www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Zaagwerk in de Oostwaard

11 juni 2019 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Binnenkort gaat Staatsbosbeheer populieren en essen zagen in de Oostwaard, het poldergebied bij Werkendam. Op twee locaties draait het vooral om het zagen van populieren en bij de overige vier, gaat het om de bestrijding van essentaksterfte.

De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Op iedere locatie zal er na het beëindigen van het zaagwerk, herplant plaatsvinden. “We proberen het werk vooral in de (droge) zomer uit te voeren” zegt William Schelling, boswachter beheer bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch. “Voor de herfst begint, meestal komt er dan een hoop nattigheid, hopen we hier weer weg te zijn. Tijdens de natte maanden maak je immers veel meer kans op schade, door rijsporen en dergelijke.”

reageren

geef een reactie

 • Hans Gebuis
  11 juni 2019 om 14:56

  Maar grootschalig zagen en rooien in de vogel-broedtijd is toch eigenlijk ook not done? Is dit kiezen uit 2 kwaden? Zou toch ook kunnen bij vriezend weer in de winter?

  • Ad Herweijer
   13 juni 2019 om 11:25

   Vriezend weer zou inderdaad ideaal zijn, maar hoe lang is het niet geleden, dat we een flinke periode met vriezend weer gehad hebben? Afgelopen “winter” al helemaal niet. De winter ervoor een korte periode eind februari, begin maart. Ik mag aannemen dat Staatsbosbeheer met de situatie van de broedvogels bij de uitvoering van de werkzaamheden terdege rekening houdt.
   Hopelijk komen er bij de herplant wat minder saaie bomen terug, zodat we kleurrijke herfsten tegemoet kunnen zien

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog