www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Honden los in het Gelderse Hout en het Zuigerplasbos, leuk! Maar laten we het ook leuk houden voor het wild!

25 maart 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

SAM_3794

Wat is er nu mooier dan heerlijk wandelen met je hond. Zeker als de hond lekker los mag. Dit kan volop in het Gelderse Hout en het Zuigerplasbos in Lelystad. Belangrijk is dat de hond wel onder appèl staat, dus onder controle is van degene die de hond uitlaat.

Op hun ontdekkingstocht kunnen honden de broedende vogels van hun nest en rustende dieren op de vlucht jagen. Door hun jachtinstinct gaan honden achter hazen, konijnen of reeën aan.
Reeën slaan bijvoorbeeld op de vlucht bij onraad en de natuurlijke reactie van honden is om er achteraan te gaan. Niet altijd om het ree te pakken, maar gewoon omdat het leuk is dat het dier weg rent. Deze reeën lopen in blinde paniek weg en kunnen wegen oversteken en in botsing komen met auto’s. Dit levert direct gevaar op voor het ree, maar ook voor de automobilist en de hond die het ree achtervolgt.

SAM_2250

De reden dat wij dit onder de aandacht brengen, is dat er de afgelopen 2 weken een aantal incidenten geweest zijn tussen loslopende honden en wild. Zo zijn er 2 reeën en een zwaan dood gebeten door honden en heeft er een zich ree kreupel gelopen tegen een hek doordat het werd achterna gezeten door een hond.

SAM_3908

Daarom vragen we de medewerking van degene die de hond uitlaat. Mocht het zo zijn dat uw hond zo speels is dat hij niet helemaal onder controle te houden is, houd u deze dan aan de lijn. Ook in honden losloop gebieden! Dank u wel, ook namens het wild.

Boswachter Rob Koetsier.

reageren

geef een reactie

 • staatsbosbeheerflevoland
  8 januari 2015 om 16:19

  Beste heer Timmerman,

  Het Gelderse Hout is een hondenlosloopgebied, helemaal voorkomen dat een hond naar iemand anders toe gaat, is daarom ook niet te voorkomen. Maar als bezoeker met een hond, hoor je je hond onder controle te hebben en anderen geen last van jou huisdier. Dit is vooral een regel die een beroep doet op het fatsoen van de bezoeker. Hoeveel toezicht je daar ook tegen over plaatst, voorkomen dat dit soort dingen gebeuren kunnen wij als terreinbeheerder niet.
  Mocht het zo zijn dat we meer klachten krijgen en door verschillende mensen over een zelfde bezoeker met hond, dan kan je veel gerichter optreden en passende maatregelen nemen. Dit kan bijvoorbeeld in gevallen dat een hond mensen of andere honden aanvalt.
  Wie echt geen honden wil tegen komen, hebben we ook gebieden waar honden niet toegestaan zijn, bijvoorbeeld in delen van het Hollandse Hout en Oostvaarsdersplassen.

  Met vriendelijke groet,
  Boswachter Rob Koetsier

 • Henk Timmerman
  29 december 2014 om 12:20

  Goedemiddag,

  Ik ben de laatste tijd veel in het Gelderse Hout om daar mossen en korstmossen te inventariseren en daarbij heb ik behoorlijk veel overlast van honden die duidelijk niet onder appel staan. Soms staat een hele groep van 8 honden blaffend om me heen. Of rennen honden op me af om me met hun modderpoten lekker te bevuilen. De baasjes doen niets en bieden zelfs geen excuses aan. Vooral op zaterdag is het bal. Ik denk dat er flink wat meer toezicht moet komen en hoge boetes, want het gaat daar echt de verkeerde kant op. Wat die honden met het wild in het bos doen, laat zich overigens raden…

  Vriendelijke groeten,

  Henk Timmerman

 • Kitty van der Heul
  25 maart 2014 om 12:48

  Ik wandel met mijn roedel (maximaal 6 honden, meestal minder, kleinschalige hondenuitlaatservice) in beide bossen; ik kom gelukkig zelden wild tegen en probeer ten alle tijden te voorkomen dat ik wild tegenkom en dat er achteraan wordt gejaagd. Het is 1 x gebeurd dat een van de honden (een Duitse Herder) achter een ree aanvloog, maar gelukkig kwam de hond heel snel weer terug toen ik haar terugfloot. Ik vind het ook absoluut niet goed dát de honden achter wild aangaan.

  • Stef Ringoot (@stefringoot2)
   5 april 2014 om 10:53

   Wild? Welk wild? Het lijkt mij dat er in het zuigerplasbos nog weinig wild zit…. Vroeger zag ik ze met tientallen tegelijk maar behalve de vos in onze tuin, die aan de bosrand grenst, zie ik de laatste tijd niets meer.

   Leuk dat Staatsbosbeheer zo begaan is met het bos… Wel hypocriet dat ze dit soort acties opzetten terwijl ze de hele dag met gigantische machines, kettingzagen, tractoren en ander zwaar materiaal het bos veranderen in een soort oorlogsgebied. Het lijkt wel op een slagveld uit wo1 als je nu door het bos wandeld. Volgens mij zijn het de honden van Staatsbosbeheer zelf die al het wild hebben opgejaagd.

   De werkzaamheden zouden toch klaar geweest zijn in maart? Maar volgens mij duurt het nog jaren voor aan deze vernielzucht een eind komt. Of is het geld nu binnen ( want wees nou eerlijk meneer de boswachter de voornaamste rede van kappen was het feit dat je een goede prijs kon krijgen voor het hout) en laten jullie de rommel gewoon liggen met de mededeling de natuur trekt het wel recht? Of gunnen jullie de broedvolgels en de jonge reeën nu een paar weken rust om vervolgens, met nog meer geweld de volwassen dieren te gaan opjagen?

   Spijtig dat er niemand kritiek heeft op de de manier waarop Staatsbosbeheer omgaat met het bos. Niet helemaal onlogisch want deze organisatie duld weinig inspraak. Zij weten het immers beter, de gewone man heeft geen verstand van de natuur.

   In het eens zo mooie bos is ondertussen alles kapot gereden door machines, overal liggen dode bomen, afgerukte takken en wandelen lukt door de diepe, met modder gevulde sporen, bijna niet meer. Het is in dit oorlogsgebied ook niet echt aangenaam vertoeven meer. Logisch dat sommige dieren proberen uit te breken.

   Als hondenbezitter ben ik er mij van bewust dat mijn hond niet achter het wild aan mag. We letten daar ook op en hij doet Het niet. Maar meneer Koetsier, als je het leuk wil houden voor het wild ga dan ook eens bij jezelf kijken. Want u en uw organisatie hebben het wild nog veel harder opgejaagd dan die paar probleemhonden.

   Dank u wel namens het wild

  • staatsbosbeheerflevoland
   7 april 2014 om 17:59

   Beste heer Ringoot,

   Dank voor uw reactie. Goed dat u betrokken bent bij uw omgeving en uw hond niet achter wild aangaat.
   Jammer dat het niet uw ervaring is dat u wild ziet in het Zuigerplasbos. Uit inventarisaties en uit eigen ervaring, als ik ’s ochtends en het bos aanwezig ben, weet ik dat er behoorlijk wat wild in het Zuigerplasbos zit, zoals reeën, konijnen, vossen, boommarter, vleermuizen, bevers, grondbroeders als de houtsnip en vele andere soorten. Meestal gaat de combinatie hond en wild goed samen. Alleen in het voorjaar blijft het wild wat langer op z’n plaats zitten omdat er jongen geboren worden of om de jongen niet uit het oog te verliezen en eventueel te verdedigen. Als mensen hun hond onder controle hebben, is er niets aan de hand en houdt het wild zich schuil. Gaan de honden door het bos struinen, dan vlucht het wild uiteindelijk weg en kan de hond er mogelijk achter aan gaan. Dit kan uit speelsheid zijn of om daadwerkelijk het dier te pakken. In beide gevallen wordt het dier opgejaagd en kan het gevaar voor zichzelf en anderen opleveren. Dat u dus weinig wild ziet is niet omdat het er niet is, maar omdat het wild zich schuil houdt. Zeker als u met de hond wandelt. Het wild ontwijkt de hond zoveel mogelijk. Als je ’s ochtends vroeg in het bos bent zonder hond of met de hond naast je, zie je vrijwel altijd wild.
   We verplichten mensen dus niet om de hond aan de lijn te doen, maar wel om de hond onder controle te hebben en niet door het bos te laten struinen en achter wild aan te jagen. Dit is een spelregel die in alle gebieden geldt waar honden los mogen lopen. Dit is in de Flora en Faunawet geregeld.

   Wat betreft uw opmerking over de houtoogst werkzaamheden. Het klopt dat de planning was dat de werkzaamheden in maart zouden worden afgerond. Maar zoals in het artikel ook te lezen stond, zou dit alleen gehaald kunnen worden als de weersomstandigheden mee zouden zitten en het niet te nat zou zijn in het bos. Zoals u wellicht gezien en gemerkt heeft, is het de hele winter behoorlijk nat geweest in het bos en hebben we geen vorst periode gehad waarbij de grond bevroren was. Het gevolg is dat het hout niet uit het bos gereden kon worden en de werkzaamheden stil hebben gelegen.
   Nu de grond weer redelijk begaanbaar is geworden, zijn de werkzaamheden weer voorzichtig opgestart. De locaties waar gewerkt wordt, worden vlak van te voren gecontroleerd op broedgevallen . Mocht dat zo zijn, dan wordt zo’n locatie voorlopig overgeslagen en gaan we daar in een later stadium verder. De meeste kans op broedgevallen zit in de stapels takken. Deze blijven dan ook liggen tot na het broedseizoen. Door de houtoogst krijg je een gevarieerder bos, doordat er meer licht op de bodem komt en er weer van alles gaat groeien komt er meer dekking voor het wild. In een volgend artikel kom ik hier uitgebreid op terug.
   Als alle werkzaamheden zijn afgerond worden de paden zo spoedig mogelijk hersteld. Hoe snel dit kan, hangt ook weer af van de weersomstandigheden.

   Helaas heeft u de mogelijkheden om mee te denken over het Zuigerplasbos gemist. Wij hebben voorafgaand aan de werkzaamheden en tijdens de werkzaamheden speciale excursies georganiseerd waar alle omwonenden en andere belangstellenden mee konden praten en denken en waar wij hebben uitgelegd wat wij van plan waren met de boswerkzaamheden die nu worden uitgevoerd. Dit is via lokale media gecommuniceerd en daarnaast ook zoals gebruikelijk, op alle ingangen van het bos in de vorm van uitnodigingen aan iedereen die behoefte had om mee te praten.
   Verder wijs ik u graag op een groep omwonenden (een klankbordgroep) die al jaren actief is en met ons mee denkt over het beheer en ontwikkeling van het Zuigerplasbos. En verder zijn wij altijd bereikbaar voor vragen zowel via dit weblog als persoonlijk in het bos.

   Met vriendelijke groet,

   Boswachter Rob Koetsier

 • Inge Hagens
  25 maart 2014 om 11:03

  Rob, worden de eigenaren van de honden ook gezocht en bekeurd? Lijkt me niet iets om zomaar te laten gebeuren als er zoveel incidenten zijn!

  • staatsbosbeheerflevoland
   26 maart 2014 om 08:31

   Beste Inge,

   Jazeker, als wij zien dat de honden achter het wild aan gaan dan treden wij daar direct tegen op. Wij zullen de komende tijd ook meer een oogje in het zeil houden, maar vragen ook ieder zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en de eigen hond in de gaten te houden. Mocht de hond niet voldoende luisteren, doe dan de hond aan de riem.

   Met vriendelijke groet

   Rob Koetsier

  • A. Hoving
   18 april 2014 om 08:41

   Ach wanneer zie je dat? Je wil niet weten wat er allemaal opgejaagd wordt en iedereen komt er mee weg. Puur toeval als iemand op heterdaad betrapt word. Gewoon honden aan lijn, basta!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog