www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Herfst in het bos

5 oktober 2023 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

In de herfst maakt de natuur zich klaar voor de winter. Het wordt kouder buiten en de dagen worden korter. Paddenstoelen ploppen op en veel bomen maken zich klaar om in winterrust te gaan door hun bladeren af te stoten. Maar naast bladeren is het nu ook de tijd van de walnoten en kastanjes en deze verzamelen we maar al te graag.

Boombladeren in herfstkleuren
Bomen maken in de herfst geen chlorofyl aan. Dit stofje kleurt de boombladeren groen. Andere kleurstoffen in de boombladeren worden daardoor zichtbaarder. Anthocyaan zorgt voor de mooie rode herfstkleur, xantofyl voor de kleur geel en caroteen voor de oranje. De kleur van de herfstbladeren verschilt per boomsoort. Ook de plek van de boom en het weer kunnen invloed hebben op de kleurstoffen in het blad.

Beuken staan erom bekend dat ze heel mooi kleuren in de herfst. In het Cirkelbos kun je juist in deze periode heerlijk wandelen. Daar zijn namelijk ooit beuken aangeplant in grote cirkels. Deze cirkels zie je niet als je loopt, maar wel wanneer je het Cirkelbos van bovenaf op de kaart ziet.
Het Boswachterspad is de wandelroute die door het Cirkelbos loopt en deze is zo’n 5 km lang. Meer informatie over de route vind je hier.

Paddenstoelen zoeken

Door het vochtige herfstweer ploppen nu overal paddenstoelen uit de grond. Geniet ervan maar pluk deze maar niet! Er zijn ook giftige paddenstoelen en het nadeel bij paddenstoelen is dat ze vaak op elkaar lijken.

Paddenstoelen heb je in allerlei verschillende soorten kleuren en maten. Super leuk om op de foto te zetten. Wil je weten wat voor een paddenstoel je op de foto hebt gezet? Vergeet dan niet om ook de onderkant van de hoed van de paddenstoel goed te bekijken. Dit kan bepalend zijn om de soort te kunnen determineren.

Bij sommige paddenstoelen kan je de onderkant niet goed zien. Neem hiervoor een klein make-up spiegeltje mee, dan hoef je niet helemaal op de grond te liggen. Zo kan je makkelijk het verschil zien van de paddenstoelen onder de hoed.

Met de app Obsidentify kan je makkelijk soorten opzoeken en determineren. Het enige wat je hoeft te doen is een foto te maken van de paddenstoel met de app of je eerder gemaakte foto erin te uploaden. De app zal je dan een aantal opties geven van wat voor een soort het kan zijn.

P.s. De app werkt ook met vele andere soorten dan alleen paddenstoelen. Denk bijvoorbeeld aan plantjes, bomen, vlinders enz.

 

Noten rapen?

In de herfst zijn er ook walnoten en andere noten te vinden in het bos. Als boswachter ben ik zelf ontzettend gek op walnoten, maar wist je dat je eigenlijk helemaal geen noten mee mag nemen uit het bos?

Sterker nog… officieel mogen wij als mens helemaal niks meenemen uit het bos: nog geen afgevallen boomblad. Dit valt namelijk onder stropen en dat is verboden in Nederland.

Maar, wij boswachters snappen natuurlijk ook dat walnoten of andere planten en vruchten, erg lekker zijn en dat het juist leuk is om deze te verzamelen. Om die reden zeggen wij dan ook dat je best walnoten, vruchten of bladeren van planten mag meenemen mits deze soorten niet beschermd zijn én niet meer dan twee handen per persoon.

Door maar maximaal twee handen vol walnoten mee te nemen blijft er voldoende over voor andere bezoekers en vele male belangrijker: Er blijft ook voldoende over voor de dieren in de natuur. Dieren zoals de gaai, muizen en eekhoorns zijn namelijk gek op walnoten. Dus zullen we voortaan de bigshopperstassen thuis laten?

To-do tip
Op woensdag 25 oktober en zaterdag 28 oktober zijn de kabouterdagen in het Almeerderhout. Loop samen met je kinderen het Kabouterpad. Voor onderweg krijg je een rugzakje mee met een opdrachtenboekje en een kaboutermuts. Na je wandeling krijg je jouw eigen kabouterdiploma en kan je in het Buitencentrum Almeerderhout nog allemaal leuke spelletjes doen of tekenen en kleuren, geschminkt worden en luisteren naar vrolijke kabouterverhalen. Meer informatie en reserveren kan hier.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog