www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Rivierjutters opgelet, zoek naar de larve van de rivierrombout!

22 juli 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch
Foto: Thomas v.d. Es - Staatsbosbeheer

Foto: Thomas v.d. Es - Staatsbosbeheer

Thomas van der Es, Boswachter Ecologie in de Biesbosch, heeft deze keer een blog geschreven over rivierrombouten.

Als de waterstanden de komende dagen weer zakken naar gangbare zomerwaardes maken Biesbosch bezoekers en rivierjutters kans op een ontmoeting met een heel mooi insect. Een soort die sinds 25 jaar gelukkig weer in ons land voorkomt. Een hoopvolle terugkeer, die te maken heeft met een verbeterde waterkwaliteit. Ik heb het natuurlijk over de rivierrombout. Dit jaar inventariseert de Vlinderstichting een aantal strandjes in de Sliedrechtse Biesbosch op deze soort. De Biesbosch met zijn Merwedes en Amer is een belangrijk opgroeihabitat. Tijdens voorgaande onderzoeken bleken die strandjes en kribben een belangrijk ´uitsluipgebied´.

Uitsluipers

Uitsluipen, daar wil ik jullie wel wat meer over vertellen. Dat is namelijk een prachtig natuurwonder. Rivierrombouten leven jaren als larve op de bodem van de rivier. Daar toen ze zich als kleine rovertjes te goed aan allerlei kleine prooidiertjes. Onder water leven ze tot wel 4 jaar! Vervolgens is daar ergens de grote dag. Een larve laat zich dan aanspoelen op de rivieroever of een strandje. Binnen ongeveer een uur kruipt het wezentje  naar droog zand. Op een warme plek breekt het larvenhuidje open en popt er een prachtige nog hele tere libel uit het huidje. De zon is nodig om te drogen en de vleugels te laten uitharden. Met die markante ogen vol met vele tienduizenden facetjes neemt ook deze libel beweging waar. De kleuren van het lijf hebben mooie zachte geelgroene tint.

Ik heb er al is naast mogen liggen, op de buik met een camera. In de televisiefilm ‘Levende Rivier’ van Ruben Smit zitten ook prachtige beelden van dit schouwspel. Die hele gedaanteverwisseling aanschouwen is een tijdsinvestering en het opzoeken waard.

Op je buik het uitsluipen meemaken! foto: Thomas v.d. Es – Staatsbosbeheer

Wat rivierrombouten daarna doen is allemaal wat geheimzinnig.  Ik kom wel eens een volwassen libel ( imago) tegen op een dijk of langs een wandelpad in de Biesbosch. Zo ook langs de uiterwaarde van Waal en Rijn, maar daar blijft het vaak bij. Ergens word er de komende weken ook gepaard en eitjes afgezet op en langs de rivier. Wie dat ziet mag het gelijk even filmen en vastleggen, want dat is nog maar een enkeling in Nederland gelukt!

Zoek mee!

Voor nu wil ik graag een extra oproep doen. Geef je waarnemingen van rivierrombouten en andere libellen door op de website www.vwgbiesboschwaarneming.nl . Vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht willen in de komende periode zoveel mogelijk waarnemingen van dagvlinders en libellen in kaart brengen. Al deze informatie wordt gebruikt voor een nader te verschijnen atlas. De waarnemingen van rivierrombouten zijn uiterst waardevol, maar ook andere dagvlinders en libellen in je eigen tuin of Biesbosch zien we graag op de site verschijnen. Hoe meer mensen delen, hoe fijner. Zo krijgen we de verspreiding van ook de algemene soorten in beeld.

Wanneer je de rivierrombout hebt gevonden is het een beloning op zich! foto: thomas v.d. Es – Staatsbosbeheer
reageren

geef een reactie

  • Tessa
    24 juli 2021 om 12:38

    Volgens mij ben ik er vanmorgen 1 tegengekomen (rivierrombout)
    In Papendrecht langs de N3

    Voor de foto ev

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog