www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Liefde maakt blind

11 augustus 2023 Boswachter Paula Swinkels in Fryslân

Reebok in het veld - foto Robert van 't Zelfde

Zo midden in de zomer lijkt het of de dieren in de natuur ook vakantie houden. Er is een einde gekomen aan die uitbundige vogelconcerten ’s ochtends vroeg, het blad aan de bomen maakt het lastig om dieren te zien en met de weersomstandigheden van de afgelopen tijd hoef je ook niet op zoek naar vlinders…
Maar er is één soort die zich hier weinig van aantrekt en zich juist in deze periode van het jaar goed laat zien. Met zijn glanzend bruine vacht, grote zwarte ogen en gracieuze lange poten dartelen ze nu als verliefde pubers door de weilanden. Weer of geen weer, het is de tijd van de reeënbronst!

Territorium
Vanaf april tot juli zijn de reebokken druk bezig met het uitzetten van hun territorium. Dit doen ze door met hun hoeven op de grond te krabben en met hun gewei langs boompjes te vegen, ze hebben speciale geurklieren tussen de voorhoeven en op het voorhoofd waarmee ze een spoor achterlaten om zo de andere bokken uit de buurt te houden. Komt een andere bok toch het territorium binnenwandelen dan zullen ze uitvechten wie de sterkste is. Vaak gebeurt dit door imponerend om elkaar heen te lopen, maar het komt ook geregeld tot gevechten om zo te bepalen er op moet bokken.

Fiepfieuw
Van half juli tot half augustus breekt een spannende periode aan voor de bok, in deze tijd zijn de reegeiten namelijk een aantal dagen bronstig. De geiten laten geursporen achter en lokken de bokken met een bijzonder hoog fluitend geluid, fiepen noemen we dit. Wanneer de bok bij de geit in de buurt komt en zich er zeker van is dat ze bronstig is zal hij haar achterna gaan. In steeds kleiner wordende kringen drijft hij haar op tot hij op een gegeven moment toestemming van haar krijgt om met haar te paren, haar te beslaan zoals men zegt.
Tijdens en na de paring is er echter weinig romantiek te vinden, zodra de daad erop zit gaat de bok op zoek naar de volgende geit.

Overtijd
De draagtijd van een ree is ongeveer 145 dagen, de snelle rekenaars onder ons komen er nu achter dat dit zou betekenen dat de kalfjes midden in de winter geboren zouden moeten worden. Maar toch komen de kalfjes altijd allemaal laat in het voorjaar of vroeg in de zomer ter wereld. Dit is een hele slimme zet van moeder natuur. Na de bevruchting gaat de embryo al vrij snel in rust, diapauze. De ontwikkeling van de vrucht komt pas tegen het einde van de winter op gang zodat de kalfjes in de goede periode van het jaar geboren worden.

Opgepast
Doordat de reebokken in deze tijd van het jaar vol hormonen zitten, druk bezig zijn om hun territorium te bepalen of blind van liefde achter een bronstige geit aanrennen is het aantal aanrijdingen met reeën in deze periode vaak hoog. Let daarom extra goed op wanneer je in de auto zit, houd je ogen open en pas je snelheid aan wanneer je ’s ochtends of ’s avonds langs de velden rijdt, want we weten allemaal; Liefde maakt blind!

reageren

geef een reactie

  • Molen de Rietvink
    11 augustus 2023 om 18:06

    Mooi om te lezen hoeveel geheimen de natuur toch altijd heeft….diapauze…..heel slim!

  • Hermi
    11 augustus 2023 om 14:07
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog