www.boswachtersblog.nl/ Groningen

’t Roegwold steeds verrassend

4 augustus 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Vandaag, de eerste zaterdag van augustus, houden we de derde Roegwoldtocht. Een fietstocht waarbij je behalve het altijd weer anders zijnde natuurgebied 't Roegwold beleeft en de Woldstreek met zijn Groningse gastvrijheid ontdekt. Hier proef, beleef en ervaar en je de 'couleur locale'. Wat heeft de Roegwoldtocht dit jaar voor ons in petto?

Gas is uit, natuur is in
Ooit hadden we in de Woldstreek de Gasbeltocht, maar zoals Louis van Kelckhoven in het Dagblad schreef: Gas is uit, natuur is in!De Gasbelfietstocht werd in 2016 omgezet in de Roegwoldtocht en het bleek een succes. ’t Roegwold, onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland is aangelegd als een natuurschakel tussen de Drentse natuurgebieden en de Waddenzee. Voor vele fietsers al een bekend decor voor een  mooie fietstocht door een langgerekt natuurgebied dat zich sinds 15 jaar razendsnel ontwikkeld  aan de oostzijde van Stad. Maar er is meer, organisaties en ondernemers op de route zetten de deuren open en zo beleef, proef en ervaar je de ‘couleur locale’.

Wat heeft de Woldstreek dit jaar voor ons in petto?
Omdat de natuur, zeker in ’t Roegwold, geen dag hetzelfde is, weet ik niet wat we vandaag beleven. Gisteren is de zeearend weer gespot op de route die we morgen fietsen. Deze enorme roofvogel is zelfs voor de niet geoefende kijker met het blote oog een traktatie.

De vliegende deur: de zeearend

In de polder bij Harkstede, naast Meerstad, ligt de kijktuin De Drie Wilgen. Eigenlijk is een tuin een veel te arm woord voor wat je hier kan beleven. Zintuigen schieten tekort bij deze pracht aan planten, bloemen, vogels, vlinders en andere insecten. Lenie en Hans hebben er hun levenswerk van gemaakt en sfeervolle en passende kunst aan toegevoegd. Een tuin maar dan méér.

Kijktuin De Drie Wilgen, méér dan een tuin.

Het verbaasd me dat ik hier toch nooit ben heengegaan. Hoewel … we hebben ook een Geologisch en Archeologisch Stenenmuseum in Slochteren aan een mooie, wat verstopte weg, met de bijzondere naam Padje.
Boer Kees Hartenhof (1920 – 2011) raapte bijna 50 jaar geleden bij Slochteren een steen op en vroeg zich af hoe deze daar kwam. Hij vond een tweede, een derde en een vierde. In 40 jaar heeft hij ontelbare stenen gevonden en is hij uitgegroeid tot een deskundige. Enerzijds stenen van geologische waarde die tijdens de IJstijden vanuit Scandinavië door het ijs naar deze regio zijn gestuwd, anderzijds stenen die meer werktuigen zijn en die iets vertellen over de volken die hier ooit woonden. Zijn dochter Martha en man Paul hebben hier een museum van ingericht en heten je heel gastvrij welkom op deze startlocatie. Ook onderweg kan je hier aan voor een kop soep.

Martha en Paul bij hun stenen

Dit jaar staan mijn collega boswachter Leon Luijten, Theo de la Ruelle en ik  aan de Dannemeerweg. Klaar voor een praatje, een vraag of een tip over (het beheer van) ’t Roegwold. Toch benieuwd wat voor onverwachts dit met zich meebrengt … Ik laat het je nog weten
… of kom je ook? Zie www.staatsbosbeheer.nl/roegwold

 

Roegwoldtocht 4 augustus 2018: Een prachtdag!
Wat een dag! Ruim 700 fietsers hebben meegedaan aan deze derde Roegwoldtocht, een zonovergoten dag en wat een enthousiasme. De reacties waren vooral heel positief over de route door Meerstad en de volledig nieuw ontdekte paden en plekjes. Ook heel veel lieve dankbare woorden.

Bij onze Staatsbosbeheerstand, in deelgebied Dannemeer, was het een komen en gaan van fietsers en vertelden collega Leon Luijten en Theo de La Ruelle honderduit over de flora en fanua in ’t Roegwold. Via een telescoop werden een boomvalk, acht lepelaars, twee goudplevieren op de slikken, een ooievaar en als klap op de vuurpijl een gele kwikstaart, het logo van de Roegwoldtocht, gespot!

Dankzij het geweldige team van organisaties, ondernemers en vrijwilligers was het een groot succes. De verbeterpunten nemen we mee in onze evaluatie. Tot zaterdag 3 augustus 2019!!

Een komen en gaan van fietsers bij de onze stand in ’t Roegwold (bovenstaande foto’s Wilco vd Laan Fotografie)
Bezoekers konden de gele kwikstaart in levende lijve op het hek bekijken

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Gea Huisman
  5 augustus 2018 om 07:23

  Het was een prachtige fietstocht. We hebben met ons zessen genoten. Jammer dat de kijktuin 5 euro per persoon was. Dat vinden wij te duur.

  • hennie landman
   5 augustus 2018 om 11:25

   daar heb ik op ons rustpunt meer over gehoord, jammer.

  • Annet de Jong
   5 augustus 2018 om 12:54

   Dat begrijp ik! Onze organisatie wist ook niet dat deze toegangsprijs werd gevraagd. Een misverstand dus.

 • Henk Drenth
  4 augustus 2018 om 19:21

  Het Roege Wold, heette “vroeger” nog niet zo. Het is pas later prachtig ingericht. Wij zijn na ons trouwen in 1973… in Slochteren/Schildwolde neergestreken en ik heb vaak een trimrondje hard gelopen over “Denemarken”. Heen en terug naar mijn werk in “Stad” fietste ik dan langs het Slochterdiep, en Lage Land Hamweg en kwam dan in Ruischerbrug in “Stad”. ’s Avonds had je de autolichten niet nodig, zo licht was het daar van de gasfakkels. Is dat nog zo in de huidige tijd?
  Tegenwoordig wonen we alweer 40 jaar in de Kanaalstreek, waar het ook goed toeven is en…Westerwolde om de hoek ligt.
  “Grunnen, altied wat aans, moar Westerwôl mokt het verschil” .
  .

  • Annet de Jong
   5 augustus 2018 om 13:06

   …. wat moet ik hierop zeggen? Westerwolde is inderdaad óók heel mooi! 🙂 🙂

 • Peter Kruijt
  4 augustus 2018 om 09:34

  Dat wordt vast een hele mooie zonovergoten tocht!

  • Annet de Jong
   5 augustus 2018 om 13:04

   Fijn Peter! Ik heb er ook erg van genoten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog