www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Première korte film ‘De Biesbosch door arendsogen’

13 mei 2024 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Na twee jaar hard werken is de korte film over Nationaal Park De Biesbosch af! Op vrijdag 24 mei is de gratis filmpremière voor het grote publiek. Dan gaan de zalen open en kan het publiek genieten van de 15 minuten durende film ‘De Biesbosch door arendsogen’. De première van de film vormt een belangrijk onderdeel van het jubileumprogramma ’30 jaar Nationaal Park De Biesbosch’.

Film ter ere van Nationaal Park De Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch, een uniek zoetwatergetijdengebied, middenin de Europese Delta, bestaat dit jaar 30 jaar. Een gebied waar het water al ruim 600 jaar stroomt en het getij heeft gezorgd voor een waardevol natuurgebied. De Biesbosch is een belangrijk Natura 2000 gebied en floreert weer met iconische soorten, met de visarend als pronkstuk. De korte film laat in 15 minuten zien hoe belangrijk het zoetwatergetijdensysteem is voor allerlei soorten planten en dieren. De waterrijke dynamiek is dé basis van het dit waardevolle ecosysteem. De film neemt je mee door alle seizoenen en daarin fungeert de visarend als de hoofdrolspeler. Maar ook de zeearend heeft een fraaie bijrol gekregen. Een bijzonder mooi werk waarin de toeschouwer een uniek kijkje krijgt in de natuur van dit gebied. Zowel boven als onder water! De film is in opdracht van Staatsbosbeheer gemaakt. Natuurfilmer Roel Diepstraten heeft daarvoor twee jaar lang op diverse momenten in het gebied gefilmd. De film is mede mogelijk gemaakt door ECORESULT B.V., tevens de trotse sponsor van de webcam van de visarend bij Beleef de Lente. Daarbij heeft Marieke Schatteleijn, bekend van BinnensteBuiten TV, de film ingesproken.

In de film komen allerlei ‘natuurparels’ voorbij. Waaronder rietpolders, stroomdalgraslanden en wilgenbossen. Maar vooral het getij krijgt de aandacht!

30 jaar Nationaal Park De Biesbosch

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status Nationaal Park kreeg. Onder de noemer ‘De Biesbosch, B&B vol leven’, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren. De aftrap van de feestelijkheden vindt plaats in estafettevorm op 24 mei, 1 en 8 juni. Het eerste moment is op 24 mei, de Europese Dag van het Park, en vindt plaats op het Biesbosch MuseumEiland in gemeente Altena. De week erna, op 1 juni, organiseert Biesboschcentrum Dordrecht de Dag van de Biodiversiteit met diverse activiteiten. Dan neemt Drimmelen op 8 juni het stokje over met een feestelijke bijeenkomst in de Bernarduskerk in Made.

Doos vol verhalen

Centraal bij de viering van 30 jaar Nationaal Park De Biesbosch staan 30 verhalen over kenmerkende dieren en planten in de Biesbosch. Samen vertellen zij het verhaal van het B&B vol leven. Van visarend tot wilgenschorssteeltje en van getijdenslakje tot spindotter: over alle uitgekozen soorten is een verhaal te vertellen dat bij de meeste Biesbosch bezoekers nog onbekend is. In elke Biesboschgemeente wordt door een bestuurder een doosje vol verhalen overhandigd aan een Biesboschgids, als blijk van waardering voor 30 jaar inzet voor de Biesbosch en ter inspiratie bij excursies. Eenzelfde doosje wordt overhandigd aan een Gastheer van de Biesbosch uit die gemeente. Alle Biesboschgidsen en alle gastheerbedrijven in de Biesbosch krijgen zo’n doosje met 30 fraai geïllustreerde verhalen. Zo kunnen zij deze verhalen met trots op het Nationale Park doorgeven aan bezoekers.

Het Nationaal Park De Biesbosch bestaat 30 jaar en daar mogen wij trots op zijn!

U bent van harte welkom!

Op 24 mei, 1 juni en 8 juni is de film gratis te zien. In elke gemeente zal boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer op zijn eigen beeldende wijze een toelichting geven op de film en geeft hij ook een presentatie over vis- en zeearenden in de Biesbosch. Een mooi programma wat aansluit op het jubileumthema ‘B&B vol leven! Hij zal met gepaste trots u meenemen in de bijzondere wereld van de Biesbosch.

Kom je ook naar de gratis filmpremière?

De overhandiging van het doosje vol verhalen en de film met lezing is op alle drie de data gratis toegankelijk. Vanwege de beperkte ruimte is het wel nodig om te reserveren. Dan kan via de volgende links:

Vrijdag 24 mei, Europese Dag van het Park

Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 in Werkendam

13:45 uur Overhandiging van het eerste doosje vol verhalen door Sandra den Adel, Provinciehoofd Zuidwestelijke Delta Staatsbosbeheer, aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Altena

14:00 uur Filmvertoning en lezing van boswachter Harm

16:00 uur Filmvertoning en lezing van boswachter Harm

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan op de website van Staatsbosbeheer:

https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/arenden-van-de-biesbosch-film-en-lezing

 

Zaterdag 1 juni, Dag van de Biodiversiteit op het Eiland van Dordrecht

Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 Dordrecht

15:30 uur Overhandiging van het doosje vol verhalen door wethouder Tanja de Jonge aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Dordrecht

16:00 uur Filmvertoning en lezing van boswachter Harm

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan op de website van Biesboschcentrum Dordrecht: www.biesboschcentrumdordrecht.nl/reserveren/activiteitenkalender

 

Zaterdag 8 juni, Bernarduskerk, Kerkstraat 8 Made

13:30 uur Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers

14:00 uur Overhandiging van het doosje vol verhalen door wethouder Tim Simons aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Drimmelen

Aansluitend Filmvertoning en lezing van boswachter Harm

15:00 uur Wat heeft de Biesbosch nu en vroeger voor Drimmelen betekend

16:00 uur Afsluiting met drankje en hapje, daarna bij voldoende belangstelling een tocht naar de Hofmansplaat

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via deze link: https://forms.gle/KTfid36RYb9cBmnG6, of bij VVV Biesbosch Drimmelen info@vvvbiesboschdrimmelen.nl.

reageren

geef een reactie

  • Bep de Bruijn
    13 mei 2024 om 20:19

    Heel leuk die film en het overige

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog