www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Visarend te volgen bij Beleef de Lente!

21 maart 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

In 2021 is er een koppel visarenden in de Biesbosch te volgen bij Beleef de Lente. Uniek! En dat exact 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed in 1421, waar uiteindelijk na vele jaren de Biesbosch uit ontstaan is! Om dat moment toch op een bijzondere wijze te markeren kunnen we dit jaar op een unieke manier het gedrag van een iconische roofvogel volgen. Dat gewoon vanaf de bureaustoel, stiekem tijdens een Teams-overleg of de luie bank. De visarend is pas recentelijk als broedvogel verschenen in Nederland en inmiddels broeden er drie paar. Alle drie de paren in Nationaal park de Biesbosch.

Sleutel tot succes

Hopelijk beleven we dit jaar een succesvol broedseizoen van de soort. Natuurlijk hopen we dan ook dat het paar van de ‘camera’ mooie zaken voor de populatieontwikkeling gaat verrichten. De afgelopen jaren bleek met name het rustige viswater in de afgesloten natuurontwikkelingsgebieden populair. Nieuwe Biesboschgebieden die er bij kwamen om de rivieren ruimte te geven. Dat afgesloten en visrijke gebieden de doorslag geven blijkt wel uit het feit dat in 2020 bij elk paartje drie jongen zijn uitgevlogen.

Zorgvuldigheid boven alles

De aanloop van dit project heeft maanden geduurd en alles is erop gericht om verstoring te voorkomen. De locatie is bewust gekozen omdat dit nest niet bereikbaar is. We hebben er tevens ook zelf continue zicht op. De camera en het materiaal is in natuurlijke kleuren geverfd en zo geplaatst dat het nest en de tak waar het nest in zit niet worden gebruikt. Verder staat de apparatuur die nodig is voor de live beelden aan de vaste wal. Op die manier kunnen wij op een afstand aan de live-verbinding blijven werken en wordt eventuele verstoring voorkomen. Vanaf de start heeft Dieuwertje Smolenaars, vrijwilliger bij Beleef de Lente, deze mooie filmpjes gemaakt.

Samenwerking

De afgelopen weken zijn boswachters van Staatsbosbeheer in nauwe samenwerking met Luc Enting Films en Vogelbescherming Nederland druk in de weer geweest met een zorgvuldige uitvoering van het plaatsen van de camera. Dit moest ruim voor aankomst van de vogels gebeuren. De voorbereidingen zijn al gestart in het najaar van 2020. Het project is mede mogelijk gemaakt door Natuurhuisje.nl. De boswachters en Vogelbescherming Nederland zijn dan ook behoorlijk trots dat het is gelukt.

Nu maar afwachten

De afgelopen seizoenen hielden een aantal fanatieke vogelaars uit de Biesbosch-regio de nesten van een afstandje met een telescoop in de gaten. Meestal arriveerden de vogels dan vrij snel na elkaar vanaf 25 maart. De komende dagen worden wat dat betreft spannend! Hebben de vertrouwde visarenden een veilig winterverblijf gehad in Zuid-Europa / West-Tropisch Afrika. Het overwinteringsgebied van visarenden. Op 11 maar raasde storm Egbert nog over ons land, maar gelukkig heeft het nest dat overleefd. Het is nu echt wachten totdat we de eerste visarend gaan zien!

Samen genieten!

Dit seizoen nemen wij, boswachters Harm Blom en Thomas van der Es, jullie mee in de wonderde wereld van de visarenden in de Biesbosch. We zijn heel benieuwd wat we allemaal te weten gaan komen over de Biesbosch visarenden en zijn broedseizoen. Hebben ze succes en krijgen ze jongen? Wat betreft hun prooikeuze? We zijn samen met het team vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland razend benieuwd! Via dit blog, via www.beleefdelente.nl en sociale media proberen we jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden. We gaan er zeker van genieten!

Nu maar hopen dat deze grote Canadese gans een andere uitkijkplek gaat zoeken;)
reageren

geef een reactie

 • Nellie Gerritsen
  22 maart 2021 om 09:58

  Helemaal leuk dat we de ontwikkelingen van de visarend op het nest.
  Nu op afstand kunnen volgen. Compliment voor alle mensen die dit gerealiseerd hebben. Top!

 • Koos van den Boogaart
  21 maart 2021 om 16:58

  Mooi. En hoe zal het met “het Dordtse paar” gaan? Want hun nestboom is gesneuveld…

  • Boswachter Harm Blom
   26 maart 2021 om 15:31

   Klopt, dat gaat spannend worden. Visarenden kunnen goed bouwen en bouwen binnen enkele weken een nieuw nest. We wachten de vogels af en gaan het beleven.

  • hblom
   26 maart 2021 om 15:31

   Klopt, dat gaat spannend worden. Visarenden kunnen goed bouwen en bouwen binnen enkele weken een nieuw nest. We wachten de vogels af en gaan het beleven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog