www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Het vrolijke geheim van de FaNo-logen

20 januari 2017 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Enthousiast aan de slag in het Faan! Dat deed de vrijwilligersgroep ‘FaNo-logen’ op 14 zaterdag januari jongstleden. Een bijzondere groep mensen die zich inzetten voor de natuur waarmee zij zich verbonden voelen in dit karakteristieke, relatief kleine natuurgebied.

Het Faan?
Voor wie het Faan niet kent, ‘Faan’ stamt af van het Oudfriese woord; ‘fane’, en betekent ‘veen’. Het ligt tussen Zuidhorn en Niekerk, in de gemeente Grootegast. De FaNo-logen wonen in de omgeving van het Faan en het Noorderland en voelen zich verbonden met de natuur en het landschap van hun streek. En niet onbelangrijk, zetten zich er vol overgave voor in. Mét een flinke dosis humor.

Geen bestuur, commissie of leden
Bote Mulder, ’aanvoerder’ van de groep vertelt: ‘’Kenmerkend voor onze groep is dat wij werken zonder bestuur, commissie of leden. En dat houden we graag zo!” De groep bestaat uit zo’n 20 jonge mannen, variërend in de leeftijd van 40 tot 70 jaar. Staatsbosbeheer juicht dit initiatief van harte toe, wij faciliteren en stellen materiaal en gereedschap beschikbaar. We vinden het prachtig om te zien dat de buurtbewoners zich zo verbonden voelen met ’hun streek’ en de natuur. De groep komt twee keer per jaar samen. “Het geheim van onze groep?” zegt Bote lachend ‘’De gezelligheid en de humor!’’ De ‘fabriekssirene’ geeft de pauzes aan, inclusief borrel en dorpsbelangen verzorgt de erwtensoep. ‘Expeditie Grunnen’ deed verslag.

 

‘Expeditie Grunnen’ (RTV Noord) te gast in het Faan

Werken aan balans in het landschap
Mijn collega Nico Boele is de ’grondlegger’ van de naam FaNo-logen. Met een knipoog naar de twee gebieden waarvoor de groep zich inzet. Faan en Noorderland. Deze twee gebieden in het Westerkwartier zijn restanten van een (voormalig) petgaten landschap. Het beheer van de gebieden is belangrijk, vooral de balans in het landschap. Open water, moerasbos, met rietvelden en wilgen. Wij willen het petgaten landschap graag behouden. Ons uitgangspunt is dat de wilgen maximaal 15 procent van het totaaloppervlak in beslag nemen. Als wij niks doen, nemen de wilgen het over en omvat het straks 100 procent van het natuurgebied. Afgelopen zaterdag werd vooral riet opgeruimd en wilgen gezaagd. Het is aanstekelijk om te zien hoe de mannen zich vol overgave inzetten en met een constante glimlach op hun gezicht rondlopen in het gebied. In maart gaat de groep weer aan de slag, dan in het Noorderland.

Je kunt het fragment op RTV Noord hier terugzien (vanaf 05.50 min). Ik waarschuw vast, je krijgt er spontaan een glimlach van!

Fijn weekend!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • nivedita sharma
    15 februari 2020 om 10:21
  • vedant
    5 januari 2019 om 08:06
  • Linda
    20 januari 2017 om 19:27

    Altijd gegarandeerd spierpijn van het lachen. Superploeg! !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog