www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Chantal loopt het Pronkjewailpad, etappe 8

11 juli 2019 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Het Pronkjewailseizoen is in volle gang! Al wandelend is het prachtige en afwisselende Groninger land optimaal beleefbaar. Collega Chantal de Jonge loopt de zuidroute van het Pronkjewailpad. Ze is recreatieadviseur voor Staatsbosbeheer Groningen en woont in Drenthe, waar ze ook geboren is. Dit jaar wil ze niet alleen een tevreden Drent zijn, maar ook een trotse Grunneger worden. Op ons boswachtersblog doet ze verslag van haar ervaringen. Deze 8e etappe gaat van Smeerling naar Bourtange (15 km), door het mooie Westerwolde.

Ik heb vandaag gezelschap van collega Anja Zijlstra, die al een trotse Grunneger is. We lopen van Smeerling naar Bourtange, een etappe van circa 15 kilometer.

Gronings wandelweer

Toen ik nu al weer ruim twee en een half  jaar geleden (terug) naar het noorden verhuisde werd ik door een collega uit het Zuid-Hollandse gewaarschuwd voor het weer. Dat zou hier in het ‘Hoge Noorden’ werkelijk bar en boos zijn. Maar daar heb ik nog niet veel van gemerkt. Er is zoals bijna ieder weekend wel wat regen voorspeld, maar ook tijdens deze etappe is het weer perfect wandelweer.

Smeerling

Het is druk in Smeerling. De parkeerplaats staat vol en het terras bij de Gasterij is goed gevuld. Maar de meeste mensen maken slechts een klein ommetje, of slaan zelfs dat over en gaan rechtstreeks naar het terras.  Al snel is het weer heerlijk rustig op het pad.

En nog een rondje..

Na een paar kilometer stappen komen we aan in Vlagtwedde. Hier is het met de kaart in de hand weer linksaf, rechtsaf, linksaf, rechtsaf en schijnbaar net een keer te veel rechtsaf. Want na een tijdje door Vlagtwedde te hebben gelopen beginnen we namelijk wat dingen te herkennen. Dat Chinese restaurant, zagen we dat net ook al niet? En die winkel? Oeps. Niets ten nadele van Vlagtwedde, maar we zijn blij dat het bij poging twee wel lukt om Vlagtwedde achter ons te laten.

Stempelen

Volgens mijn lijst is de enige stempelpost vandaag te vinden in Vlagtwedde. Maar zelfs twee rondjes door dit dorp leveren geen stempelpost op. Zou ik er nu al weer een gemist hebben? Maar een stuk verderop, in de buurt van Ellersinghuizen is daar dan toch een stempelpost, bij herberg de van Bommelhoeve.

Deze hoeve heeft niet alleen B&B maar ook een theetuin. We drinken we een kop koffie en krijgen van de eigenaar een kleine rondleiding. We lopen vandaag voornamelijk door terreinen van Natuurmonumenten, maar aan de muur van de herberg hangen verschillende (oude) Staatsbosbeheer bordjes.

Ruiten Aa

Overal stuiten we op de Ruiten Aa en aanverwante watergangen. Het is zeker met dit mooie weer erg plezierig om langs het water te lopen.  Even dreigt er een bui aan te komen, maar die waait al snel weer over.

Aardappels en vogelvoer

Het laatste deel van de etappe is wat meer recht toe recht aan. Verdwalen is dus bijna niet mogelijk. We lopen langs wat akkers met aardappels, en een met ‘vogelvoer’. De granen die hier verbouwd worden blijven in de winter op de akker staan en zijn daarmee beschikbaar voor vogels, maar ook voor muizen, die op hun beurt weer als vogelvoer dienen.

Sla je slag… in Bourtange

Dan komen we aan het Bourtangerkanaal en is Bourtange dus niet ver meer. Bij de vesting is van alles aan de hand. Dit weekend wordt de slag om Bourtange namelijk nagespeeld. Hiervoor zijn honderden mensen uit heel Europa naar het anders zo vredige Bourtange gekomen om elkaar uitgedost in historische gewaden te lijf te gaan. Van kanonschoten of wapengekletter hebben we tijdens het lopen gelukkig niks meegekregen.

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Henk Drenth
    11 juli 2019 om 22:18

    weer een herkenbaar verhaal van een wandeling door het mooie en altijd weer verrassende Westerwolde. Een uitnodiging aan ons allen om de kennis van Het Oude Landschap Westerwolde wat te actualiseren. Niet allemaal tegelijk graag.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog