www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Bomen beschadigd in het Gelderse Hout

15 januari 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Op mijn ronde in het Gelderse Hout trof ik, tot mijn verbazing tientallen bomen aan die beschadigd zijn.

SAM_5826

Nadat ik de bomen eens goed bekeken had, zag ik dat het geen baldadigheid was van jongeren of zo. Het bleken bijtsporen veroorzaakt door honden. Wie het gedaan heeft, weet ik niet. Deze bomen zijn zo beschadigd dat ze dood gaan. Dat is erg. Het is een vorm van vandalisme.

SAM_5829

Honden zijn van harte welkom in het Gelderse Hout. Ze mogen er ook lekker loslopen. Maar dit gedrag van de honden kan niet. Wij vragen mensen die dit hun honden laten doen daar direct mee te stoppen. Mocht dit blijven aanhouden, dan kunnen wij tegen de eigenaar van deze honden een proces-verbaal opmaken wegens vernieling van bos. We hopen dat dit niet nodig zal zijn en dat mensen met onze bomen en bos met gezond verstand omgaan.

SAM_5831

Boswachter Rob Koetsier

reageren

geef een reactie

 • staatsbosbeheerflevoland
  4 februari 2015 om 09:54

  Beste Eljada Bos,

  Het klopt dat er boswerkzaamheden gaan plaatsvinden in het Gelderse Hout. Om een antwoord te geven op de vraag hoe en waarom is deze ruimte hier te beperkt en niet geschikt omdat dit niet over het bovenstaande onderwerp gaat. Ik vind dat het onderwerp boswerkzaamheden voor iedereen van belang is, daarom komt er een apart weblogbericht over. Daarin zal ik zeker uw vragen meenemen.

  Met vriendelijke groet,
  Boswachter Rob Koetsier

 • Eljada Bos
  2 februari 2015 om 13:50

  Beste Rob Koetsier,
  Ik wilde nog wel reageren op de beschadigde bomen. Gisteren weer een lange wandeling gemaakt door het Gelderse Hout en tot mijn schrik zag ik overal oranje vlekken op de bomen. Die worden dus gekapt. Met name de grote bomen. Jammer genoeg kan ik geen foto’s meesturen van de gestipte bomen én van de dezelfde bomen zoals ze er in het voorjaar uitzien. Een sprookjesachtig laantje. Heb er een paar keer een reebok gefotografeerd. Dat is binnenkort verleden tijd. Waarom mogen de bomen in het Gelderse Hout niet oud worden? Komt dat toch door die biocentrale. Groen inleveren voor groene energie, wie bedenkt dat!! Het gaat toch allemaal blijkbaar om het geld, want 1 grote boom omhakken levert meer op dan hem te laten staan. Een hele rij prachtige gezonde bomen en heel veel grote bomen overal in het bos. Waarom??? Is na de Zuigerplas nu het Gelderse Hout aan de beurt.
  Met vriendelijke groet,
  Eljada Bos

 • staatsbosbeheerflevoland
  2 februari 2015 om 10:53

  Beste Eljada Bos,

  Dit geval gaat niet over herten die aan bomen knagen om aan eten te komen maar over eigenaren van honden die zinloos bomen vernielen. Ik heb uw vraag over het Hollandse Hout door gestuurd naar onze collega’s van de Oostvaardersplassen, waar dit gebied onder valt.

  Met vriendelijke groet,
  Boswachter Rob koetsier

  • Boswachter Hans Breeveld
   2 februari 2015 om 11:39

   Beste Eljada Bos,
   bij deze neem ik hier even het stokje over van mijn collega Rob. Ik zie in uw vraag dat u wilt weten hoe het zal gaan straks in het Hollandse Hout als er edelherten komen. In de eerste plaats kan ik u gerust stellen, Staatsbosbeheer zal er hier voor zorgen dat bos ook bos blijft. Ook het recreatieve gebruik van het Hollandse Hout zal niet veranderen. Dus waar nu honden los mogen blijft dat zo, aangelijnd ook en waar nu geen honden zijn toegelaten is dat straks nog steeds zo. Wat ook goed is om te weten, is dat het alleen om edelherten gaat, en dat de reeën en andere dieren zoals vossen gewoon het deel waar de edelherten komen in en uit zullen kunnen door middel van speciale doorgangen. Verder gaat het om een deel van het Hollandse Hout, dus niet het hele bos.
   Dan blijft natuurlijk de vraag hoe het bos hier op zal reageren. Om daar iets over te kunnen zeggen, is het van belang om te weten dat er slechts mondjes maat herten het bos zullen weten te vinden. Er is straks een verbinding tussen de Oostvaardersplassen, Oostvaardersveld en het Hollandse Hout, maar hier zullen zeker geen grote aantallen herten doorheen gaan. In eerste instatie is de verwachting, dat er wat jonge herten kalveren het gebied zullen gaan verkennen. Door dat het om kleine aantallen gaat, is ook de invloed op het bos zeer beperkt. Natuurlijk zullen de dieren zich in perioden waarin er weing voedsel beschikbaar is zich tegoed gaan doen aan houtige delen van planten, en dus ook sommige bomen. Dit is trouwens niet zozeer omdat daar veel voeding inzit, maar omdat het van belang is om ook in de winterperiode het bacterieleven in het maagdarmstelsel intact te laten. Hiervoor zijn vezels nodig. Bomen reageren per soort anders op vraat. Sommige bomen maken zich oneetbaar, door het vormen van stoffen die ze onaantrekkelijk maken, zoals de eik. Andere bomen kunnen een beschadigde bast weer snel hertelllen door er een dikke laag cambium overheen te laten groeien zoals de es. Weer andere bomen lopen sterk uit, maken een wirwar van takken zodat zij moeilijk aangevreten kunnen worden. Kortom de natuur, lees het bos, zit vol met verdedingingsmechanismen tegen grote planten eters. Iets anders is het feit dat een bos waar deze dieren zich niet in ophouden eigenlijk een heel leeg bos wordt. Doordat bomen doorgroeien, er geen licht op de boden komt groeien er ook maar weinig jonge bomen en struiken op. Juist de aanwezigheid van herten zorgt voor wat meer licht waardoor zaailingen van bijvoorbeeld meidoorn, sleedoorn, braam en andere struiken op kunnen groeien. Deze zorgen weer voor nestelgelegenheid voor veel vogels, of als plaats waar vlinders weer hun eitjes kunnen afzetten. Ook kunnen in de beschutting van dergelijk stekelstruiken weer jonge boompjes opgroeien die dan niet worden aangetast door grote dieren. Het Hollandse Hout is een aangeplant bos met meer dan 35 soorten bomen en struiken. De ene soort zal meer, de andere wat minder in trek zijn bij de edelherten. Dit betekent uiteindelijk een heel gevarieërd bos.

   Tenslotte nog even dit: Er zal een beheersplan komen voor het Hollandse Hout, waarin afspraken zullen worden gemaakt hoe wij met de edelherten in het bos om zullen gaan. Dit plan is (nog) niet helemaal klaar. Zoals gezegd zullen wij ervoor zorgen dat het bos bos blijft, en dat recreatie gewoon door kan gaan.

   Hierboven heb ik e.e.a. even in een notendop beschreven, maar als er meer vragen zijn hoor ik het graag.

   Ik hoop dat dit voorlopig even voldoen informatie is. Zo niet, dan ben ik in ieder geval elke woensdag ochtend tussen 10 en 12.00.uur aanwezig tijdens een spreekuur op ons buitencentrum aan de knardijk om verdere uitleg te geven. Verder is er ook nog het weblog wat ik bij hou voor meer informatie over de Oostvaardersplassen.

   http://oostvaardersplassen.wordpress.com/

   met vriendelijke groet

   Hans Breeveld (boswachter staatsbosbeheer / Oostvaardersplassen)

  • Eljada Bos
   2 februari 2015 om 13:30

   Beste Hans Breeveld,
   Dank voor uitgebreide antwoord.
   Ik heb nog een vraag, maar dit artikel gaat over honden en daar gaat mijn vraag niet over.
   Ik ga wel naar de algemene site van Staatsbosbeheer.
   Met vriendelijke groet,
   Eljada Bos

 • Eljada Bos
  2 februari 2015 om 10:37

  Beste Rob Koetsier,

  Het gaat niet over honden, maar ik wilde inhaken op een opmerking van u hierboven.
  U zegt dat herten wel de schors van de bomen aftrekken. Hoe moet dat straks met de herten uit de Oostvaardersplassen die in het Hollandse Hout worden toegelaten?.

  Met vriendelijke groet,
  Eljada Bos

 • Roelof Rosendal
  17 januari 2015 om 19:23

  Beste Rob,

  Heb de beschadigde bomen gezien, ziet er heftig uit.

  In het bos westelijk van de heuvel in de oost-zuid hoek van het Gelderse hout zie ik dezelfde sporen, maar hier op vers omgevallen stammetjes n niet zo grootschalig.
  De tandsporen zijn hier niet een duidend, er zijn deuken die passen bij een hondengebit, maar ook meer beitelachtige beschadigingen die zouden kunnen passen bij bijvoorbeeld een reeëngebit.
  Er is ook gekauwd op de stroken afgescheurde bast, wat ook voor, zowel hond (spelen) als voor ree (voedsel) kan duiden.
  Ik zou toch meer kauwsporen verwachten te zien als het om reeën gaat die voedsel zoeken.

  Op de plek waar de foto’s zijn gemaakt is dezelfde verwarrende situatie te zien, maar hier gaat het over nog staande stammetjes, en de schade is hier veel groter.
  Op deze stammetjes zijn de bijtsporen behoorlijk hoog, Op een behoorlijk grote hond, staande op de achterpoten hoogte. Maar voor een ree een heel normaal bereikbare hoogte.

  Wat me ook opvalt is dat de schade zo groot is. Je bent wel even bezig om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

  Ik kan me niet zo goed een voorstelling maken dat ik daar wandel met mijn hond en en dat die het op zijn heupen krijgt en dan, naar schatting, meer dan een uur uitleeftijd neemt om die bomen te slopen, terwijl ik gelaten, duimendraaiend,, me geen zorgen makend over wie er verder langskomt, toekijk tot het over is? Ik zou me niet gemakkelijk voelen.
  Maar ik heb het ook meegemaakt dat ondanks het vriendelijke verzoek om tijdelijk in het werpseizoen honden onder contole te houden, een stel hondenbezitters de hond zonder enig schuldgevoel achter reeën aan heb zien laten gaan, dus blijkbaar is alles mogelijk.

  Aan de andere kant kan een ree met voedselbehoefte in de schemering en ‘snachts rustig haar gang gaan om wat dan ook uit de bast of cambium te consumeren zonder storende pottenkijkers.

  Misschien een alternatieve verklaring voor de schade?

  Roelof Rosendal

  .

  • staatsbosbeheerflevoland
   19 januari 2015 om 15:07

   Beste Roelof,

   Reeën eten doorgaans wel twijgen en bladeren van bomen, maar laten de bast met rust. In tegenstelling tot edelherten, deze eten wel de schors van de bomen af, maar komen niet voor in het Gelderse Hout. Als er verse takken op de grond liggen willen reeën daar nog wel eens aan knabbelen, maar zij kunnen geen grote vellen schors er aftrekken. Wat je ook kan tegen komen is veegschade aan jonge bomen. De reeën vegen dan hun gewei langs dunne stammetjes van jonge bomen en schuren zo de schors eraf. Dat is hier niet het geval. Paarden kunnen ook hele vellen van de schors aftrekken, alleen zie je dan verticale groeven van tanden op de stam staan. Dat is hier ook niet het geval en er komen in het Gelderse Hout ook geen paarden in het wild voor.
   Wat je ziet zijn pootafdrukken van honden bij de bomen en duidelijke bijtsporen op de bomen die overeenkomen met die van een hond. Iets anders valt er niet van te maken.

   Wie het doet en waarom, weten we niet, maar we willen wel dat dit stopt. Voor de bomen, maar ook voor de hond zelf. De hond kan vrij grote splinters binnen krijgen, dat weer een perforatie kan veroorzaken in darm of maag.

   Met vriendelijke groet,

   Boswachter Rob koetsier

  • Roelof Rosendal
   19 januari 2015 om 15:41

   Beste Rob,
   Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
   Je hebt natuurlijk veel meer ervaring met het duiden van sporen.
   Ik was zelf ook aan het twijfelen omdat ik geen vraatsporen zag.

   Maar dat iemand zijn/haar hond dit alles laat doen zonder in te grijpen, bizar!!
   En dat niemand dat gezien heeft, misschien iets om te vermelden op Omroep Flevoland?
   Alleen al om de “dader” er op attent te maken dat het speelt en dat er op gelet wordt.
   Vriendelijke groet,
   Roelof Rosendal

 • Hans van Ormondt
  17 januari 2015 om 12:13

  Een sterke hond die de bast van onder beet neemt in zijn bek, kan zo zeker een reep van 2 meter er af scheuren! Daar is hij wel een tijdje mee bezig dus kennelijk met goedkeuring van zijn baas.
  VANDALISME.

 • John
  16 januari 2015 om 10:57

  U heeft zeker een hekel aan honden in het bos Boswachter Rob Koetsier. Op foto 3 staat een boom die in het zicht op de foto toch zeker een tot een meter of 2 is beschadigd en de beschadiging loopt nog door, hoe groot moet die hond zijn geweest om daar de boom te beschadigen.

  • staatsbosbeheerflevoland
   19 januari 2015 om 11:21

   Beste John,

   Dit heeft niets met het niet houden van honden te maken, ze zijn van harte welkom in het Gelderse Hout. Het is niet voor niets dat Staatsbosbeheer hier een hondenlosloopgebied van heeft gemaakt, alleen dit soort dingen horen niet in het bos thuis.
   Zoals je op de tweede foto kan zien is dit een beet van een hond. Ik weet niet of je zelf en hond hebt, maar als een hond iets beet heeft gaat hij er aan trekken. Dit kan ook speel gedrag zijn. Als hij vat krijgt op de schors, zoals je op de foto’s ziet dan trek je de schors in vellen los en kan dit zo een lap van een 2 meter worden wat er af getrokken wordt bij deze bomen. Dit is niet bij alle bomen zo. Als je bijvoorbeeld een den hebt, zie je alleen op de locatie een beschadiging, deze heeft een heel andere soort schors.

   Met vriendelijke groet,

   Boswachter Rob Koetsier

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog