www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Geel is de voorjaarskleur

20 april 2015 Henk-jan in Fryslân

FRYSLAN – Met een zonnige en zachte week in het vooruitzicht gaat het voorjaar helemaal los. En daarbij horen natuurlijk vrolijke, heldere kleuren. Geel is dé voorjaarskleur in de natuur. Of je nu langs een sloot loopt of door een grasveld, overal kom je gele bloemen tegen. De weilanden beginnen geel te kleuren van de paardenbloem, langs de slootkant bloeit de dotterbloem en in houtwallen en bossen kom je massaal speenkruid tegen. Geel is in de mode!

Insektenlokkers
Geel is niet alleen mooi om naar te kijken, de kleur vervult ook een belangrijke functie in het leven van planten en dieren. De fel gele kleur van bijvoorbeeld de paardenbloem is eigenlijk een prachtige verleidingstruc om bijen en hommels te lokken. Het voordeel is wederzijds: de bij zorgt voor de bestuiving van de plant en de paardenbloem levert de nectar voor de bij. Het helpt beiden in hun voortbestaan.

Dotterbloem (voorgrond) en paardenbloem geven de slootkant kleur in het voorjaar
Dotterbloem (voorgrond) en paardenbloem geven de slootkant kleur in het voorjaar

Geel nodigt uit
Geel geeft de natuur kleur, zeker na een lange grijze winter. Niet voor niets is geel de kleur van de voorjaarsstemming. Geel maakt je vrolijk en opgewekt. Reden temeer om naar buiten te gaan en te genieten van paardenbloem, narcis, koolzaad, speenkruid en vele andere gele planten die nu in bloei staan.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  19 maart 2017 om 14:33

  BOARNSTERHIM ADEMT

  Ochtendnevel rijst uit boerensloten
  steekt witte grillige vingers uit
  belust om al zoekend te grijpen

  de verijlde zwevende dampen
  omvatten met zonneglans verblijd
  het gaarne bezochte dorp Grou
  strijken vluchtig langs strenge muren
  waarachter papieren en kunstwerken
  verhalen van de geschiedenis
  der beminde Friese grond
  begeven zich tussen wandelaars
  krioelend en vol verrassing

  tenslotte zijn ze verloren
  boven het knipogende Pikmeer
  dalen doelloos kringelend neer
  vinden _ langzaam verdwijnend
  geborgenheid en bemoediging
  bij zachtzinnige klapperzeilen

  die vergane lucht
  herboren als blanke avonddamp
  bedekt eindeloze weiden
  broedt wachtend leven uit.

 • Henk-Jan van der Veen
  21 september 2015 om 08:47

  Zoals zo vaak in de natuur is hier sprake van een samenspel. Vlak na de winter is het als bloem belangrijk dat je opvalt voor insecten. Daardoor vergroot de plant de kans op bestuiving en dat is weer belangrijk voor de vorming van zaad en het voortbestaan van de soort.
  Bijen zijn een van de eerste voorjaarsinsecten die na een winter op zoek gaan naar nektar. Bijen kunnen een aantal kleuren goed onderscheiden, waaronder geel en wit. Vandaar dat heel veel planten in het voorjaar geel (paardenbloem, speenkruid) dan wel wit bloeien (bosanemoon, witte klaverzuring, daslook). Persoonlijk valt het me op dat veel Gele voorjaarsbloeiers vooral graslandplanten zijn en witte voorjaarsbloeiers vooral bosplanten.

  • annemiek bongers
   23 september 2015 om 08:59

   Dank je, vooral dat de bijen goed geel en wit kunnen onderscheiden.

   Weet u toevallig of het voor een plant ‘makkelijker’ is om wit en geel te maken? Vraagt het maken van rood en blauw bijvoorbeeld meer zonlicht, waardoor die kleuren later in het seizoen ontstaan.

  • Henk-Jan van der Veen
   28 september 2015 om 08:30

   Dag Annemiek,

   De kleur van de plant is genetisch bepaald en ligt verankert in het DNA van de plant. Kleurvorming is dus een vast gegeven en niet afhankelijk van zonlicht. Soms komen kleurveranderingen voor bij planten en kun je plotseling een andere kleurvariant krijgen, bv een witte albinobloem.
   Bloemkleuren zitten dus in de genen.

  • annemiek bongers
   7 oktober 2015 om 09:03

   dank u, ik ga komend voorjaar genieten van alle gele en witte bloemen.

 • annemiek bongers
  18 september 2015 om 16:04

  Leuk stukje.
  Ik heb een vraag wat mij elk voorjaar weer bezig houdt.
  Waarom bloeit de natuur geel in het voorjaar.
  Later zie je pas wit, rood en blauw verschijnen. En die kleuren zien de bijen en hommels ook.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog