www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Zoek de natuur dicht bij je huis

23 oktober 2020 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
Beukenbos hunzebos

Hunzebos Exloo

Dat natuur voor ons belangrijk is, bleek de afgelopen week maar weer. Nu vanwege Corona de horeca helaas haar deuren weer tijdelijk moet sluiten, zochten veel mensen de natuur op. En het mooiste is dat dan in Drenthe voor bijna iedereen de natuur op loop- of fietsafstand is.

Het Hunzebos

In mijn werk als boswachter heb ik natuurlijk gebieden die ik tot mijn favorieten reken. Een daarvan is het Hunzebos tussen Exloo en Odoorn. Dit gebied heeft op een klein oppervlak enorm veel afwisseling. Ik geniet er altijd van de zwarte spechten die hun holen vooral in de oude beuken maken. Als je een beetje goed om je heen kijkt, zie je ook veel sporen van vers hakwerk in dode bomen en stobbes. Dit doen zwarte spechten vooral als ze op zoek zijn naar keverlarven, een van hun belangrijkste voedselbronnen in de winter.

Een zwarte specht zocht in deze houtstobbe naar keverlarves.
Een zwarte specht zocht in deze houtstobbe naar keverlarves.

Maar ook de ontstaansgeschiedenis van het gebied is interessant. Door de glooiingen in het gebied, in vroegere tijden ontstaan op een waarschijnlijk kale vlakte door stuivend zand, krijg je hier een bijna on-Nederlands gevoel. Pas veel later is weer bos aangeplant om het stuivende zand vast te leggen. Veel dorpen in het Hondsruggebied dreigden een dikke eeuw geleden bijna letterlijk onder het zand te verdwijnen.

Terug in de tijd

Ik vind het zo mooi dat je hier het oude reliëf nog kunt zien, helemaal als je weet dat bijna heel Nederland op de schop is geweest en vlak getrokken. Je kijkt als het ware terug in de tijd. In het Hunzebos zijn nog veel meer interessante geologische verschijnselen te zien. Daarom hebben we hier in, samenwerking met Geopark De Hondsrug, een mooie belevingsroute voor kinderen gemaakt, het Sabeltandtijgerspoor. Ik loop het zelf ook vaak met mijn kinderen van 3 en 5 vanuit mijn woonplaats Odoorn. De oudste redt zich zelf al prima en de jongste help ik af en toe een handje. Het is gaaf om ze zo buiten bezig te zien.

Belevingsroute het Sabeltandtijgerspoor
Belevingsroute het Sabeltandtijgerspoor

Odoornerdennen

Als je nog wat langer wilt wandelen, kun je de oversteek maken naar de boswachterijen Exloo en Odoorn. Deze uitgestrekte bossen zijn relatief rustig. Een speciaal plekje voor mij is de Odoornerdennen. Dit is een belangrijk gebied voor de zandhagedis. Die kun je op warme herfstdagen op open plekjes in de heide zien liggen, terwijl ze proberen op te warmen in de zon. Het zal niet lang meer duren voordat deze koudbloedige dieren in winterslaap gaan. Voor de zandhagedissen is het nu van belang dat ze zo weinig mogelijk energie verspelen. Daarom is het ook belangrijk dat we op de paden blijven en honden aan de lijn houden.

De zandhagedissen gaan binnenkort in winterslaap.
De zandhagedissen gaan binnenkort in winterslaap.

Natuur dichtbij

Nou ja, geniet vooral van buiten zou ik zeggen. Wat ik me echter wel eens afvraag is waarom we allemaal eerst in de auto kruipen om naar de natuur te gaan. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat niet iedereen de luxe heeft van een mooi gebied in de buurt. Maar de natuur is vaak dichterbij dan je denkt. Mijn tip is dan ook om het gewoon eens te proberen, op de kaart kijken en puzzelen wat een mooie wandel- of fietsroute is vanaf huis. Daardoor trekken we niet massaal naar dezelfde plaatsen om de natuur in gaan, maar spreiden we het een beetje. Kijk voor inspiratie eens op de website van Staatsbosbeheer. Mijn ervaring is dat je daardoor soms op hele onverwachte, maar prachtige plekken komt.

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  25 oktober 2020 om 15:06

  Dag Martijn. Heerlijk om te kezen. Wat heb je weer mooie ‘aanbiedingen’ daar in dat prachtige Drenthe. Het goede voorbeeld gegeven door met eigen kinderen te gaan doet vast ‘velen-volgen’.

  Drenthe is mooi ! Natuurlijk geldt dit voor meerdere provincie’s maar Drenthe ‘heeft iets’ !!

  Het is waar ! Ook mij is opgevallen dat men veelal de auto pakt om ‘naar de natuur te gaan’. Niet altijd nodig !! Doet mij een beetje denken aan diegenen welken – vanzelfsprekend voor hun – de auto pakken om naar de sportschool te gaan.

  Teug naar de natuur. De bossen, de stilte, de rust. …We hebben het allemaal nodig op zijn tijd…

  Ontdek het !! een groet uit Krimpen a/d IJssel

  • Piet Westbroek
   25 oktober 2020 om 15:08

   Excuus. Moet lezen zijn ! Verstuurd zonder controle. Foutje over het hoofd gezien

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog