www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Hunnie, dat zijn wij

25 september 2013 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Hunnie-in-takjesDat is ook best heftig, wanneer de natuurjongens en -meiden besluiten dat het anders kan en moet met jouw landschap. Het gebeurt de mensen in De Ronde Venen, de Utrechtse gemeente waar onder meer Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis onder vallen. Hier vind je een typisch West Nederlands landschap dat grotendeels zijn vorm kreeg doordat in de mideeleeuwen vanaf de stevige kleioevers van riviertjes, veen ontgonnen werd. Omdat de riviertjes hier praktisch in een cirkel liggen, kreeg het gebied zijn kenmerkende vorm, die je onmiddellijk op een kaart herkent.
Door het vergraven van het veen, kwamen de riviertjes hoger te liggen dan het omringend land. Dat land kon je laten liggen, dan ontstonden er plassen. Of je maalt het droog en bebouwt het. Sommige stukken werden niet verveend, die worden bovenlanden of veenweiden genoemd. En alhoewel die bovenlanden hier 1,5 meter onder NAP liggen, is dat nog steeds een stuk hoger dan de omliggende droogmakerijen. Het zijn de Wilnisse Bovenlanden waar veranderingen gepland zijn. Ze vormen een belangrijke schakel tussen de natuur van de Nieuwkoopse en Vinkeveense plassen. De Bovenlanden worden natter.
Om die tijd van verandering te markeren, bedachten ontwerpers Henriëtte Waal en Sophie Krier ‘Hunnie’, een ontdekkingstocht voor bewoners door hun eigen landschap, en een uitnodiging aan beleidmakers, experts en andere belangstellenden contact te maken met het land en de mensen. Kortom, Hunnie is iedereen, maar de plek is specifiek: de Bovenlanden.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0qC10ORrqZQ&w=420&h=315]
Afgelopen zaterdag presenteerde Hunnie een overzicht van alles wat ze de afgelopen jaren hebben ondernomen: Hunnie graskijken, waarbij je helemaal ‘Floronverantwoord’ een opname maakt en ontdekt dat gras niet zomaar gras is. Er was Hunnie kleiputten: zelf een kommetje vormen uit klei en dat bakken. Je kon lezingen en discussies volgen en heel goed eten van een dis die klaargemaakt was met ingrediënten uit het landschap. Dat was zelfs zo verleidelijk dat ik me eigenlijk geen vegetariër meer kan noemen. Gans is verrukkelijk.
Hunnie is gewoon mensen en hun landschap. Maar dan opnieuw bekeken.

Check de site van Hunnie.  Ze doen mee aan de Natuurwerkdag op 2 november.  

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog