www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

‘Nieuw leven’ in het boswachtersblog Biesbosch!

28 januari 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Over de Biesbosch is altijd veel te vertellen en de betrokkenheid van mensen voor dit gebied is groot. Op dit boswachtersblog vertellen wij, de boswachters van Staatsbosbeheer, graag over dit mooie natuurgebied. Over ons werk, de werkzaamheden die we hier uitvoeren, over de veranderingen in het gebied, nieuws en uiteraard over de natuur in de Biesbosch. Voor 2021 hebben wij een ‘blik’ boswachters opengetrokken waarmee we nóg vaker onze verhalen met jullie gaan delen via dit boswachtersblog. In dit blog stellen de boswachters zich voor en we hopen dat je ons blijft volgen.

Harm Blom

Sinds 1 juli 2020 ben ik Boswachter Publiek in de Biesbosch en werk ik samen met Eveliene en Angela aan de educatie, communicatie en recreatie in De Biesbosch. Ik vind het prachtig om in dit mooie gebied te werken en daarin actief contact te hebben met pers, bewoners, bezoekers en gebruikers. Daarin is voor mij een belangrijke rol weggelegd om steeds het gesprek te voeren voor een juiste balans tussen natuur en recreatie. Dat doe ik onder andere door met verschillende gebruikers en bedrijven in het gebied in gesprek te gaan over hun gebruik, hun verzoeken en hoe dit past binnen de Biesbosch. Het laten zien van wat dit gebied allemaal te bieden heeft, hoe je dit zelf kan beleven en daarin samen alert te blijven op een goede groene balans is voor mij dé uitdaging. Daarom is het goed dat wij dit boswachtersblog gebruiken om jullie mee te nemen in allerlei facetten van ons werk. En in de Biesbosch hoef je nooit lang te zoeken naar een mooi en boeiend verhaal!

Eveliene Jansen

Ik ben Eveliene Jansen en sinds 2 jaar Boswachter Publiek in de Biesbosch. Voordat ik aan boord stapte in de Biesbosch werkte ik in West-Brabant, ook als Boswachter Publiek. In de mooie Biesbosch ben ik samen met mijn collega’s Harm en Angela verantwoordelijk voor excursies, recreatie, vrijwilligers en educatie. Met veel plezier vertel ik via dit boswachtersblog over de geschiedenis van de Bever in de Biesbosch, de Mariapolder en ons educatieve schoolbootprogramma. Over deze 3 onderwerpen heb ik samen met collega Angela en inmiddels gepensioneerde collega Jacques van der Neut een aantal mooie korte films mogen maken die ik in de blogs zal delen. Hiermee hoop ik een nog beter beeld te kunnen geven over hoe bijzonder en leerzaam de Biesboschnatuur is.

Thomas van der Es

Sinds 2008 ben ik boswachter in Nationaal Park De Biesbosch. Eerst als Boswachter Publiek en sinds 2 jaar houd ik mij bezig met de ecologie. Samen met mijn collega´s proberen we zo goed mogelijk voor de natuurdoelstellingen van de Biesbosch te zorgen. Werkzaamheden die wij zelf uitvoeren beoordeel ik op natuurwetgeving of eventuele kwetsbaarheden in het terrein. Verzoeken van ondernemers en gebruikers toetsen we eveneens. Vooral om de balans tussen natuur en recreatie in evenwicht te houden. Bovendien mag ik tal van inventarisaties en monitoringswerk zelf uitvoeren. Je kunt dan denken aan broedvogels tellen bij zonsopkomst in de rietpolders, maar ook aan visonderzoek waarbij we met een groot net op zoek gaan naar zeldzame trekvissen. In onze bloemrijke hooilanden inventariseer ik flora en insectenfauna. Gelukkig met hulp van een enorm team vrijwilligers. Ik deel mijn hart voor natuurbescherming en kennis graag met andere, met veel plezier ook via sociale media zoals dit blog!

William Schelling

Sinds 2017 ben ik werkzaam als Boswachter Beheer in de Biesbosch. Geboren en getogen in Dordrecht met de Biesbosch als achtertuin.  Hoe mooi is het dan als je daar dagelijks mag werken! Ik zal vanaf heden als gastblogger enkele keren per jaar de lezer meenemen in de wondere wereld van de Biesboschnatuur en mijn werk hierin. In willekeurige gesprekken met mensen krijg ik nogal eens de vraag wat een boswachter nu eigenlijk precies doet. In mijn rol als Boswachter Beheer ben ik dagelijks bezig met het coördineren van de beheerwerkzaamheden die in het gebied plaatsvinden. Dit varieert van het hakken van grienden en knotwilgen, maaien van kletsnatte tot hele droge hooilanden, beheren van waterpeilen, onderhouden van wandelpaden en kanokreken en nog heel veel dingen meer. Ik vindt het leuk om de lezer een klein inkijkje te gaan geven in mijn dagelijks werk, mijn drijfveren en mijn passie. In de eerste week van juni kom ik bij je terug en neem ik je mee in het beheer van de prachtige hooilanden van de Sliedrechtse Biesbosch!

Angela Knook

Mijn naam is Angela Knook en ik ben sinds een aantal jaar werkzaam als Boswachter Publiek in de Biesbosch. Ik mag me onder anderen bezig houden met jeugdeducatie, natuurbeleving en vrijwilligers. Daarnaast is de kans vrij groot dat je me treft als je een e-mail stuurt naar de Biesbosch. Ik werk regelmatig vanuit Biesboschcentrum Drimmelen, maar heb gelukkig ook werkzaamheden buiten. En elke keer als ik buiten werk voel ik me vrijwel direct meer ontspannen en verwonder ik me over hoe mooi en bijzonder de Biesboschnatuur is. Met behulp van de blog hoop ik iedereen te prikkelen om ook regelmatig de (Biesbosch)natuur in te gaan om hetzelfde te ervaren. En hopelijk zorgen we er dan met zijn allen voor dat deze waardevolle natuur behouden blijft.

Marco Meeling

Als BOA-coördinator ben ik verantwoordelijk voor het coördineren van het dagelijkse werk op het gebied van toezicht & handhaving in het Nationaal Park De Biesbosch en in de Provinciale Eenheid Zuidwestelijke Delta. Ik stuur de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) aan en werk daarbij nauw samen met gemeenten, provincies, politie en andere partijen om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de bezoeker gewaarborgd wordt binnen dit gebied. Daarnaast is het mijn werk om de natuurwaarden van dit gebied te beschermen door daar gericht toezicht op uit te oefenen. En daarnaast ben ik zelf ook regelmatig buiten in de Biesbosch te vinden als BOA. Ik neem jullie daar door middel van een blog af en toe in mee.

Binnenkort trapt boswachter Thomas af met een blog over slaapplaatsen van vogels in de Biesbosch. Veel plezier met het volgen van de boswachters in de Biesbosch!

reageren

geef een reactie

 • Bertus van der Vegt
  28 januari 2021 om 22:07

  Heel fijn dat overzicht van boswachters en andere SBB-medewerkers voor de Biesbosch in deze blog! Dank jullie wel!
  En ik zie al uit naar de beloofde filmpjes!

  • petra martens
   29 januari 2021 om 12:20

   geweldig jullie……heerlijk natuur gebied de BBm hoop dat ik nu ook ’s de visarend op de foto krijg……..de vliegende deur heb ik al

  • hblom
   19 februari 2021 om 11:02

   Bedankt voor je leuke reactie. Geniet ervan!

  • Boswachter Harm Blom
   19 februari 2021 om 11:02

   Bedankt voor je leuke reactie. Geniet ervan!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog