www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Geef er een draai aan

13 mei 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

Ons jaarverslag over 2015 is gereed. Niet alleen op papier maar ook in een digitale versie. Met meer dan 100 items laten we de volle breedte van ons werk zien. Natuur doet er toe! Niet alleen in ecologische zin; groen heeft ook betekenis in het sociale domein, het culturele leven en in de economische ontwikkeling.

Natuurlijk hebben we vanuit Staatsbosbeheer in Groningen en vanuit mijn eigen werkgebied in Westerwolde ook items aangeleverd. In totaal zijn er 6 Groningse items opgenomen in het digitale jaarverslag.

Erfgoed
In mijn eigen werkgebied was het 550 jarig bestaan van het klooster Ter Apel wel een hoogtepunt.
Frits Bergman, voorzitter bestuur Stichting Klooster Ter Apel: “Het Klooster Ter Apel is het enige overgebleven plattelandsklooster van Noord-West Europa, een prachtig authentiek gebouw gelegen in een schitterende bosrijke omgeving. Er zijn vergevorderde plannen om de directe omgeving van het Klooster, de zogenaamde Kloosterenclave, te gaan herinrichten en opwaarderen teneinde het Middeleeuwse karakter ervan te versterken. Het Klooster Ter Apel en haar omgeving, een uniek geheel.”
Gedurende het jaar 2015 werd op verschillende momenten aandacht hieraan besteed. Een van de mooiste vond ik het planten van de ent van de twaalfapostelenboom tijdens de boomplantdag. Het liefst deden we dit op exact dezelfde plek als waar deze machtige boom gestaan heeft, maar de oude rot leek inmiddels een staak te hebben geproduceerd. De ent is daarom wat dichter bij de ingang van het klooster geplant.

De andere items in Groningen zijn:

De Zijlen maaiwerk paden
Paden maaien door de cliënten van de Zijlen

Natuur met zorg
In het Westerkwartier werken we onder de naam ‘Natuur met zorg!’ samen met zorginstelling De Zijlen. De cliënten van De Zijlen hebben een zinvolle dagbesteding in het beheer en onderhoud van o.a. de wandelpaden. Dankzij hen liggen de wandelpaden er in het wandelseizoen piekfijn bij.
Henk Staghouwer, gedeputeerde in de provincie Groningen: ‘De maatschappelijke relevantie van Staatsbosbeheer neemt door de samenwerking met De Zijlen toe. Het is een goede combinatie, waar beide organisaties voordeel van hebben. Cliënten van De Zijlen hebben een nuttige tijdsbesteding, Staatsbosbeheer kan zo een deel van het beheer en onderhoud oppakken. Iedereen blij, want ook bezoekers spinnen er garen bij als wandelpaden en andere voorzieningen er netjes bij liggen’.

Nieuwe grond, nieuwe gebruikers
In ‘t Roegwold doen we het beheer samen met de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Slochteren (ANLS).
Voorzitter Jan Fokken van Gijssel: ‘De ANLS beheert een groot deel van ‘t Roegwold door o.a. het houden van kuddes. Herefordkoeien nabij Kolham en Groninger blaarkoppen in Woudbloem. Ook lopen er in de zomer schapen en koeien van de leden van de ANLS. Deze dieren zorgen, tezamen met het maaien van percelen, er voor dat er een bepaald type natuur ontstaat, dat aan de eisen van Staatsbosbeheer voldoet’.

DSCF1597
Herefordkoeien

Houtchips
In het najaar van 2015 zijn we in het Oldambt gestart met een nieuwe aanpak van het bosbeheer.
Staatsbosbeheer beheert in de provincie Groningen veel kleine en grotere (dorps)bossen en landschappelijke beplantingen. De bossen en bosranden moeten gedund worden om een aantrekkelijk en gevarieerd bos te houden en om de wandel-,  fiets- en schouwpaden begaanbaar te houden.
Het hout dat tijdens dit beheer vrijkomt wordt zo hoogwaardig mogelijk verwerkt. Niet al het hout is geschikt voor verwerking in producten als planken of papier. Het hout dat hiervoor niet geschikt is, kan worden gebruikt voor de opwekking van energie. Het krijgt de label energiehout. De houtchips die in Groningen gemaakt worden, gaan naar biomassacentrales. De opbrengst hiervan gebruiken wij weer in het beheer van onze gebieden.

biomassa uit bosrandbeheer
Houtchips

Arnold Boven van Boven Grondverzet: ‘De samenwerking met Staatsbosbeheer is voor ons een mooie kans om een bijdrage te leveren aan duurzaam onderhoud van het bos in de regio. Door dit op een innovatieve manier te doen, met behulp van modern machines, kunnen we de werkzaamheden van ons bedrijf verbreden’.

 

Vogelsafari
Het Lauwersmeer is één van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa. Er broeden hier wel 100 verschillende soorten. Sinds 2015 kun je op vogelsafari in het gebied. Ondernemer Jelle Bos organiseert deze safari in samenwerking met Staatsbosbeheer: ‘Met deze safaribeleving spreken wij een andere doelgroep aan dan het traditionele Staatsbosbeheer publiek. Het is een goede en kritische samenwerking  tussen Staatsbosbeheer en een recreatieondernemer en van groot belang om het gewenste publiek te krijgen in het Lauwersmeergebied. We kunnen met elkaar dit gebied maken’.

Van 1568 tot 2015
In Heiligerlee is de Slag bij Heiligerlee van 1568 sinds 2015 ook buiten te beleven. Vanuit het museum in Heiligerlee is een bijna 10 kilometer gemarkeerde wandelroute gemaakt door de natuurgebieden De Hoogte bij Heiligerlee en De Garst bij Westerlee waar de Slag plaatsvond. Door enkele bijzondere ontmoetingen onderweg ontdek je hoe het leven destijds was en hoe het landschap bijdroeg aan de historische overwinning op de Spanjaarden.
Bij de route hoort een wandelapp met extra informatie, waarmee ook kinderen spelenderwijs leren over het gebied. De beleefroute is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Oldambt, dorpsbelangen Heiligerlee en Westerlee, de musea Heiligerlee en Staatsbosbeheer.

Slag bij Heiligerlee
Toegangspoort beleefroute

Nieuwsgierig naar deze én andere hoogtepunten van Staatsbosbeheer in 2015? Neem dan zeker een kijkje in ons jaarverslag www.staatsbosbeheer.nl-pv2015.nl!!

Boswachter Jelka Vale

reageren

geef een reactie

  • Kadence Marvin
    10 oktober 2018 om 07:38

    I figure that giving a little bend in this Sessions resembles saying “we are not going to discuss regular things and everything that stuff everyone knows, we will place it in an unexpected way”. write my essay – AustralianEssay. Is the sort of saying that “you think you know all, yet things can be the view from an alternate perspective”.

  • ankitsaini
    4 juni 2018 om 18:38

    Its my first attempt to come here and this give the very satisfactory news and information which this have contain get help in windows 10. You can check online now what type of the fundamental formula can be used to open the windows in full open form.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog