www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Een geheimzinnige, pootloze hagedis.

23 september 2013 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

Het najaar is de beste tijd om ze te zien. Het zijn geheimzinnige dieren met een verborgen levenswijze. Het is een bodembewoner, die een onzichtbaar leven leidt tussen bladeren en takken in de strooisellaag. Het dier voed zich met regenwormen en naaktslakken. Ik heb het natuurlijk over de hazelworm!

hazelworm hart 2hazelworm hart 1

Eigenlijk lijkt de hazelworm meer op een slang dan op een hagedis. Hij heeft geen poten en steekt zijn tong vaak uit, net als een slang. Toch is het een hagedis, ongevaarlijk en bovendien erg schuw.

In het Hart van Drenthe, met name het Heuvingerzand, komt de hazelworm nog vrij algemeen voor. Om de hazelworm te zien moet je niet overdag gaan zoeken. Het dier komt te voorschijn met schemer. Dan zijn ze tijdens het nemen van een zonnebad op zandwegen aan te treffen. Aan het eind van de zomer trekt de hazelworm zich terug in zijn winterkwartier voor een winterslaap.
Helaas worden er elk jaar meerdere exemplaren door auto’s en fietsen overreden, ook in het Heuvingerzand.

hazelworm

De hazelworm dankt zijn naam aan de uniform hazelbruine kleur. De wetenschappelijke naam Angus fragilis betekent: slang die makkelijk breekt. Hij dankt die naam aan het vermogen de staart af te werpen, net als andere hagedissen.

Pauline Arends

[youtube=http://youtu.be/iJyCUu93-rE]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog