www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Touchdown! Twee visarenden terug in de Biesbosch!

26 maart 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

In de ochtend van wederom 26 maart om 11:12 uur was het raak! De eerste visarend is nu echt officieel in de Biesbosch aangekomen en heeft daarbij gelijk een bezoekje gebracht op ons prachtige nest. Het waren dit jaar zelfs de eerste beelden van een visarend in Nederland. Mogelijk is dit dus zelfs de eerste visarend in Nederland van dit seizoen en dat moet gevierd worden! En terwijl we daarmee bezig waren...zat er opeens nog een visarend op het nest!

Bijna niet te geloven

Vanmorgen kreeg ik een berichtje van collega Thomas en die gaf aan een tip gehad te hebben van een kijker van Beleefdelente.nl. En die gaf aan rond 11.11 uur een visarend gezien te hebben. We vroegen direct daarop in de vrijwilligersgroep Visarend van Beleef de Lente om de beelden en snel daarop kwam de bevestiging. Heren, er is er echt één te zien! Ge-wel-dig! Wederom heeft ‘de man’ visarend de Biesbosch weer gevonden en wederom op 26 maart! Ik kan jullie vertellen, de sfeer in de groep leek wel op een feestje!;)

Visarend man ZWART 7TG?

Het vaste mannetje van het boomnest heeft een kleurring om zijn poten en we dachten dat het ‘DE’ man is. Hij is geringd als nestjong in 2012 op een nest in een hoogspanningsmast nabij Rogatz in de Duitse Deelstaat Saksen Anholt langs de Elbe. Ongeveer op 550 kilometer van de Brabantse Biesbosch vandaan. Dat gebeurde toentertijd door de Vogelwachters Hiddensee.  Het mannetje keert al 5 jaar trouw terug nabij het boomnest. Zijn partner was al die jaren ongeringd, naar haar herkomst kunnen we dus alleen maar gissen. We wachten een nieuw bezoek van de vogel af en hopen dan de ring te kunnen aflezen. Want echt zeker wisten we het niet of dit nu DE man was of niet, We konden de ring net niet aflezen…

Nu maar afwachten

De vogel heeft zich vandaag even laten zien en het is nu een kwestie van afwachten. De visarend heeft behoorlijk concurrentie van enkele ganzen die zijn nest als uitkijkplatform gebruiken. Nu maar hopen dat hij die van zijn nest af kan houden en dat er binnenkort ook een vrouwtje in beeld verschijnt! Al met al weer spannend genoeg. En dan heb ik het nog geeneens over het slechte weer wat ze verwachten. Veel regen, veel wind…

Gewoon nog één op dezelfde dag!

En terwijl ik bezig was met dit verhaal geeft Thomas aan dat er nog een vogel op het nest zat. Die vogel had ook een zwarte kleurring op zijn poot, maar nu aan de andere poot dan de vogel van vanmorgen. We raakten even in verwarring maar nu weten we wel dat er vandaag twee verschillende visarenden op het nest gezeten hebben. De kans is echter wel groot dat de vogel van vanmiddag toch DE man is. We gaan het zien! Ongekend!

Check vooral de eerste bewegende beelden!

Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl/biesbosch en op www.beleefdelente.nl

reageren

geef een reactie

 • Andre Boer
  2 april 2021 om 08:11

  @ Harm; Is er afgelopen woensdag 31 maart nog een verrekijker ( merk Steiner) gevonden ? Ik heb hem laten liggen op een bankje in de noordwaard ….

  • hblom
   6 april 2021 om 11:52

   Nog niet helaas. We houden het in de gaten.

  • Boswachter Harm Blom
   6 april 2021 om 11:52

   Nog niet helaas. We houden het in de gaten.

 • Koos van den Boogaart
  26 maart 2021 om 21:32

  – Visarend bij Katse Gat (lunchtijd):
  de visarend heeft een flinke vis gevangen…

 • petra van seters
  26 maart 2021 om 16:34

  Geweldig!
  Dat kunnen we mooi aan de bezoekers vertellen 😉
  gr Petra

  • Koos van den Boogaart
   26 maart 2021 om 21:31

   vanmiddag (26-03-2021 plm. 14.45 uur) in de Sliedrechtse Biesbosch:
   – Visarend bij Katse Gat (op zoek naar een nieuwe nestplaats, want de boom met het oude nest is afgelopen storm gesneuveld)
   en een kwartiertje later:
   – Visarend bij Katse Gat (lunchtijd)
   waarschijnlijk dezelfde?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog