www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Staatsbosbeheer sluit kreken af vanwege grote drukte in de Biesbosch

28 mei 2020 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Naar aanleiding van de recreatiedrukte in het recente Hemelvaartsweekend, sluit Staatsbosbeheer in het Pinksterweekend een aantal kreken af in het hart van de Brabantse Biesbosch. Het gaat om het Slootje van Sint-Jan, Keesjes Killeke en het Buitenkooigat. De genoemde kreken worden afgesloten met een drijvende ballenlijn en er zijn toezichthouders aanwezig. Kanovaarders blijven wel welkom.

Bekijk kaartje afgesloten kreken.

Broedseizoen

Het mooie zonnige weer nodigt komend Pinksterweekend uit om erop uit te gaan, maar Staatsbosbeheer adviseert de Biesbosch zoveel mogelijk te mijden, vanwege de grote recreatiedrukte in deze coronatijd. Deze drukte heeft vooral negatieve effecten op de ecologie van de smalle kreken in de kern van de Biesbosch. Het is nu broedseizoen en deze kreken zijn daardoor extra kwetsbaar, denk aan futen en ijsvogels. Om verstoring van de natuur (wildkamperen, veel vaarbewegingen) te voorkomen, sluit Staatsbosbeheer in het centrale deel van de Brabantse Biesbosch komend weekend kreken af. Die maatregel geldt alleen voor het Slootje van Sint-Jan, Keesjes Killeke en het Buitenkooigat.

Drukte

Genoemde maatregelen worden genomen naar aanleiding van het afgelopen drukke Hemelvaartsweekend. De boa’s van Staatsbosbeheer en andere toezichthoudende instanties gaven toen al aan, dat het in de Biesbosch nog nooit zo druk was geweest met het aantal boten. Naar schatting voeren deze dag honderden recreatieve boten door de Biesbosch. Niet alleen aan de randen was het druk, maar ook in de kern van het nationaal park verbleven uitzonderlijk hoge aantallen recreanten. Staatsbosbeheer werkt in de Biesboschregio nauw samen met diverse gemeenten, toezichthouders en de Veiligheidsregio’s.

reageren

geef een reactie

 • Eddie
  1 juni 2020 om 19:58

  Het pinksterweekend zit er gelukkig weer op en hopelijk keert de rust weer terug in dit “STILTEGEBIED” Bij deze wil ik onze ordehandhavers hartelijk danken voor hun accurate optreden tegen het geteisem dat lak heeft aan wet en gebod en doet waar ze zelf zin in hebben. Omdat er niet tegen wordt opgetreden worden jullie handhavers recht in jullie gezicht uitgelachen. Snotneuzen van 10/12 jaar varen als idioten maar ja de jeugd moet ook wat niet!

  • Alex Broekaart
   20 augustus 2020 om 18:08

   Jammer dat de vuilcontainer verdwenen is bij het strand aan het gat van de Kerksloot! Nu puinhoop overal ligt afval.
   Helaas zeker wegbezuinigd? Ik kom bijna
   Nooit op dat strand maar vuilinzameling is een must op een aantal punten in de Biesbosch

 • joep
  1 juni 2020 om 15:45

  Was ik “klok” vergeten tussen grote en hangen.

 • Joep
  1 juni 2020 om 13:28

  Elke zomer stroomt dit unieke gebied vol met mensen die geen respect lijken te (willen) hebben voor natuur en milieu (deze planeet) en die dat wat ze niet meer nodig hebben terplekke achterlaten. En elk jaar weer zijn er mensen die zo vriendelijk zijn deze achtergelaten troep op te ruimen, wellicht kunnen ze hier beter mee stoppen dan wordt het een grote vuilnisbelt. En wie gaat er nu voor de lol rondvaren door een vuilnisbelt?……. bijna niemand, probleem opgelost! Nu alleen nog even samen de rotzooi weer opruimen en dit dan daarna niet aan de grote hangen. OPGERUIMD STAAT NETJES!!!!!!

 • Cor
  30 mei 2020 om 12:57

  Misschien een goed moment om te stoppen met het promoten van het gebied.
  Het is er doorgaans al druk genoeg.

 • Eddie
  29 mei 2020 om 12:15

  Mooie vogeltjes en natuur waar we niet van mogen genieten als het aan sbb ligt.
  Leve de kanovaarders en dagjesmensen die heel het gebied bemesten en verzieken.

 • Jet van Gent
  29 mei 2020 om 09:04

  Goed zo, elk stukje natuur hoeft niet altijd toegankelijk te zijn voor de mens…en zeker niet in het broedseizoen… En natuurlijk vind ik het ook jammer als ik opeens niet meer in een bepaald gebied mag wandelen of varen… maar er blijft nog genoeg natuur over waar we wel mogen komen…

 • Marco
  29 mei 2020 om 00:09

  Ik word hier zo moe van!

  Eerst het gebied promoten en een huurvloot van meer dan 100 sloepen toestaan en dan nu zeuren dat het te druk …
  Te kolderiek voor worden zeker aangezien de sloot van st jan een doorgaande route is!
  En wanneer zie er politie? Bijna nooit want de politie post in Drimmelen is jaren weg..
  Nee de zogenaamde mileu / natuur bobo’s hebben de Biesbosch aaridg verziekt over de afgelopen 15 a 20 jaar..!

  • Francien
   29 mei 2020 om 10:29

   Wat triest, niet verder te willen kijken dan je eigen pleziertje.

  • Marco
   29 mei 2020 om 15:27

   Francien, heeft niks met triest of eigen plezier te maken. Ben daar opgegroeid en heb het gebied beetje bij beetje naar de knoppen zien gaan door slecht beleid en een overdreven idee / beeld van wat natuur is.
   Men moet en zal het gebied aanpassen ipv er af te blijven. Gebeurd trouwens niet alleen met de Biesbosch..
   Mijn vader en ik waren een van de eerste die de visarend gemeld hebben zon 20 jaar terug. Prachtig en niks geen problemen. Nu hebben ze dit de laatste jaren aan de grote klok gehangen en geprobeerd touristisch uit te melken en nu moeten kreken dicht omdat anders de vogels verstoord worden.
   Dat is gewoon niet de gevolgen overzien van je eigen beleid..
   En ik ben niet de enige die zo denkt.
   Mij zie je er tegenwoordig niet meer in de zomer..

 • Karin Middelkoop
  28 mei 2020 om 20:00

  Met dank aan de al maar groeiende verhuurvloot voor dagrecreatie. Met alle gevolgen vandien. Het vervuild de wallekantjes met uitwerpselen, toiletpapier en huishoudelijk afval. Erg jammer dat hier niets aan gedaan word.

  • Jolanda
   28 mei 2020 om 21:47

   Helemaal met je eens. Het is te smerig voor woorden. En varen/aanmeren kunnen ze ook niet. Is een grote ergenis op het water.

  • Ria vanKleeff
   28 mei 2020 om 23:12

   Ook hartelijk dank aan de motorrijders! Wij werden bijna van de fiets gereden door keihard zigzaggende motorrijders. Wanneer komt er een verbod?

  • Willem Sleeuwits
   28 mei 2020 om 23:57

   Mee eens.. ik kom al vanaf 1957 in de biesbosch maar de laatste jaren blijf ik op op het Hollandsdiep of vooraan de Biesbosch en niet alleen omdat het druk is maar omdat er soms niet te varen is vanwege de groene velden die er drijven. Alles verdwijnt wat de Biesbosch zo uniek maakte.

  • Willem Sleeuwits
   29 mei 2020 om 00:00

   Ria vanKleeff… Ik heb nog nooit motorrijders en fietsers zien varen door de Biesbosch. 😉

  • Rudi
   30 mei 2020 om 11:54

   Jolanda,Marco, Karin,ben het met jullie eens, 41 jaar Bbosch,wat een n afgang,a fgekalfde oevers bij het aanmeren,Rietplaat=Poepplaat,zwerfvuil alom,stilte gebied onbestaande,race gebied wel,nachtlawaai,wat thuis niet kan gebeurd hier,onvoldoende toezicht,rust is ver zoek,jammer dat een natuur gebied een recreatiepark geworden is,zaal er iets veranderen in de toekomst??een feit is zeker het mooie dat k beleefd heb nemen ze mij niet af,magere troost voor de toekomst.

 • Huub van Veen
  28 mei 2020 om 19:06

  Eigenlijk jammer, afsluiten op oneigenlijke gronden want het is altijd druk met Pinksteren en Hemenvaart dus niks nieuws. In het Beheer en Inrichtingsplan staat duidelijk welke kreken toen werden afgesloten en welke bevaarbaar dienen te blijven, deze dus. Voor de afsluiting is als compensatie de Aakvlaai aangelegd. Bedoelde kreken worden een heel jaar bevaren dus van broedende vogels is waarschijnlijk geen sprake. Zijn die er wel, dan zijn ze aan vaartuigen gewend. Er is een intensief wervingsbeleid gevoerd voor De Biesbosch, zelfs op recreatiebeurzen voorlichting en nu dan afsluiting.

  • Hans Gebuis
   28 mei 2020 om 20:49

   Voortschrijdend inzicht. En volgens mij leven we momenteel in vreemde tijden.

  • Bart Cornelisse
   28 mei 2020 om 22:47

   Een drogreden. Het was vroeger langer en intensiever druk in de Biesbosch. Belangrijk doenerij van Staatsbosbeheer die al jaren op zoek zijn naar redenen om belangrijk te zijn en budget op te eisen. Alles voor de vogels, en niemand die ooit vragen stelt. Door heel NL bordjes “uniek” vogelgebied. Ongehoord, het is officieel een nationaal park geworden (geannexeerd) maar nog altijd ook vaarwater, doorgaand.

  • Mar
   29 mei 2020 om 18:49

   Volgens mij is ook alle proportie zoek en wordt er een hoop drama geschopt door de Staatsbosbeheer. Net wat gezegd wordt, het is altijd druk op hoogtij dagen. Het is natuurlijk heel vervelend als mensen hun troep niet opruimen, maar om dat nu als iets nieuws te presenteren?..
   Ik geloof niet dat er iets nieuws aan de hand is, behalve toegenomen bedilzucht, misschien uit de wens meer subsidie te krijgen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog