www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Het lijkt stil…

17 april 2023 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Man visarend blijft werken aan zijn nest. Foto: Jan Bezemer

Na de epische strijd tussen de man visarend en het koppel grote Canadese ganzen lijkt er even sprake te zijn van relatieve rust. Na de voorlopige climax van een ei-rovende boommarter zagen we even geen gevechten en duellerende vogels meer. Maar ondertussen gebeurt er genoeg in de Biesbosch. Zowel bij dit nest als bij andere broedlocaties van de visarend. Lees er meer over in dit blog.

Gaan we haar nog zien?

Het lijkt erop dat de vaste vrouw dit jaar niet terugkeert naar haar nest. Ze had er gezien eerdere aankomstdata al gewoon moeten zijn. Visarenden zijn doorgaans monogaam en vormen zolang dat kan een koppel met de vaste partner. Over de exacte oorzaak van het niet terugkeren naar de Biesbosch kunnen wij alleen maar gissen. Aannemelijk is dat dit vrouwtje niet meer leeft. Hoe spijtig en treurig dat ook is voor de man. Maar ook dat hoort erbij en geeft weer nieuwe kansen voor een vrijgezelle dame. Dat is ook weer het mooie van Beleef de Lente. Je krijgt een uniek inkijkje in het leven van een vogelsoort. In dit geval bij een man visarend die duidelijk wacht op zijn vaste vrouw. De komende weken gaan daarom nog spannend worden. Komt ze alsnog? Komt er een andere dame waar de man een band mee kan gaan opbouwen? Of blijft hij nog wekenlang roepen en baltsen om haar te vinden? We gaan het zien! We gunnen hem het beste!

Niet opgeven!

Ondertussen geeft hij het niet op. Hij bouwt rustig door, brengt veel tijd door op en rondom zijn nest en vangt geregeld een vis. Gezien zijn ervaring met ganzen lijkt hij het nest nu vaker te bezoeken. Vaak zit hij op een tak naast het nest of zelfs op de camera! Nadat de ganzen het opgaven, heeft de man visarend nog hard zijn best gedaan om alsnog zijn dame te vinden. Met een vis in zijn poot, hoog opvliegend, baltste hij erop los. Luid roepend maakte hij grote rondes door de Biesbosch maar het heeft niet tot resultaat geleid. Ondertussen heeft zijn baltsgedrag met een vis de aandacht getrokken van een tweedejaars zeearend. Als een grote jager die achter een stern aanzit, probeert hij de vis van de visarend te bemachtigen. We zien het inmiddels bijna dagelijks.

Een derdejaars zeearend heeft door dat het mannetje steeds met een vis rondvliegt en gaat er als een jager achteraan! Foto: Joey Braat

Als eerste in de Biesbosch

Het is bekend dat visarenden die in het voorgaande jaar een partner én een potentieel geschikt broedgebied hadden, het opvolgende voorjaar als eerste aankomen in hun broedgebied. De mannen bezetten daarmee in feite hun plek en wachten dan op hun vaste vrouw. Daarmee vergroten ze de kans dat ze op de beste plek én op tijd kunnen beginnen met broeden. Daarmee vergroten ze ook direct de kans op een geslaagd broedseizoen. Man en vrouw visarend overwinteren doorgaans niet samen en de mannen beginnen als eerste aan de trektocht naar Noordelijke landen. Daarom zien we ook altijd eerst de mannetjes terugkeren en enkele dagen later de eerste dames. In de Biesbosch was het mannetje visarend van de webcam zowel in 2021 als in 2023 de eerste visarend in Nederland. Over ervaring gesproken! De hele maand april en begin mei is er nog sprake van doortrekkende visarenden door en over Nederland. Die gaan veelal door naar Scandinavië.

Meerdere paartjes visarend

In de Biesbosch kwamen vanaf 23 maart de eerste visarenden aan. Inmiddels zijn er op drie plekken paartjes bezig met het bouwen van een nest. Op twee broedlocaties lijken het vogels die daar al enkele jaren succesvol broeden. Enkel bij het webcamnest is sprake van één vogel. Bij de andere nesten verwachten wij vanaf eind volgende week het eerste ei. Maar visarenden zorgen weleens voor verrassingen dus wellicht duikt er nog ergens anders ook een broedend paartje op! Het voorjaar is pas net begonnen en het visarendseizoen duurt nog lang. We blijven kijken!

Als een regisseur zit de visarend op de camera! Foto: Marit Hendriks van de Weem
reageren

geef een reactie

  • Wim Beerden
    25 juli 2023 om 09:01

    09.00, mannetje is al meerdere keren terug gekomen om takken voor het nest af te geven.

  • Wim Beerden
    25 juli 2023 om 08:33

    Vanmorgen, 08.15, een visarend op het nest en een in de Huiswaard.
    08.20 vliegt die van het nest richting Helpolder.
    08.25 vliegt de ander op het nest.
    De laatste is zo te zien groter dan het mannetje (eigenaar) van het nest.

  • Wim Beerden
    24 juli 2023 om 21:41

    Zojuist twee visarenden gespot op het nest in de Huiswaard.
    Om 21.30 vlogen ze na elkaar weg, een richting de Kat en de ander richting Helpolder.

  • Mevr. Tettero
    17 mei 2023 om 05:50

    Zou het mogelijk kunnen zijn dat er vanmorgen rond 5 uur een visarend in het centrum van Dordrecht was? Bij het opstaan, vloog er hier een enorme vogel van het dak weg.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog