www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Najaarsopruimactie in de Biesbosch: “Vooral veel klein spul zoals sigarettenpeuken en bierdopjes”

19 september 2023 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch
vrijwilligers-helpen-biesbosch-opruimen

De volgende opruimactie staat gepland voor zaterdag 9 maart 2024.

Afgelopen week stond Nationaal Park De Biesbosch in het teken van afval opruimen. Groepen vrijwilligers trokken op verschillende dagen per boot naar de recreatiestrandjes voor opruimacties. Naast glazen flessen, blikjes en plastic werd dit keer ook veel klein spul zoals sigarettenpeuken en bierdopjes opgeruimd. Het lijkt erop dat de afvalcampagne, gericht op hotspots in de Biesbosch, verschil maakt en de meeste mensen het natuurgebied gelukkig schoon achterlaten.

Inmiddels kennen we talloze voorbeelden waarbij dieren het slachtoffer zijn van zwerfafval. Ze raken erin verstrikt, gebruiken het in hun nesten of eten het op. Ook in ons voedsel worden tegenwoordig (micro)plastics gevonden.

In de Biesbosch kennen we voorbeelden van groepen lepelaars die hun nesten vol hebben liggen met stukken zwerfafval.

“We zien dat steeds meer bezoekers de Biesbosch schoon achterlaten. Er zijn zelfs recreanten die na een mooie zomerse dag afval actief opruimen. Dat is natuurlijk iets waar we heel blij mee zijn. Het is ons streven dat er geen afval meer in de natuur achterblijft. Afval in de natuur is namelijk erg schadelijk. Gelukkig beseffen de meeste mensen dit, maar helaas is er nog altijd een kleine groep die recreëert in de Biesbosch en allerlei spullen mee het gebied inneemt, maar het vervolgens in de natuur achterlaat. Dat is natuurlijk een heel kwalijke zaak en blijft om een gerichte aanpak vragen”, verklaren de boswachters van Staatsbosbeheer.

afval-in-de-biesbosch
Een impressie van het gevonden afval in Nationaal Park De Biesbosch. Alle vrijwilligers die zich hebben ingezet voor deze najaarsopruimactie: enorm bedankt voor jullie inzet!

Campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’

Staatsbosbeheer is in 2022 in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Brabant, IVN, de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen en Waterschap Rivierenland de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ gestart. Sinds dit jaar zijn ook de Provincie Zuid-Holland en Gemeente Geertruidenberg betrokken bij de samenwerking. Doel van de campagne is bewustwording bij gebruikers te creëren en uiteindelijk het afvalprobleem in Nationaal Park De Biesbosch te verminderen.

Het campagnebord ‘Samen houden we de Biesbosch schoon!’

Naast opruimacties zijn er campagneborden in de natuur geplaatst, worden afvalzakje uitgedeeld, zijn er -op drukbezochte plekken- extra afvalbakken geplaatst en staat er een afvalcontainer in het natuurgebied. Ook ondernemers en organisaties zoals het Biesboschcentrum Dordrecht, Biesbosch MuseumEiland Werkendam, Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw en verschillende gastheren werken mee aan de campagne o.a. met het opruimen van afval en het uitdelen van afvaltasjes, schepnetjes en bingokaarten aan bezoekers.

Meerdere keren per jaar worden grote opruimacties georganiseerd waarvoor iedereen zich kan aanmelden. In het voorjaar richt de actie zich met name op afval dat met hoogwater de Biesbosch is ingestroomd. Dat afval bevindt zich vooral op de oevers. In het najaar richten de opruimers zich meer op recreatieafval dat helaas toch nog steeds door recreanten in het gebied wordt achtergelaten.

afval-opruimen-in-de-biesbosch
Afgelopen week stond Nationaal Park De Biesbosch in het teken van afval opruimen. Groepen vrijwilligers trokken op verschillende dagen per boot naar de recreatiestrandjes voor opruimacties.

Opruimacties blijven nodig. In de Biesbosch wordt nog steeds afval gevonden van meerdere decennia geleden. Zo troffen boswachters in het voorjaar nog plastic en glazen flessen uit de jaren’50, ’60 en ’70 aan.

afval-uit-jaren-50-60-70-in-biesbosch
Boswachters vonden dit jaar in de Biesbosch nog afval uit de jaren ’50, ’60 en ’70.

“Grootschalige opruimacties zijn in een natuurgebied als de Biesbosch vrij lastig te plannen. We hebben in het voorjaar te maken met broedseizoen. Tijdens die periode (die loopt van half maart tot eind juni) kunnen we, om verstoring te voorkomen, het gebied niet in. Na het broedseizoen blijkt grondig opruimen ook lastig, omdat de begroeiing van onder andere brandnetels, bramen en Reuzenbalsemien dan vaak metershoog staat. En in de winterperiode hebben we te maken met perioden van hoogwater waardoor de oevers regelmatig niet bereikbaar zijn”, lichten de boswachters toe.

Opruimhelden in de Biesbosch

Om flexibel te zijn in het plannen van opruimacties en snel te kunnen schakelen, heeft Staatsbosbeheer sinds deze zomer een nieuwe groep vrijwilligers samengesteld. Deze enthousiaste opruimhelden gaan zo’n twee keer per maand het gebied in om afval op te ruimen. We zijn erg blij met deze kanjers!

opruimhelden-samen-houden-we-de-biesbosch-schoon
Enkele opruimhelden in de Biesbosch.

Tips

Wil je zelf ook een steentje bijdragen aan een schonere Biesbosch? Neem je afval mee naar huis of gooi het in de prullenbak. Afval in de natuur is erg schadelijk. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Het klokhuis van een appel binnen twee weken verteert, maar een bananenschil daar maar liefst twee jaar over doet? Bananen groeien in Nederland niet en worden dus ook in de Nederlandse natuur niet goed afgebroken.
  • Het 20 jaar kost voordat kauwgom is afgebroken? Kauwgom in de natuur kan veel schade veroorzaken. Ook sigarettenpeuken hebben erg veel tijd nodig om door de natuur afgebroken te worden. Bovendien is het filter niet volledig afbreekbaar en zitten er veel schadelijke stoffen in.
  • Plastic afval en glaswerk niet door de natuur worden opgenomen? De afbraaktijd van dit soort afval is oneindig lang. Wij vinden in de Biesbosch nog steeds plastic afval uit de jaren 50, 60 en 70.
  • Plastic afval uiteindelijk uiteen valt in heel kleine deeltjes, genaamd microplastics? Die zijn erg schadelijke voor mens en dier. De microplastics komen terecht in het drinkwater en in de bodem en verspreiden zich zelfs door de lucht.

De volgende grootschalige opruimactie staat gepland op zaterdag 9 maart 2024. Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie.

reageren

geef een reactie

  • Hein Dekkers
    29 september 2023 om 21:58
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog