www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Eerste ei van de visarend uitgekomen

31 mei 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

In het ‘webcamnest’ is op 31 mei het eerste kuiken van de visarend geboren. Om 8:04 uur kroop live het eerste kuiken uit het ei. Op 23 april werd het eerste ei gelegd, op 25 april het tweede ei en op 29 april het derde ei. Na 38 dagen broeden kwam vandaag dus het eerste ei uit en konden we live meekijken naar hoe dit kuiken al snel verse vis kreeg toegestopt. Uniek! De verwachting is dat in de komende dagen de andere twee eieren ook uitkomen. De visarend voelt zich ook dit jaar thuis in de Biesbosch. Een recordaantal van 5 paar is gaan nestelen en uiteindelijk is er sprake van 4 broedparen.

Live meekijken vanaf de start

Dit jaar was het wel genieten geblazen. Voor het eerst konden wij live meekijken in het visarend nest. Nadat op 26 maart de eerste visarend opeens in beeld kwam, volgden de ontwikkelingen zich snel op. De bekende man, met een zwarte kleurring, claimde wederom zijn nest en op 31 maart was daar opeens de vrouw. We nemen aan het vaste broedpaar. De paringen volgden elkaar snel op en eind april werden de eieren gelegd. Na weken broeden konden duizenden mensen live meegenieten van de net geboren arendjong.

Opvallend onstuimig voorjaar

Het voorjaar van 2021 kenmerkte zich door aanhoudende kou, wind en regen. Het heeft er uiteindelijk toe geleid dat tijdens verschillend stormachtige dagen 4 arendnesten zijn omgewaaid. Twee nesten van de zeearend en twee nesten van de visarend. Gelukkig werd er toen in de nesten van de visarenden nog niet gebroed en hebben beide paartjes weer een nieuw nest gebouwd. De arenden laten in de Biesbosch zien wel tegen een stootje te kunnen. Het nest en de nestboom van het paar van de webcam heeft het zwaar te verduren gehad, maar heeft gelukkig alle stormen doorstaan. Het geeft maar aan dat succes van vele factoren afhankelijk is.

Kolonisatie zet door

De kolonisatie van de visarend zit in de Biesbosch in de lift en goed voor de Nederlandse populatie. Vanaf 2016 wordt hier succesvol gebroed en na het recordjaar van 2020 met drie succesvolle broedparen, is er dit jaar sprake van zeker 4 broedparen. Een vijfde paar probeert een stevig nest te bouwen en het is nog even de vraag of daar ook gebroed gaat worden. Dit laatste nest waaide tijdens een voorjaarsstorm uit de boom, het is niet helemaal duidelijk of daar al eieren aanwezig waren. De schaal van het gebied, met daarin voldoende stille, visrijke gebieden, waar de vogels ongestoord kunnen jagen, rusten en broeden, is van doorslaggevend succes. Iets waar we heel zuinig op moeten zijn. Om de broedparen voldoende broedrust te bieden zijn twee stukjes wandelpad en een deel van een kreek tijdelijk afgesloten. Hierover is met de betrokkenen en de directe gebruikers gecommuniceerd.

Een broedpaar hoog in een hoogspanningsmast.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog