www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Van de regen in de drup

30 november 2023 Boswachter Paula Swinkels in Fryslân

Het is nat, dat zal niemand ontgaan zijn. Er is in de afgelopen periode grofweg twee keer zoveel regen gevallen als dat er normaal valt in deze tijd van het jaar. Maar wat betekent dit nou voor de natuur en voor het werk wat wij daar uitvoeren?

In de Rottige Meente staan de molens in de wind en de schuiven open, alles om ervoor te zorgen dat het water in het gebied op peil blijft. Dagelijks is er een collega in het veld om de verschillende peilschalen te checken, te kijken of de duikers nog goed doorstromen en de molens te controleren. Het waterbeheer in dit bijzondere moerasgebied is een vak apart en vraagt een hoop specialistische kennis.   

Water hoort natuurlijk in het moeras, het mag er nat zijn en het is slim om laarzen aan te trekken wanneer je er gaat wandelen, helemaal in deze periode van het jaar. De grootste problemen die momenteel spelen in onze moerassen zijn verzuring (stikstof depositie) en verdroging (laag grondwaterpeil in de omliggende gebieden). Je zou denken dat zo’n natte periode dan juist goed is voor de natuur, maar zo’n overschot aan water als waar we nu mee te kampen hebben brengt een hoop uitdagingen met zich mee.  

Zeldzame soorten

De Rottige Meente is een van de laatste leefgebieden van de grote vuurvlinder, een prachtig maar uiterst zeldzaam dier. De grote vuurvlinder leeft in deze periode van het jaar als rups, een ieniemienie rupsje van een paar millimeter. Tijdens het najaar verstopt hij zich op de grond tussen de bladeren. Hij is in rust, eet niet, groeit niet en kruipt niet. In het voorjaar ontwaakt de rups en kruipt hij weer naar boven, gaat hij eten en groeien om zich in de zomer te verpoppen tot vlinder. Wanneer wij als beheerder stoppen met pompen en het water gewoon zijn gang laten gaan komt het gebied onder water te staan en betekent dit het einde voor deze rupsjes. 

Er zijn ook een aantal zeldzame planten en mossen die in dit gebied groeien. Deze soorten zijn afhankelijk van water van een bepaalde kwaliteit, de PH-waarde speelt hierin een belangrijke rol. De planten groeien goed op water met een hogere PH-waarde (grondwater bijvoorbeeld). Maar regenwater is over het algemeen erg zuur, heeft een lagere PH-waarde en beschadigd deze kwetsbare planten. Nog een reden om ervoor te zorgen dat de velden niet blank komen te staan. 

Rietsnijders

In januari starten de rietsnijders traditiegetrouw weer met hun werk. Om ervoor te zorgen dat zij het veld op kunnen beginnen wij in deze periode met het wegpompen van het water uit de rietvelden. Normaal gesproken duurt het een aantal weken om het peil in de rietvelden dusdanig te laten zakken dat er gemaaid kan worden. Blijft het de komende periode zo nat dan is het alle hens aan dek, extra pompen inzetten, de molens in de wind zo lang het kan en hopen op een drogere periode (het liefst met een beetje vorst). Niets is zo veranderlijk als het weer, en we weten allemaal dat na regen zonneschijn komt. Maar tot die tijd blijft het pompen of verzuipen… 

reageren

geef een reactie

  • Nico van der Wal
    30 november 2023 om 21:27

    Prachtig gebied. Vroeger (rond 1990) geschaatst o.a. op de Scheene. Beste riet van de wereld!

  • Hermi
    30 november 2023 om 11:09

    🐛🐛rupsjes, kun je niet genoeg beschermen 😘

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog