www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Groen Geluk #2

12 april 2012 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Dit is leuk. Ik plaats een oproep (zie Groen Geluk) dat ik op zoek ben naar de plek waar zich een porseleinen vaas bevindt. Niet zomaar een vaas maar een met daarop een schildering van de buitenplaats Elswout.

En mensen reageren. Niet dat ze de vaas gevonden hebben, maar dat ze andere negentiende eeuwse porseleinstukken kennen met ook een afbeelding van Elswout of een andere buitenplaats van Staatsbosbeheer. We gaan voor het hele servies!

Op de site van Cascade, waar mijn blog overgenomen was, meldt Jan Holwerda een suikerpot (1810-1830) uit het Rotterdam Museum met daarop Elswout. Cascade is trouwens de club waar ze antwoorden hebben op ‘alles wat je altijd al wilde weten over tuingeschiedenis maar bang was om te vragen’.

Karel Loeff (onder veel meer directeur van de Erfgoedvereniging Heemschut) mailde een foto van een kop en schotel uit zijn eigen collectie met een afbeelding van Broekhuizen. Hij dateert het porselein op eind negentiende eeuw.

Het porselein werd waarschijnlijk beschilderd aan de hand van oudere gravures die een atelier ter beschikking stonden. Meestal werden de afbeeldingen van ‘maisons de plaisances’ gebruikt op serviezen die ook stads- en dorpsgezichten toonden. Het gaat niet om hun topografische accuratesse. Ze vertegenwoordigen eerder een levensstijl van een elite. Daarin schuilt hun historisch belang.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog