www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #158

27 maart 2015 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HM0ku7zVZ0U]Het is er nog te vroeg voor, maar met die eerste lentezon voelt het alsof het festivalseizoen geopend is. Zelf ben ik niet zo van de grote mensenmassa, maar gelukkig wemelt het straks weer van de kleinere buiten evenementen. Het Afrikafestival in Hertme, dat zou me toch ’s een keer moeten lukken. En er komt vast wel ergens een poëziemiddag in een Staatsbosbeheerterrein.
Voor de band Love zou ik wel nog op een immense festivalweide gaan staan. Helaas kan dat niet meer, zanger Arthur Lee overleed in 2006. De opname die je ziet is van Glastonbury 2003. Het nummer The Daily Planet is uit 1968. Kenners bespeuren de invloed van Neil Young, die zich heel kort bezighield met dit lied.
De groep belichaamt tal van sixties idealen en keerde zich tegen de oorlog in Vietnam. Het eerste couplet van The Daily Planet is als volgt:
In the morning we arise and
start the day the same old way
as yesterday the day before and
all in all it’s just a day like
all the rest so do your best with
chewing gum and it’s oh so
repetitious
waiting on the sun.
Vroeger dacht ik altijd dat dit nummer  over dé ambtenaar gaat, zo een die elke dag met z’n lunchtrommel naar zijn werk gaat. Maar Lee wil met The Daily Planet iets algemeners zeggen: wake up and think for yourself. Nu ik er zelf een ben, denk ik heel anders over de ambtenaar. Trouwens al die leuke boswachters die je op Oerol en Into the Great Wide Open tegenkomt, zijn ook rijksambtenaar.
Ik geloof helemaal niet in een superkleine overheid. Juist omdat er zoveel van algemeen belang is, heb je ook mensen (ambtenaren) nodig om dat te behartigen. Daar had ik het al eens over naar aanleiding van het boek van Roel Kuiper. Participatiesamenleving en co-creatie, waarbij de burger en de overheid samen optrekken, zeker, dat moeten we uitproberen. Doen we trouwens al op tal van plaatsen bij Staatsbosbeheer. Maar ook dan moet het algemeen belang bewaakt worden, tegen bijvoorbeeld individuele willekeur en kortetermijndenken. Zo zorgen we ervoor dat veertien orchideeënsoorten gedijen op Terschelling én ontvangen we met gemak 50.000 bezoekers tijdens een festival. Dat is ook ambtenarenwerk.

Wederom met dank aan ‘de jongens uit de Veen’ voor de muziektip.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog