www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Een leuk hoedje op een steel

6 november 2023 Boswachter Manon van Wesel in Fryslân

Elke maand schrijven boswachters Paula en Manon een column over de Friese natuur. Naast deze blog verschijnt de column ook in de krant De Stellingwerf. Deze maand: Een leuk hoedje op een steel.

De herfst is toch wel de meest geschikt periode om paddenstoelen te ontdekken. Ze laten zich even in al hun glorie zien. Goh, en wat krijgt die paddenstoel toch een hoop aandacht. Er zijn zelfs liedjes over geschreven. Ik begrijp het ook wel, ze zijn er in allerlei kleuren en vormen, het is prachtig en haast buitenaards. Maar als het woord ‘’schimmel’’ voorbij komt dan zullen de meeste mensen een negatieve reactie geven en/of uitten. Maar dat leuke hoedje op een steel die uit de grond schiet is maar een klein onderdeel van de schimmel. De paddenstoel is het vruchtlichaam van de schimmel en heeft als functie sporen te verspreiden voor de voortplanting.

Oppermachtig
Even terug naar de schimmels, want zij zijn oppermachtig op onze aarde. Overal om ons heen zijn schimmels en het is eigenlijk niet te beseffen hoe belangrijk schimmels zijn voor de aarde. Ze zijn er in de lucht, de bodem, het water en ook je lichaam zit tjokvol schimmels. Op je voeten zitten zelfs al 150 verschillende soorten. De schimmels op je lichaam zijn bij veel belangrijke processen betrokken en helpen je gezond te blijven. Schimmels zijn in de levensmiddelenindustrie ook een belangrijk onderdeel. Bij bereiding van producten als brood, wijn en bier zijn gisten, eencellige schimmels, betrokken. Schimmels redden levens. Zo wordt de schimmel Penicillium gebruikt bij het maken van antibiotica en is in staat de groei van ziekteverwekkende bacterie te remmen. Schimmels zijn recyclers. Dode bomen, planten en bladeren worden door schimmels opgeruimd en tijdens dit proces komen voedingsstoffen vrij die weer beschikbaar zijn voor de bodem en planten. Daarnaast werken schimmels samen met bijna alle planten. Het ondergronds netwerk van de schimmels verzamelt water en voedingsstoffen waar de plant zelf niet bij kan en geven die weer door aan de plant. De planten leveren weer suikers aan de schimmels.

Het schimmelrijk is er vermoedelijk al een miljard jaar. Het is het schimmelrijk gelukt om de alwetende mens haast onwetend te houden wat betreft haar rijk. Want wij hebben nog veel te ontdekken over schimmels en haar netwerk. Zo is er maar weinig bekend van het aantal soorten, schattingen lopen uiteen van 1 miljoen tot 6 miljoen soorten waarvan 5% geclassificeerd. Schimmelnetwerken moeten nog in kaart worden gebracht. Het zou zomaar kunnen zijn dat onder onze voeten miljarden kilometers aan schimmelnetwerken door de bodem slingeren. Wetenschappers geven aan dat schimmels veelbelovend zijn in hun mogelijkheden om ecosystemen te herstellen, vervuilde grond te reinigen en de overgang naar duurzame landbouw te versnellen.

Rood met witte stippen
In oktober tijdens mijn autorit naar mijn werk beluisterde ik de podcastserie ‘’Groene oren’’ waarin planten, bomen en dieren zelf hun verhaal vertellen. Dit keer vertelde Beppie en Cecile de vliegenzwammen hun verhaal. Als ze op hun mooist zijn dan krijgen ze aandacht, daarbuiten erg weinig. Ze voelen zich een spotprent en worden simpel afgeschilderd als een steeltje met daarop een rode hoed met stippen. Het schimmelrijk hoort veel meer waardering te krijgen. Begin met het beluisteren van de podcast en duik dan eens in de wondere wereld van de schimmels. Maak dan vervolgens een hele diepe buiging naar dat leuke hoedje met steel, mocht je er een tegen komen. Want dat verdient het schimmelrijk.

Link naar podcastserie ‘’Groene oren’’ met Beppie en Cecile de vliegenzwammen:
https://www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/natuurverhalen/groene-oren/vliegenzam

reageren

geef een reactie

  • Hermi
    6 november 2023 om 11:06
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog