Bij het verzamelen van het zwerfvuil volgen de vrijwilligers heel eenvoudig de vloedlijn. In zo'n lijn, die de hoogst bereikte waterstand van een rivier markeert, verzamelt zich al het aangespoelde afval. Hierin worden spullen gevonden zoals repen plastic, bierflessen, stukken meertouw, jerrycans, sandalen, blokken piepschuim, plastic emmers, manden en zelfs delen van surfplanken. In de eerste week van maart organiseerde de Dordtswe kajak- en kanovereniging Dajaks uit Dordrecht, in samenwerking met Scouting Willem de Zwijgergroep Dordrecht en NLdoet, een vuilruimactie.

De geraapte zooi wordt gedumpt in een container op de wal. (foto; Chris Rozier)

“Meestal zijn er meerdere groepen in het rivierengebied met dit werk in de weer, dus is het wel zaak de werkzaamheden op elkaar af te stemmen” zegt Chris Rozier, namens de kanoliefhebbers. “Aangezien er bij eerdere acties al vuil werd verzameld aan de Brabantse kant, hebben wij ons beziggehouden met de oevers van de Nieuwe Merwede aan de Hollandse kant. Het weer werkte goed mee en iedereen heeft het dan ook bijzonder naar de zin gehad. In totaal waren we ongeveer met zo’n 50 deelnemers.” Aangezien er in dit deel van het gebied wegen ontbreken, moeten vrijwilligers over het water worden aangevoerd. Voor de afvoer van al de verzamelde troep geldt hetzelfde. “Gelukkig hadden we de beschikking over twee schouwen van Scouting Willem de Zwijgergroep en over de Stalen Willem, het wat grotere begeleidingsschip van de schouting. Al de troep verscheepten we naar een container op de vaste wal, bij de Kop van ’t Land in Dordrecht, waarbij Rijkswaterstaat (RWS), zorgde voor de afvoer van de door ons gevulde container. Ik schat dat we er zo’n zeven tot acht kuub zooi in hebben gedumpt. Dankzij die samenwerking zijn dergelijke acties gelukkig nog steeds mogelijk” besluit Rozier.

Schone Maas Project
Afgelopen weekend verzamelden vrijwilligers aan de Brabantse kant ook het nodige zwerfvuil. “In dit geval was het een samenwerkingsverband van de ANWB en het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN)” stelt Angela Knook, junior boswachter bij het Staatsbosbeheer in de Biesbosch. “Er werd geopereerd vanuit twee locaties. Er vertrokken boten vanaf het Biesboschbezoekerscentrum in Drimmelen en vanuit Lage Zwaluwe. De mensen vanuit Drimmelen namen de dijk langs de Mand onder handen en de groep die vertrok uit Lage Zwaluwe concentreerde zich op en rond de Anna Jacominaplaat. De actie stond in het teken van het Schone Maas Project. In totaal namen er ongeveer 100 mensen deel aan deze actie. Daarnaast waren de Lions actief in de Aakvlaai, waar ook het nodige bij elkaar werd geraapt.” Bij deze acties mogen de inspanningen van een groep geocachers niet worden vergeten. “Zeker niet. Begin maart hebben zo’n 80 personen de omgeving van de Deeneplaatweg opgeschoond. Via de gemeente Werkendam hoorde ik dat er bij deze actie zo’n 109 kilo zwerfvuil werd verzameld. Ook niet niks. De inzet van al deze mensen laat een grote betrokkenheid zien bij het schoonhouden van onze directe woon- en leefomgeving.”

reageren

geef een reactie

 • Jet van Gent
  18 februari 2020 om 14:26

  Dag Jacques, ik zag de reportage op NOS over schoonmaak van de oevers… waar kan ik meer informatie vinden? Met vriendelijke groet Jet van Gent

 • Cynthia
  17 februari 2020 om 20:17
 • Kirsten
  17 februari 2020 om 20:17
 • joep
  17 maart 2018 om 08:17

  Waar kan ik mij aanmelden als vrijwillige opruimer ?

  • Mac
   17 februari 2020 om 18:00

   Ik zou dit ook graag willen weten. Dus ik sluit mij aan bij de vraag van Joep.

  • Kees
   17 februari 2020 om 18:29

   Waar kan ik mij aanmelden als vrijwillige opruimer ?

  • aagje
   18 februari 2020 om 00:48

   waar kan ik me vervoegen en /of aanmelden en wanneer?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog