www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Schaapskudde Almeerderhout Update

21 juni 2016 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Zoals velen al gemerkt hebben, loopt er een schaapskudde met herder door de bossen van het Almeerderhout. Naast dat het een prachtig gezicht is, lopen de daar met een belangrijk doel, namelijk berenklauw bestrijding!

Je kan goed zien waar de schapen geweest zijn, daar zie je alleen nog maar stengels van de berenklauw staan, het blad en de bloemknoppen zijn opgegeten.

SAM_1045

Op dit moment groeien de berenklauwen zo hard, dat de schapen het niet aankunnen met eten. Daarom is besloten tijdelijk een tweede kudde in te gaan zetten. Deze zijn van dezelfde eigenaar, Natuurlijk Beheer. Vanaf vandaag kunt u dus 2 kuddes tegenkomen op uw wandeling. Komt u de kudde tegen, wilt u dan zo vriendelijk zijn om de hond dan weer aan te lijnen, ook in het losloopgebied? De schaapsherder en de schapen zullen u dankbaar zijn.

Nog even, wat doen de schapen ook al weer precies in het Almeerderhout?
Ze gaan de reuze berenklauw te lijf. Dat doen ze door deze op te eten. Schapen (Schoonebekers) zijn er dol op en door de berenklauw op te eten helpen ze mee aan de bestrijding van deze prachtige, maar zeer woekerde en gevaarlijke plant.

De reuze berenklauw kan wel 3 meter hoog worden en het sap van deze plant kan bij aanraking met de huid brandwonden veroorzaken. Daarnaast verdrijft het alle inheemse plantensoorten. Deze krijgen door het dichte bladerdak geen ruimte meer om te groeien. Om deze plant te bestrijden heeft Staatsbosbeheer gekozen voor schapen begrazing een deel van de gebieden. Schapen kunnen op plekken komen waar je met bijvoorbeeld een trekker niet kan komen, zoals midden in de bosvakken tussen de bomen. Daarvoor lopen deze schapen door het Almeerderhout.
Op andere plaatsen wordt er, waar mogelijk, wel met een trekker de reuze berenklauw bestreden. Hier trekt de trekker de grond open en steekt zo de wortels van de plant door, zodat deze uiteindelijk afsterft.

Maak gerust eens een praatje met de schaapsherder, ze vinden het leuk om over hun werk te vertellen. Verder zijn ze natuurlijk ook op hun Facebookpagina te volgen: https://www.facebook.com/Almeerderhoutkudde/

Boswachter Rob Koetsier

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog