www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Een stormachtige Biesbosch

23 februari 2022 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

De maand februari is nog niet ten einde maar mag nu al gerust bijzonder ruig genoemd worden. Vorig jaar genoten wij in deze periode nog van een prachtige winterse periode, nu was het ronduit stormachtig! En niet één storm, nee, een record van wel zes échte stormen achter elkaar! De laatste stormen genaamd ‘Dudley’, ‘Eunice’ en ‘Franklin’ zorgden niet alleen voor veel wind, maar bliezen vooral veel water naar de Biesbosch! In dit blog kijk ik nog even terug op deze bijzonder stormachtige dagen.

Zelfs de drempel liep over

In de afgelopen twee weken zijn alle laag gelegen gebieden in de Biesbosch onder water komen te staan. Met een rivierpeil van + 1.60 NAP lopen de laag bekaden polders en laag gelegen wegen in de Biesbosch én de Noordwaard onder water. Dit hoort bij de Biesbosch en kan op zich ook geen kwaad. Maar vier keer in twee weken tijd is wel bijzonder te noemen. Het gebied doet dan waar het goed in is, waterbergen en meestromen! Op zaterdag 19 februari maar vooral op maandag 21 februari blies de wind het rivierwater flink op. Op maandagavond liep zelfs ‘de drempel’ bij de Noordwaard over. Het water bereikte toen een piekstand van + 2.15 NAP. Een bijzonder feit want dit is pas de tweede keer dat dit gebeurde. De gebieden stonden echter al flink onder water via de kreken en slenken. Het zorgde dus niet voor een nieuwe laag water. Maar het geeft maar aan hoe hoog het water stond.

Rust is het sleutelwoord

Op zich kan het hoge water voor de Biesbosch geen kwaad. Maar veel dieren moeten letterlijk vluchten voor het hoge water. Gelukkig zijn er in de Biesbosch voldoende hoge plekken beschikbaar waar dieren als marters, vossen, hazen en reeën kunnen schuilen. Denk hierbij aan hoger gelegen dijken, woonterpen, griendheuvels en omgevallen bomen. Maar, het zorgt voor onrust bij de dieren en het is dan echt een kwestie van overleven. Rust is dan het sleutelwoord. Staatsbosbeheer heeft daarom ook gekozen om juist voor de nodige rust aandacht te vragen en de bezoekers te vragen de Biesbosch even met rust te laten. Naast het feit dat de wandelpaden onder water stonden, is het ook gewoon gevaarlijk om over overstroomde wegen te blijven rijden. Ondanks vele waarschuwingen en verzoeken kwamen er nog veel mensen in de auto een kijkje nemen. Het beeld van een overstroomde Biesbosch is natuurlijk prachtig, maar het gaf wel veel onrust voor vele dieren. Hierover gaan we in goed gesprek met de gemeente Altena omdat zij als wegbeheerder hierop moeten handelen. Wij als boswachters denken dat het goed zou zijn als de laaggelegen wegen worden afgesloten. Voor de veiligheid van weggebruikers maar ook zeker voor de dieren!

Als het water de lager gelegen gebied instroomt gaan dieren op zoek naar hogere gebieden. Rust is dan hard nodig.

 

Stormen en arendnesten

In 2021 zijn tijdens een voorjaarsstorm beide nestbomen van de zeearend met nest en al omgewaaid. Dat betekende voor deze soort toen het einde van het broedeizoen. Gelukkig hebben beide broedparen weer een nieuw nest gebouwd. De boswachters van de Biesbosch keken dus wel met enige angst naar de stormvoorspellingen. Storm na storm raasde door de Biesbosch. Bij het Dordtse paar viel toen een grote boom rakelings langs het nest en beschadigde vele takken. Deze week konden wij echter constateren dat de nesten van zowel de zeearenden als de visarenden de stormen doorstaan hebben! Nu maar hopen dat voorlopig een nieuwe storm even uitblijft. De zeearenden gaan namelijk bijna over tot het leggen van eieren. We hopen natuurlijk dit jaar wel op jongen zeearenden!

Vele takken van de nestboom braken af. Het nest is gelukkig heel gebleven.

 

Stormen zijn juist goed voor een Deltagebied

Stormen, snel stromend water, lage en hoge waterstanden horen bij een Deltagebied zoals de Biesbosch.      Dynamiek, hoe meer hoe beter! Het zorgt voor variatie, voor afwisseling en doorspoeling. Geef water de ruimte en de natuur profiteert! Het hoge water slaat veel vegetatie plat, het gebied spoelt even goed door en veel plantenresten spoelen weg. En er spoelt ook veel aan. Nieuwe zaden, larven en vissen van elders blijven in het gebied hangen en het water laat voedingsrijke zand- en kleideeltjes achter. Dat is bijvoorbeeld weer goed voor de stroomdalgraslanden in de Sliedrechtse Biesbosch die juist gebaat zijn bij deze natuurlijke vorm van verrijking. Stormen en hoge waterstanden horen bij een Deltagebied zoals de Biesbosch. Dus ondanks de onrust bij veel zoogdieren en enkele boswachters, is de Biesbosch er juist blij mee!

De Catharinaplaatjes staan volledig onder water en zorgt voor een Hollands beeld.
reageren

geef een reactie

  • Liesbeth
    23 februari 2022 om 19:42

    Hoi Harm!Fijn dat jullie gaan overleggen met de gemeente Altena over het afsluiten van bepaalde wegen,Kan dat ook voor de zomer maanden? Het kan dan zo druk zijn met auto’s en motoren vooral die alleen maar hard rondjes rijden.Snap dat jullie niet alles kunnen handhaven, maar samen met de gemeente Altena? Zo wordt het dan misschien een stiller gebied!
    Ben benieuwd! Liesbeth.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog