www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Wat een start!

6 april 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Een buitengewoon warm slotakkoord van maart ligt achter ons. Opnieuw zijn er weerrecords gebroken en was er een zuidelijke wind die als een warme föhn de wilgenbomen in de Biesbosch liet vergroenen. Niet zomaar groen, maar prachtig frisgroen! Zo beginnen we april met de fijnste frisse kleurtinten die er maar zijn. De warme wind bracht ook trekvogels in beweging. Zo’n beetje iedereen die buiten is geweest heeft wel een zingende fitis of een voorbij scherende zwaluw waargenomen. Heerlijk!

Broedpaar weer bij elkaar

Ook de visarenden druppelden verder binnen. Na een aantal dagen solo aanwezig geweest te zijn kreeg het bekende Duitse mannetje (herkenbaar aan de zwarte kleurring met witte inscriptie 7TG ) op 31 maart bezoek. Een hereniging met vermoedelijk zijn bekende vrouw. Het vrouwtje van vorige editie bij dit nest was ongeringd en deze vogel is dat ook. We gaan er maar vanuit dat het dezelfde vrouw betreft..! Elkaar trouw blijven is bij visarenden gebruikelijk. De terugkeer bleef bij de kijkers van ’Beleef de Lente’ niet onopgemerkt. Terwijl het snel in de ochtend warm werd, floot het mannetje visarend met zijn bruidsschat in de vorm van een half opgegeten vis er op los. Het vrouwtje en mannetje verschenen voor het eerst samen op de webcam. In de ochtend van 31 maart voerde het stel paring na paring uit. Een hoopvol gegeven. Zie de clip van 31 maart met als titel ‘daar gaan we dan’. Die paring kan weer leiden tot eieren, eieren tot jonge visarenden en meer jonge visarenden is belangrijk! Belangrijk omdat de Nederlandse populatie nog kwetsbaar en fragiel is. Hoe groter en sneller de Nederlandse Biesbosch populatie groeit, hoe minder zeldzaam de soort zal worden. Dat is allemaal toekomstmuziek.

Felle verdediging

De nijlganzen en grote Canadese ganzen laten zich op dit moment nog maar nauwelijks zien. Wat wil je dan ook met deze territoriale twee in de buurt..! Ze hebben het nog wel geprobeerd maar de man liet zijn stoere kant zien en heeft écht duidelijk gemaakt dat dit zijn nest is. Zie het clipje van 2 april met als titel ‘felle verdediging’. Spectaculair!

Paastakken en nestkom graven

Man visarend grijpt een tak uit het water! Foto: Niels Andeweg

De komende tijd zal er van tijd tot tijd activiteit bij het nest zijn. Er zullen vast nog heel wat paringen volgen en in de tussentijd fluit het mannetje wat raak. Om het nest klaar voor gebruik te maken zullen de nodige (paas) takken uit de omgeving verzameld worden. Dat is een spectaculair gebeuren. Visarenden vliegen dan letterlijk tegen een tak aan en vervolgens breken ze met hun klauwen de tak af. In de nestkom zal vooral plantaardig materiaal worden toegevoegd. Hoe dat er echt allemaal uit komt te zien is ook voor ons als boswachters spannend. Zo mooi als nu hebben we het nog nooit eerder gezien! Ooit een visarend zien graven als een hondje? Of met zijn borst een nestkom zien drukken als een kievit? Kijk dan vooral naar het clipje van 5 april met als titel ‘het bouwen begint’.

En toen kwam de sneeuw

Sneeuw!? Ja sneeuw! Daar hadden we even niet aan gedacht. We begonnen dit seizoen met een aftrap in de laatste sneeuwresten en we hadden toen niet gedacht dat we na het warme slotakkoord van maart alsnog de winter zouden weerzien. Het geeft maar weer aan hoe leuk het is om zo bewust de visarenden in de Biesbosch te kunnen volgen. We zijn nog maar twee weken op weg en wat hebben we al veel gezien! Blijf vooral kijken en genieten!

Sneeuwbuien over de Biesbosch! Thomas v.d. Es maakte deze foto op 6 april 2021…
reageren

geef een reactie

  • Liliane
    7 april 2021 om 10:37

    Wij volgen de Visarend op Beleef de Lente en een aantal kijkers meent twee vrouwen op het nest gezien te hebben. Een ongeringde en een met ringen. Kan dat kloppen? Nu is er al een aantal dagen geen vrouw meer op het nest gezien, kan het zijn dat zij doorgetrokken is, of hebben jullie haar nog wel gesignaleerd?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog