www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Succesvolle handhavingsdag in Nationaal Park De Biesbosch

27 mei 2018 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Afgelopen zondag 20 mei werd in het op de grens van Zuid-Holland en Noord- Brabant liggende Nationaal Park De Biesbosch een gezamenlijke handhavingsdag georganiseerd door Parkschap Nationaal Park De Biesbosch en Staatsbosbeheer. Er zijn 56 controles
uitgevoerd waarvan 25 x proces verbaal is aangezegd en 25 waarschuwingen zijn uitgedeeld. De deelnemende gebiedspartners waren vertegenwoordigers van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, Staatsbosbeheer, Nationale Politie, Rijkswaterstaat, Sportvisserij Nederland, Gemeente Drimmelen, Gemeente Dordrecht, Samen sterk in Brabant en de Omgevingsdiensten Zuid-Holland Zuid en Brabant Noord. De positieve bevindingen van deze gezamenlijke handhavingsdag bevestigen de noodzaak voor structureel vervolg. Naast de reguliere controles van de deelnemende partijen komen er meer van deze actiedagen.

Als het gaat over het uitvoeren van controles in de Biesbosch, dan ligt de inzet van boten voor de hand, maar tijdens deze actiedag werd er ook gebruik gemaakt van politie te paard, auto’s, mountainbikes en uiteraard verschillende vaartuigen. Aangezien er in het waterrijke gebied de laatste jaren veel is veranderd, denk aan kleiwinning in de jaren 90 en Ruimte voor Rivier, is het gebied behoorlijk uitgebreid. Landbouwpolders veranderden geleidelijk in (getijde)moerassen met glooiende oevers met wisselende waterstanden. De Biesbosch is deels ook toegankelijk geworden over land. Denk maar eens de Tongplaat, de beide Spieringpolders, polder Maltha en straks de Nieuwe Dordtse Biesbosch op het Eiland van Dordrecht. En natuurlijk de Noordwaard, maar dat beschouw ik niet als een typisch Biesboschlandschap, maar meer als een uiterwaardenlandschap. Controles over land is hier dus een bittere noodzaak, vandaar de inzet van auto’s, mountainbikes en politiemensen te paard. De controle op de tien parkregels stond tijdens deze actiedag centraal: we hebben het dan over vaarsnelheid, afval, verstoring, geluid, visserij, veiligheid, vuur, vernieling, honden en toegangsbepalingen. Bezoekers kregen van de handhavers tevens voorlichting over de regelgeving, de recreatiemogelijkheden en de natuurkwaliteit. De aard van de geconstateerde overtredingen loopt uiteen van hard varen, varen zonder vaarbewijs, vaartuig niet geregistreerd, wild kamperen, open vuur, vissen zonder toestemming etc.

reageren

geef een reactie

 • Ronald
  11 augustus 2020 om 13:28

  Begin deze week een bericht gelezen over de strenge handhaving van de regels in de Biesbosch. Men vond dat ze een topdag hadden met maar liefst 7 boetes. Het is belachelijk voor woorden. Dit mooie gebied wordt geterroriseerd door snelheidsmaniaken en volgezopen en tot diep in de nacht luidruchtige en feestende jeugd. Na 3 dagen hebben we het gebied maar verlaten. Handhaving sjapoo je kan trots zijn met je 7 bekeurinkjes .

 • m.b.
  26 juni 2019 om 22:43

  handhaving prima idd! wat ons betreft ook wat betreft geluid/herrie. het is een prachtig natuurgebied, en stiltegebied toch?? maar wat je soms ( nou was het maar soms :-(.. tegenkomt! dan denk ik wat doe je hier! ga naar zandvoort , daar kun je herrie maken… idd vooral de huurboten of de grotere jachten. pff,.. zet hem op boswachter!

 • Ria
  15 september 2018 om 15:39

  Er zijn ook recreanten die zich wel gedragen in de Biesbosch, tot onze verbazing weer 2 plekken voor ons weggehaald bij Hengstpolder …zo jammer dit nu kunnen er alleen kano s of huurboten aanmeren waarom niet de kade gewoon herstelt zoals ie was.

 • Erik
  2 juli 2018 om 12:20

  Is het niet mogelijk een app te ontwikkelen waarop men “live” overlast kan melden zodat er meteen een handhaver verwittigd kan worden? Ik heb zo vaak de meest idiote dingen meegemaakt, maar weet niet waar dat dan te melden. Gisteren nog in de Noordwaard direct langs het water twee mensen die met een motorfiets een uitkijkpunt hadden afgezet en daar lagen te zonnen waar normaal de vogelaars verdekt proberen een glimp op te vangen van visarenden etc.

  • Van schooten
   9 juni 2020 om 19:32

   Hoi als iedereen nou eens de Biesbosch respecteerdt en zich normaal gedraagt genieten we allemaal van de Biesbosch….. Ik ken de Biesbosch al 45 jaar mijn ouders kwamen daar al ons schip met de naam vrijbuiters wie zeker bekend is ….Dirk fey kende ons goed …..mochten jullie iemand nodig hebben ik stel me beschikbaar ……gr…..ms vrijbuiters ….

 • Debloudts Walter
  27 mei 2018 om 22:58

  Op 15 Mei had ik vrienden uit Lelystad uitgenodigd voor een bezoek aan de Biesbosch,voor mij is dit het vierde jaar dat ik hier opnames aan het maken ben voor mijn film over de Biesbosch.na een bezoek aan het museumeiland en de pannekoek gingen we naar vissershang om een tochtje te maken in de Biesbosch langs het water met mijn grote rubberboot met fluistermotor.sommige bezitters van een boot trekken zich helemaal niets van aan en varen maar op hogere krcht door het gebied met gevolg dat de golfslag hierdoor veel hoger en krachtiger is.mijn vriend die vanvoor in de rubberboot zat en tegelijker tijd aan het filmen was werd verrast door de hoge golfslag zodat hij door een golf tegen de boot gans nat overspoeld werd,ook alzo zijn filmcamera.door het vele water heeft zijn camera het nu wel gehad en doet totaal niets meer.dit allemaal door mensen die zich niet aan de regels houden en waarbij dan ook machteloos tegenover staan.In ieder geval wordt het zeker tijd dat er meerdere controles zouden volgen en hopelijk betert dan de situatie voor varen in de Biesbosch.met vriendelijke groeten van Walter Debloudts uit Belgie.

  • Boswachter Jacques van der Neut
   29 mei 2018 om 21:34

   Beste Walter,

   Wij krijgen regelmatig klachten over ‘recreanten’ in de Biesbosch. Snel varen met speedboaten in smalle kreken, vreugdevuren op zomeravonden, illegale houtkap en wat al niet meer. Iedereen vindt handhaving belangrijk, maar helaas blijft het bij woorden…

 • Cor van der Steen
  27 mei 2018 om 22:21

  Goed dat er gehandhaafd wordt. Het blijkt dat het nodig is, helaas !

  • R vd Laars
   28 mei 2018 om 05:56

   De handhaving vaart ook vaak op tijden dat er niks aan de hand is.Maar bij drukte of s avonds zie je ze niet. En vergeet de overlast van huurboten niet die hun afval overboord gooien en veel te hard varen!!

  • joep
   28 mei 2018 om 17:25

   Ik ben het geheel eens met R. vd Laars wat betreft zijn/haar opmerking over de huurboten, sterker nog ik ben van mening dat dit een plaag is geworden en dat niet getolereerd zou moeten worden!

  • Boswachter Jacques van der Neut
   29 mei 2018 om 21:36

   Ik vrees dat het verbieden van boten in de verhuur een stap te ver is…Het kost al moeite genoeg om vaargedrag enigszins in goede banen te leiden.

  • Boswachter Jacques van der Neut
   29 mei 2018 om 21:31

   Geachte heer Van der Steen,

   Eigenlijk zou er meer gecontroleerd moeten worden. Zeker op zonnige weekends, zo niet,
   dan vliegen de speedboaten om je oren!

  • Boa
   10 oktober 2018 om 20:03

   Ik wil de boswachters wel versterken hoor?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog