www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

“For he goes birling down a-down the white water…”

22 december 2016 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Joel Gibb, zanger, gitarist en componist van de Canadese band The Hidden Cameras ging terug naar zijn muzikale roots én herontdekte zijn eigen diepe verbintenis met het landschap. Niet voor niks heet de laatste cd Home on native land. Ik bespeur invloeden uit oude rock and roll, country, gospel en folk. Videoclips werden direct in de ‘gewone’ natuur geschoten, niks geen dramatische kliffen of zo.

https://youtu.be/tQ_Jl9EKnNk
The Hidden Cameras brengen zelfs, samen Rufus Wainwright een versie van een van Canada’s bekendste volksdeuntjes: Log driver’s waltz, in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw geschreven door Wade Hemsworth. Het leuke nu is dat achter dit liedje een enorm stuk bosbouwgeschiedenis schuilgaat.
Bekijk dit clipje (uit circa 1940) maar. Log drivers waren de werklieden die de boomstammen, die in de rivier ‘op transport gingen’ in goede banen moesten leiden. Daar kun je heel behendig in worden, waarbij vooral het al trappelend als een rad laten draaien van de stam, waardoor je voorkomt dat je in het water kukelt, een hele uitdaging is.

https://youtu.be/H81BHC5pHb8

In het filmpje zie je eveneens dat het draaien, birling in het Engels, een sport op zich is die ook na het werk als entertainment beoefend wordt. Overal in Canada en Amerika is het vandaag de dag een onderdeel op country fairs en lumberjack shows (‘houthakkersdagen’, zal ik maar zeggen).  Disney World in Florida nodigt zelfs Canadese kampioenen uit voor voorstellingen met hakken, zagen en birling. Rufus wijst er in de live uitvoering terecht op dat het liedje ook een beetje schuin is. Ik bedoel: A log driver’s waltz pleases girls completely.
Hipsters in Scandinavië, Duitsland en Oostenrijk lopen weg met The Hidden Cameras. Joel krijgt er elk publiek aan het dansen. In Nederland wil het niet zo vlotten. Ze deden 13 december alleen even Nijmegen aan omdat het zo makkelijk in het Duitse tourschema paste. Ik zeg: The Hidden Cameras naar Into The Great Wide Open!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog