www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Boswachter, mag mijn hond hier los?

8 maart 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Marco Meeling, BOA coördinator in de Biesbosch, heeft een blog geschreven over 'Boswachter, mag mijn hond hier los?'

Lekker lopen met je hond door het bos, spelen met je hond langs de waterkant of samen hardlopen. Dat is toch wat je wilt als hondenliefhebber? De hond is een echte vriend voor heel veel mensen en niet meer weg te denken als het ultieme huisdier. Dagelijks bezoeken veel recreanten onze gebieden om lekker te lopen met hun hond(en). Ook zie je steeds meer hondenuitlaatbedrijven die tegen een vergoeding zorgen dat een hond dagelijks wordt uitgelaten. Het is mooi om te zien dat mens en dier het op deze manier zo goed met elkaar kunnen vinden. Belangrijk daarbij is om met andere gebruikers en de natuur rekening te houden.

Honden zijn welkom

In onze gebieden proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de behoeften en wensen van hondenbezitters. Zo zorgen wij voor diverse gebieden waar je met je hond kan lopen in onder andere de Elzen, de Louisa en Cannemanspolder en de Nieuwe Dordtse Biesbosch. We zien dagelijks dat deze gebieden populair zijn en dat er veel behoefte is aan gebieden waar de hond vrij mag rondrennen en spelen. Daarnaast zijn er gebieden of delen van gebieden waar de honden aan de lijn moeten lopen of helemaal niet zijn toegestaan. Dit doen wij echt niet om de hondenliefhebber te pesten maar puur om verstoring van dieren te voorkomen en om beter in te spelen op de aanwezigheid van andere gebruikers. De gebieden worden dagelijks druk bezocht en dan is het nodig dat gebruikers rekening met elkaar houden. Veelal gaat dit heel goed en daar zijn wij blij mee! Je bent met je hond dus meer dan welkom.

Er zijn veel mogelijkheden om samen met uw hond van de natuur te kunnen genieten.

Maar waarom dan toch ‘strenge’ regels?

Een loslopende hond kan in de broedtijd al snel zorgen dat vogels niet meer terugkeren naar hun nest, waardoor de eieren of jonge kuikens worden verlaten en een makkelijke prooi zijn voor andere dieren. Er zijn ook veel vogels die hun nesten op de grond hebben of daar hun voedsel zoeken. Ook dieren zoals reeën en hazen worden makkelijk door een loslopende hond opgeschrikt, waardoor ze niet meer terug durven naar hun leefomgeving en worden aangereden in hun vluchtpoging. Dat is iets wat we jaarlijks en steeds vaker constateren. Met alle gevolgen van dien. Mensen met een hond zijn net als andere gebruikers in feite te gast in een natuurgebied. En een loslopende hond kan echt een verstorend effect hebben op de natuur. En wanneer er honderden honden per dag door het bos lopen, dan kan dat echt een structurele verstoring geven. Daarom maakt Staatsbosbeheer keuzes en geeft door huisregels aan waar de hond los of niet los mag lopen.

Andere gebruikers

Daarnaast vinden wij het belangrijk om iedereen te laten genieten van onze gebieden. Een grote groep recreanten heeft liever geen loslopende honden om zich heen, omdat ze bang zijn voor loslopende honden of met mooi weer willen genieten op een grasveld of aan het water, zonder dat ze eerst moeten kijken of er geen hondenpoep ligt. Ook de jongste recreantjes willen in onze gebieden graag een schoon grasveld om lekker te kruipen, te spelen, een potje te voetballen of een zandkasteel te bouwen op een van de strandjes.

Andere bezoekers willen graag veilig en schoon kunnen spelen.

Rekening houden met elkaar

Er zijn zoveel belangen en wensen. Als we een beetje rekening met elkaar houden kan iedereen genieten van onze natuur- en recreatiegebieden. Zeker in deze perioden, waar de coronamaatregelen ervoor zorgen dat mensen nog meer genieten en ontspannen van het buitengebied, moeten we met elkaar zorgen dat iedereen naar buiten kan. Dat vraagt verschil in waar wat wel of niet kan. Dit om te zorgen dat iedereen zich veilig en fijn voelt. En uiteraard de natuur ook!

Toegangsregels

De toegangsregels die er zijn gelden voor iedereen en worden weergegeven op de toegangsbebording. Ook diverse gemeentes hebben wet- en regelgeving over honden opgenomen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of in de Biesboschverordening. Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van Staatsbosbeheer houden op een juist gebruik toezicht en waar nodig handhaaft men de toegangsregels. Ook een hondenbezitter kan dus verbaliseert worden. Op pad met een loslopende hond waar dat niet is toegestaan kost al snel € 95,- euro. Zonde van het geld en er is plek genoeg. Veel plezier dit voorjaar en laten we rekening met elkaar houden.

Landelijke campagne vanwege zorgen om rust in kraamkamer natuur

De boswachters hebben reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

Lees voor meer informatie het nieuwsbericht.

delen:
Biesbosch, De Elzen, Dordrecht, honden aan de lijn, honden los, natuur, Staatsbosbeheer

ontdek meer

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog