www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Chantal loopt het Pronkjewailpad, etappe 14

1 september 2019 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Het Pronkjewailseizoen is in volle gang! Al wandelend is het prachtige Groninger land optimaal beleefbaar. Collega Chantal de Jonge loopt de zuidroute van het Pronkjewailpad. Ze is recreatieadviseur voor Staatsbosbeheer Groningen en woont in Drenthe, waar ze ook geboren is. Dit jaar wil ze niet alleen een tevreden Drent zijn, maar ook een trotse Grunneger worden. Op ons boswachtersblog doet ze verslag van haar ervaringen. Deze 14e etappe gaat van Veendam naar Hoogezand.

Route etappe 14 van Veendam naar Hoogezand (23km)

Veendam

De route van vandaag start bij het station van Veendam om vandaar naar het centrum te gaan. Omdat de stempelposten in het centrum; het gemeentehuis en het veenkoloniaal museum (nog) niet open zijn wijk ik af en toe een stukje van de route af. De route slingert van wijk naar straat naar steegje. Zonder app zou ik mijn weg nooit terug kunnen vinden. Ook hier zijn onderweg weer volop mooie huizen te bewonderen, maar ook hele lelijke. Huizen in alle soorten, maten en bouwstijlen kom je hier tegen, schijnbaar willekeurig over Veendam uitgestrooid.

Borgerswold

Dan komen we aan in Borgerswold, een groot park met allerlei recreatievoorzieningen. In het park zijn maar liefst drie stempelposten. De eerste stempelpost is bij de kinderboerderij, waar je ook koffie en thee kunt drinken. Ik dacht met al die chique huizen in de buurt dat het park misschien een oude landschapstuin zou kunnen zijn. Maar nee, het park is in de jaren ’70 aangelegd, verteld de beheerder van de kinderboerderij. Toen was er onder andere voor de aanleg van een nieuwe woonwijk volop zand nodig.

Volkstuinen Borgerswold

Na de kinderboerderij loop ik natuurlijk meteen de verkeerde kant op. Gelukkig let de beheerder van de wel op, en zo word ik snel weer op het goede pad gezet. De volgende twee stempelposten bij een speelterrein en een klimbos zijn onbemand. Maar ik verdwaal niet meer en vind probleemloos mijn weg het Borgerswold uit, op weg naar de golfbaan.

Recht toe, recht aan

Na de golfbaan volgen een aantal lange rechte stukken fietspad. Eerst naar en door Borgercompagnie en dan naar Kiel-Windeweer. Hier is verdwalen vrijwel onmogelijk. In Kiel-Windeweer is het eerst een klein stukje heen en terug naar de stempelpost. De Kielster koffiemolen is anders dan ik dacht helemaal geen molen, maar koffie is er wel.

De route volgt het kanaal van Kiel-Windeweer tot aan Hoogezand. Alleen vlak voor Hoogezand wordt het water een keer overgestoken om een stuk door een bos te lopen waar volop paarden grazen.

Niet op zondag

In Hoogezand zijn verschillende stempelposten, maar de meeste daarvan zijn deze zondagmiddag niet geopend. Vreemd genoeg ook de twee deelnemende hotel-restaurants niet. Hoe komt een eigenaar van een hotel-restaurant in het centrum tot het besluit om nou juist in het weekend zijn zaak gesloten te houden? Ik vind het heel bijzonder. Het lukt wel om een stempel te halen bij Gallerie Maria Clobus. Ook gesloten, maar wel voorzien van een onbemande stempelpost. Dat is ten minste gastvrij.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog