www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Alleen de moord ontbreekt

20 juni 2012 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Afgelopen vrijdag al aangekondigd: de kwekerijdagen op Bingerden in Angerlo. Bingerden is de bom, je komt er iedereen tegen die ook van planten houdt: dametjes op leeftijd met plantenlijsten in het Latijn, iemand die de perfecte roos zoekt, kinderen die zelf bloemetjes willen zaaien. Maar ook Staatsbosbeheerders, Wageningers, oud-PHB’ers, NKS’ers, Heemschutters, IVN’ers, FPG’ers. Kortom de halve vakwereld is er en je kunt zien wat die koopt (ha!).

De sfeer is er onmiskenbaar Engels en dat komt niet alleen door het landgoed. Eugénie en dochter Constance van Weede, bij wie we voor twaalf euro te gast zijn, organiseren allerlei wedstrijden met prijzen, zoals ‘Speciale prijs voor een individuele plant, rubriek houtige gewassen.’ (Dit jaar ging die naar Rosa ‘Famosa’ van rozenkwekerij De Wilde). Gelukkig ontbreekt het zeer Engelse showen van giant veg (de grootste prei, de langste wortel, de dikste aardappel). Wat een obscene gewoonte is dat.

Er zijn uiteraard wel lezingen. Nu bijvoorbeeld door Harriet Rycroft, over het thema ‘My favourite plants and pots!’ (let op het uitroepteken). Er is een veiling voor het goede doel (een tuin bij het nieuwe onderkomen van de zeeverkenners) aan elkaar gepraat met plantentrivia door Romke van de Kaa. En, vind ik ook very British, een cursus wichelroedenlopen of een demonstratie botanisch aquarelleren.

Ik verwacht elk moment dat Miss Marple, inspector Morse of detective chiefinspector Barnaby (vooral deze) de boel stillegt omdat er een keurige landhuismoord is gepleegd en iedereen verdacht is…

Wie zelf niet zo nodig met de handen in de grond hoeft maar toch het landgoed wil zien is in for a treat. Bingerden is mooi met zijn in vorm gesnoeide taxus, leifruit, moestuin, boomgaard, grasvelden en boomgroepen.

                                                                                                                                                                                                 

En weet iemand wat deze veelhoekige steen is? Morgen antwoord!

reageren

geef een reactie

  • Meta
    22 juni 2012 om 10:58

    Blij dat ik er levend vanaf gekomen ben (en dat mijn plantjes bij de ‘parking’ stonden!)

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog