www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Beleef de natuur met Boswachter Frank – oktober/november

14 november 2023 Boswachter Lisa Wassenaar in Flevoland

Kraanvogels - Fotograaf Jonathan Leeuwis

Frank Haven, Boswachter ecologie, is werkzaam in de provincie Flevoland voor Staatsbosbeheer. Hij is veel in het veld en ziet daarmee ook veel van de natuur. Frank vertelt ons met regelmaat waar we op kunnen letten wanneer we buiten de benen strekken. Elke maand vertellen we een klein stukje wat er de afgelopen maand is gebeurd omtrent de ecologie in onze Flevolandse bossen en waar we op moeten letten de komende tijd.

We zitten vol in het prachtige herfstseizoen. Onstuimig weer, mistige ochtenden en uiteraard nog prachtige paddenstoelen! Mocht jij nou een mooie herfst foto hebben gemaakt in Zeewolde, vergeet ons dan niet te taggen (Facebook: Staatsbosbeheer Zeewolde, Instagram: Boswachter Lisa), wij delen graag alle mooie herfstplaatjes.

Het feest gaat door

Nu een maand na het laatste blog is het paddenstoelenfestijn nog altijd gaande in de Flevolandse bossen. Door het natte weer schieten ze als kool uit de grond. Zeker op de voorlanden (Horsterwold) en andere zanderige gronden staan momenteel ontzettend veel vliegenzwammen, plooivoetstuifzwam en verschillende inktzwammen. Ook de groene knolameniet is zeer talrijk in Flevoland. Hoewel het een prachtige paddenstoel is zijn ze uiterst giftig. Daarom nogmaals een oproep om niet zomaar alle paddenstoelen te plukken en te consumeren.

Mocht je nog willen genieten van het paddenstoelfestijn pak je kans!

Plooivoetstuifzwam – Fotograaf Lisa Wassenaar
Op de Voorlanden is het Gewone vuurzwammetje in overvloed te vinden – Fotograaf Lisa Wassenaar
Zalmzwam – Fotograaf Lisa Wassenaar

Kraanvogels in het vizier

De eerste weken van november trekken nog veel vogels van Noord naar Zuid. Zo ook de kraanvogels, de meeste passeren boven Oost-Nederland maar elk jaar komt er wel een paar groepjes boven midden-Nederland. Opletten dus! Wil je zien waar de kraanvogels zich bevinden? Check de Kraanvogelradar

Kraanvogels – Fotograaf Marijke Vaes

Gevederde vrienden

Ook de ganzen, lijsters en vinken komen nu massaal terug in onze gebieden om hier te overwinteren. Zo ook op de voorlanden en de Gelderse slenk in het Horsterwold. Hier overwinteren vaak vele watersnippen en bokjes. Grote kans dat ze dit jaar weer een winter verblijven.

Watersnip – Fotograaf Aaldrik Pot
Bokje – Fotograaf Jonathan Leeuwis

Ga vooral naar buiten en geniet van al het moois wat onze bossen te bieden hebben, tot in het veld!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog