www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

weblog schrijven

14 december 2016 Boswachter Hans Breeveld in Flevoland
horsterwold

 

Wist u dat het best lastig is om wekelijks een berichtje op een weblog te zetten? Nou, neemt u van mij aan dat dat echt zo is. Al weken geleden heb ik me dit voorgenomen, en tot op heden is er bijna niets van terecht gekomen. Er moet namelijk altijd een aanleiding voor zijn. Voor mij was deze enige tijd geleden gelegen in het feit dat ik vanaf 1 oktober werkzaam ben geworden in het Horsterwold. Hiervoor heb ik geruime tijd in de Oostvaardersplassen gezeten, en ben nu dus naar Zeewolde gegaan.

En in Zeewolde gebeurd erg veel. En wel zoveel dat het bijna onmogelijk is om iedereen daar ook snel van te informeren. Van de beverpraam die er vaart met vrijwilligers die groot onderhoud krijgt, of een collega die vertelt dat de eerste jonge dassen van Flevoland in het Horsterwold zijn gevonden, of de opening van een vernieuwd stukje fietspad in Zeewolde, het Beukenlaantje, of de werving van nieuwe vrijwilligers voor beheer en voor het varen met de beverpraam, allemaal dingen die voor zich al een weblog bericht waard waren en zijn.

Maar goed, terug kijken is mooi, vooruitkijken is beter. Wat ik in ieder geval wel even wilde delen is de waarneming van de eerste jonge dassen in Flevoland. En ik zal in het vervolg proberen vaker mijn berichtjes te gaan plaatsen

Hans Breeveld

Jonge Dassen in Flevoland

Kort geleden is bij het afkijken van beelden die genomen zijn van de enigste dassenburcht in Flevoland geconstateerd dat er zich dit jaar jonge dassen in het Horsterwold bevinden. Dit is voor de eerste keer dat dit gebeurd is. Dassen zijn wel vaker in Flevoland waargenomen, maar dit keer is het zeker dat er ook jongen zijn geboren dit jaar.

das

Das

De Flevopolders lijken op het eerste gezicht niet het ideale gebied voor de das. Dit dier maakt tenslotte burchten die in de polder vanwege de relatief hoge grond waterstand niet al te diep kunnen zijn. Er zijn echter enkele plekken waar de das toch kans heeft gezien om een burcht te maken die aan zijn eisen voldoet. Het laat maar weer zien, dat zodra er een geschikt gebied ontstaat, de natuur dit op termijn weet te bevolken.

Dassen zijn z.g marterachtigen, roofdieren dus. Maar zij voeden zich het hele jaar door met alles wat ze te pakken kunnen krijgen, dierlijk en plantaardig. De kans om er één te zien is bijzonder klein. Juist omdat er in de Flevopolders maar enkele voorkomen, is het een echte aanwinst voor de biodiversiteit van het jonge polderlandschap.

Een leuke website met veel informatie over de das is hier te vinden:

http://www.dassenwerkgroepbrabant.nl/pages/biotoop_voedselpag.html

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog